„A nemzeti érdek képviseleténél fontosabb érték nem lehet a külpolitikában” – Szijjártó Péter a Mandinernek

2023. december 16. 17:59

Miért maradt el a magyar vétó a brüsszeli szavazáson? Milyen feltételekkel támogatja a kormány Ukrajna jövőbeli uniós csatlakozását? És mi a viszonyunk a globális politika nagy játékosaival? A Világrend legújabb adásában a külgazdasági és külügyminisztert kérdeztük.

2023. december 16. 17:59
Dmytro Kuleba - Peter Szijjarto meeting
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az EU-csúcs csütörtöki napján az Európai Tanács megszavazta, hogy zöld jelzést adnak Ukrajna számára az uniós csatlakozási tárgyalásainak elkezdésére – Orbán Viktor az előre belebegtetett vétóval nem élt, de a közös állásponttól továbbra is távol tartotta magát. Szijjártó Péter a Világrend eheti adásában ezzel kapcsolatban elmondta: az EU egy észszerűtlen, teljesen irracionális döntés hozott, amelynek következményeit nem mérték fel, ezért „ebből jobb kimaradni”. 

Mi nem veszünk részt ebben a döntésben, nem vállalunk érte felelősséget, és a következményei alól is mentesítjük magunkat” 

– fogalmazott.

A magyar vétó elmaradásáról az Ukrajna-szavazáson

A miniszter szerint a 27-ből 26 tagállam lebeszélhetetlen volt erről a döntésről, ugyanakkor látni kell, hogy ez egy „olyan elvi döntés, aminek gyakorlati jelentősége nincs”, ugyanis a zöld jelzéssel együtt nem született döntés arról, hogy mi lesz a jövőbeli tárgyalások tartalma, milyen ügyel lesznek azokon napirenden. Mint emlékeztetett: Észak-Macedónia és Albánia hosszú évekkel ezelőtt megkapta az EU-tól ugyanezt a start-jelzést, de még a mai napig nem kezdte el velük az EU a valós tárgyalásokat.

A vétó elmaradásával kapcsolatban Szijjártó Péter megjegyezte: „Ha a valós tárgyalásokra vonatkozó felkészülés során olyan dolgokat akar beerőltetni Brüsszel a valódi tárgyalási keretbe, ami nekünk hátrányos lenne, akkor kell majd a kemény vétó eszközéhez nyúlni”.

Arra a kérdésre, miszerint nyugati lapok szerint az ET ülésén a szavazás előtt a német kancellár arra kérte Orbán Viktort, hogy a voksolás alatt igyon a folyosón egy kávét, és ebből egy német-magyar háttéralkura következtetnek, a külügyminiszter azt válaszolta, hogy ő is jelen volt a csúcs előtti napokban a Külügyminiszteri Tanácsának és az Általános Ügyek Tanácsának ülésein, és azt látta: a 26 állam képviselői egymással egyetértve 

azt hangoztatták, hogy „aki nem támogatja Ukrajna csatlakozását, az sírásója az európai egységnek, az európai biztonságnak”,

 Magyarországon tehát részükről egy hatalmas nyomás volt. 

„Magyarország részéről ez nem egy taktikai kérdés”, „ez nem egy piac, nem egy bazár – mi nem egy taktikai állásponttal mentünk, hogy ha megkapjuk ezt, akkor itt változtatunk, mert az okok, amik miatt mi továbbra sem támogatjuk az Ukrajnával a csatlakozási tárgyalások megkezdését, azok továbbra is fennállnak” – magyarázta a külügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy az EU berkeiben tapasztalható sekélyes gondolkodásmódról egy rossz bizonyítvány, hogy európai politikusok a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti alkuról posztolgatnak, illetve a jogállamisági döntés által megnyitott pénzcsapot a Bizottság Magyarországnak adott „kenőpénzének” címkézik.

Szerdától jogállam Magyarország?

