Mi vagyunk az intő példa, miért nem szabad engedélyezni az eutanáziát – drámai figyelmeztetés érkezett Kanadából

2023. december 03. 16:08

Egy kanadai aktivista figyelmeztetést küldött a magyaroknak: az eutanázia engedélyezése beláthatatlan következményekkel járna. Leírása szerint a drámai adatok magukért beszélnek.

2023. december 03. 16:08
null

Amanda Achtman kanadai életpárti aktivista az Axiómán megjelent cikkében figyelmeztette a magyarokat: eszünkbe ne jusson engedélyezni az eutanáziát!

A cikk bemutatja, hogy mi történt, miután Kanada 2016-ban legalizálta a gyakorlatot. Hét év alatt a legális öngyilkosságok száma annyira megnőtt, hogy ma már az összes haláleset 4,1 %-át teszik ki, és

ez lett az ötödik leggyakoribb halálok az országban. 

Nincsenek korlátok

Az aktivista szerint az egyik legalapvetőbb probléma az eutanáziával az, hogy nem korlátozható. Eleinte csak azoknak lett engedélyezve, akiknek a halála úgymond „ésszerűen előrelátható” volt. Hamarosan létrejött egy új kategória, azok számára, akik nagy fájdalmakat élnek át, de nem haldokolnak.

Ezt követően egy újabb kategória jött létre: azoknak is lehetővé tették az igény leadását, akik nem fizikai, hanem lelki fájdalomtól szenvednek. Achtman szerint a kanadai kormány mindezt, a félreértelmezett egyenlőség nevében cselekedte.

Amíg az eutanáziát elfogadható megoldásnak tekintjük a szenvedésre, addig nem korlátozható a jogosultak köre”

 – jegyzi meg a szerző, aki szerint pont emiatt, egyesek már a gyerekek számára is elérhetővé tennék a gyakorlatot. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nevezzük nevén a dolgot!

Amanda Achtman azzal érvel, hogy az eutanázia tulajdonképpen „egy bűnrészes közreműködésével történő öngyilkosság”.  A szerző rámutat: csak azért, mert igyekeznek orvosi szakszavak mögé rejteni a jelentést, a lényeg nem változik. 

A szerző egy másik érve az engedélyezés ellen az, hogy az eutanázia

értéktelennek nyilvánítja a fogyatékkal élő emberek életét. 

Achtman leírja: több olyan eset volt, ahol kanadai fogyatékkal élők arról számoltak be, hogy szinte kényszerítették őket arra, hogy vegyék fontolóra az eutanáziát. 

A cikk kifejti, hogy negatív hatással volt az orvos és a betegek viszonyára az, hogy az állam arra kötelezi az orvosokat, hogy az összes „jogosult” páciensnek ajánlják fel az eutanáziát, mint lehetséges opciót. 

A szerző alternatív intézkedéseket ajánl a gyakorlat bevezetése helyett. 

Először is: támogatni kell a kiszolgáltatott helyzetben levőket. Másodszor: többet kell tenni az öngyilkosságok megelőzéséért. Harmadszor: integrálni kell a fogyatékkal élőket. Negyedszer: ragaszkodni kell ahhoz, hogy az orvosok a gyógyításra fókuszáljanak. Végül Achtman azt tanácsolja, hogy mindenki értékelje jobban azokat az embereket, akik szenvednek, és akik szenvedőket ápolnak. 

A teljes cikk itt olvasható. 

Nyitókép: Unsplash/Jem Sahagun

 

 

 

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 05. 20:16
Dolgoznak a társadalom-mérnökök na! Születésszabályzásnak kitalálták az abortuszt, betegségek kezelésére pedig az eutanáziát. Mind a kettőből emberi jogot sikerült kreálni és működik a terv: a nyugati világ lakossága rendesen csökken. A világ másik fele pedig tökéletesen immunis ezekre a szarságokra és sokasodik is rendesen. A vicc az, hogy a túlnépesedés ellen jelenleg a legjobb eszköz a Facebook, a Tik-Tok és a Netflix. Már vannak rá számok, hogy ahol ezek a platformok elterjednek, ott visszaesik a reprodukiós igény.
auditorium
2023. december 04. 08:10 Szerkesztve
Már tegnap is szó volt róla és sok hozzászólás érkezett ezzel kapcsolatban. Tudjuk, PASSZIV eutanazia minden ország kórházában van, ha semmi remény nincs a gyógyulásra és a beteg rettenetesen szenved. Altatják egy darabig, majd kikapcsolják a lélegeztetőgépet, mert a beteg léte értelmetlen szenvedés. Voltak esetek, hogy évekig ilyen vegetativ állapotban szenvedett a paciens. Az AKTIV eutanazia Svájcban, Hollandiában lehetséges és talán már más országokban is, mert most ez az aktuális TÉMA az EU-ban. Idegenben az újabb személyi igazolvány kiadásánál azt is be kell vallani, hogy donorok akarunk-e lenni, ha beállt agyhalál . Ha igen, akkor ez bekerül a személyibe, mert fontos a máj, vese vagy sziv átültetéshez. Főleg fiatalabb balesetes áldozatok esetében kerül sor szervátültetésre és igy egy kioltott élet másikat menthet meg.
Ekrü
2023. december 04. 07:53
Aegopolis. 2023. december 04. 00:46 "Még mindig hiányolom a témát taglaló cikkekből az aktív és passzív eutanázia kitárgyalását, és erre ez az életpárti (?) aktivista (?) se tér ki. "- Miután Magyarországon a passzív eutanázia létező és engedett dolog, így a felvetésed okafogyottá válik, hacsak nem a célod a témáról való elterelés, illetve a kettő fajta eutanázia összemosása annak érdekében, hogy a közvéleményt az aktív eutanázia mellé állítsd. Senki sem vitatja a beteg jogát ahhoz, hogy megtagadja a kezelést. Továbbá azt a jogot sem veszi el senki tőle, hogy önkezével vessen véget életének. Viszont a betegnek nincs joga azt kérni senkitől , hogy részt vegyen az ő meggyilkolásában. Nincs jó és rossz gyilkosság, a gyilkosság az eleve bűn. Az orvos pedig az életmentésre esküszik, nem pedig a gyilkolásra.
vip era
2023. december 04. 05:46
Mindig tragédia lett belőle,amikor az ember Istennek képzelte magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!