Az Európai Bizottság szerdai jogállamisági döntéséről a külügyminiszter elmondta: a Bizottság „enyhíteni akarta a büntetési tételt”, hiszen hatalmas jogsértésben van: a Magyarországnak járó uniós forrást nem adja oda. Az európai források nem humanitárius adományok, hanem az uniós gazdasági teljesítménnyel jönnek létre – szögezte le Szijjártó Péter.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Bíróság a kifizetéseket egy döntésével összekötötte a jogállamisági kritériumok teljesítésével, a Világrend vendége úgy reagált: „Ezek a jogállamisági kritériumok szubjektív történetek, amelyek definíciószerűsége, objektivitása a nullával megegyező, és 

tökéletesen alkalmasak arra, hogy politikai zsarolás alapját képezzék”. 

Ez fegyver lett a Bizottság kezében, hogy politikai nyomásgyakorlásra használja a liberális mainstream-nek nem behódoló országok ellen.

Mikor lehet érett Ukrajna az EU-tagságra?

Szijjártó Péter emlékeztetett: az ukrán kormány 2015-től kezdte el a kárpátaljai magyar közösség jogait csorbítani, a magyar diplomácia nyolc éve a 2015 előtti jogállapot visszaállítását kéri a mindenkori kijevi kormánytól, de süket fülekre talált. 

A december elején sebtében elfogadott, új ukrán kisebbségi törvény a külgazdasági és külügyminiszter elégtelennek nevezte, megjegyezve: „négy nap alatt nyolc évet meg lehet oldani”, 

az új jogszabály „nagyon messze van a 2015-ös állapottól”. 

Ukrajna érettségére a miniszter két negatív példát említett: az egyik az ukrán gabona EU-tagállamokon való átszállításának esete, amikor átszállítás helyett az ukrán gabona a közép-európai piacokon landolt, komoly konfliktust okozva a helyi agráriumnak; a másik az ukrán teherfuvarozó cégek engedélymentességének ügye, amikor pedig a határátkelőkön óriási fennakadások keletkeztek.

„Mi nem fogadjuk el, hogy az egy alkualap, hogy azért, mert az ukránok tiszteletben tartják a kisebbségi jogokat, cserében bejöhetnek az Európai Unióba” – szögezte le Szijjártó Péter.

Arra kérdésre, hogy az Ukrajna számára adni tervezett újabb 50 milliárd eurós támogatást a magyar kormány támogatja-e majd a január következő uniós tárgyalási fordulóban, a miniszter nemleges választ adott. „Mi világossá tettük már a legelején, hogy ez nem fog menni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy egyrészt ez egy újabb hitelfelvétel lenne, a kormány pedig „nem támogatója annak, hogy utódaink, unokáink jövőjét elzálogosítsák”, másrészt egy hitelfelvétel már történt, a covid miatti helyreállítási alap finanszírozására, és nem lett jó vége: Magyarország még nem kapta meg ezt a pénzt.

Mi a 2024-es EP-választás tétje?

A miniszter szerint sorsdöntő választás lesz, mert az európai versenyképesség nagyon gyenge, egyes szektorokban az európai gyártók keleti beszállítóknak vannak kiszolgáltatva. A kiszolgáltatottság oka, hogy „Európában minden át van politizálva, át van ideologizálva”.

Ha a patrióta pártok nem erősödnek meg az EP-választáson, az EU lejtmenete folytatódni fog 

– vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter. 

Ha a patrióta pártok megerősödnek, akkor őszintén remélem, hogy a felismerés megszületik, hogy egységben az erő, és létre tud jönni egy olyan pártcsoport az EP-ben, amely nem az eddigi mainstream-hez fog tartozni” – fejtette ki Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a Fidesz jövőbeli EP-beli szövetségi rendszere a választás kimenetelétől is nagyban fog függni. 

Átalakuló globális politika, megmaradó nemzeti érdek 

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy miközben Magyarországot rendszeres kritika éri a Kínával való kapcsolatai miatt, addig a nagy európai országok nagyságrendekkel nagyobb volumenben kereskednek a nagy keleti hatalommal. „Itt azért a kettős mércének, és a képmutatásnak nagyon erős példáját látjuk” – tette hozzá. 

Amikor mi a kínai beruházásokért versenyzünk, akkor a nyugat-európai országok a vetélytársaink” 

– mutatott rá, hozzátéve, hogy a technológiai forradalomban senki nem akar lemaradni.

Arra a kritikára, hogy ez érdek-, de nem értékalapú diplomácia, a külügyminiszter azt válaszolta: „a nemzeti érdek képviseleténél fontosabb érték nem lehet a külpolitikában”, a nemzeti érdek pedig az, hogy minél több munkahely-teremtő beruházás jöjjön Magyarországra. 

Én nem egy brüsszeli ajtók mögötti ökölharcos vagyok, azt bárki meg tudja csinálni” – folytatta, hozzátéve, ő a Russia Energy Week rendezvényén 

az orosz miniszterelnök-helyettes és az orosz energiacégek vezetői előtt elmondta: Magyarország elítéli a háborút, 

azt szeretné, ha annak vége lenne. 

Egyúttal – mondta – a nyugati politikusokkal is közölte, hogy ha javasolnak egy olyan megoldást, amely kiváltja a vezetékeken érkező földgázt, hazánk hajlandó átgondolni az oroszokkal fennálló energetikai együttműködést.

A gázai háború kapcsán Szijjártó Péter elmondta: Magyarország Izrael szövetségese, és az is marad, az arab államok pedig stratégiai partnereink, a legjobb tárgyalási alap pedig az Ábrahámi Megállapodások. „A külpolitikának ez a lényege, megpróbálni kapcsolatot fenntartani akivel csak lehet, hogy amikor baj van, akkor az segítsen” – tette hozzá.

A magyar-amerikai kapcsolatok konfliktusos voltáról a miniszter elmondta: 

a demokrata párti amerikai vezetés ultimátumokat szabott a magyar törvények megváltoztatására, 

egyértelmű volt, hogy nem együttműködésre törekedtek, illetve „nem tetszik nekik az, hogy Donald Trump rendszeresen pozitív példaként hivatkozik a magyar miniszterelnökre”. 

David Pressman amerikai nagykövet politikai-ideológiai tevékenységével kapcsolatban Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a követ „gyakorlatilag helytartóként viselkedik”, a magyar diplomaták felé az az elvárás, hogy nem szólhatnak bele a fogadó ország belügyeibe. 

Itt mi nem helytartókat fogadunk, itt mi működési engedélyt nagyköveteknek adunk, ez egy független állam” 

– szögezte le.

Az adás végén a magyar válogatott futball EB-n való helytállásáról Szijjártó Péter annyit mondott: a csoportból tovább kell jutnunk, és utána még tovább. 

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter magyaráz magyar kollégájának, Szijjártó Péternek Kijevben 2021. január 27-én   (forrás: Ukranian Foreign Ministry / Anadolu via AFP)
 


 

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2023. december 17. 03:45
Ne mondd, Lajoss. Anyád csak orosszal hajlandó baszni Hévízen.
Kovács Ubul
2023. december 17. 01:21
„A muszka nemzeti érdek képviseleténél fontosabb érték nem lehet a külpolitikában” – Szijjártó Péter a Mandinernek
alexandrosz-2
2023. december 16. 21:32 Szerkesztve
Kiváló példát mutatott a vétótlan köpcös geci főnököd ártópeti arra, miként kell "nemzeti érdeket képviselni". Ja. Nem. Pedig nemzeti inzultációt is toltok róla, 3 hónapja hazudoztok reggel, délben, este, plakátoltok is ezerrel, no meg ogy határozatot is hoztatok róla. Jól hangzott. Oszt leszartátok. Magasaról. A vétótlan köpcös gecit kibaszták a tanácsból, mint egy hazátlan csicskát. Tudod, a gazdátok, a német félszemű geci mondta neki, hogy most takarodjon, mert dönteni akarnak. Nélküle. Ellenünkre. Qrvára megvédtetek minket, kibaszva a teremből, szavazat nélkül. Köszi. Elmehettek a hazug kurva anyátokba!
2023. december 16. 21:08 Szerkesztve
Z. "SZÓRAKOZNI MÁS ORSZÁGOK ENERGIABIZTONSÁGÁVAL NEM HELYES, MERT AZ ENERGIAELLÁTÁS BIZTONSÁGA EGY NEMZETBIZTONSÁGI KÉRDÉS. ELŐZETES EGYEZTETÉS ÉS JELZÉS NÉLKÜL BAJBA SODORNI, VESZÉLYEZTETNI MÁS ORSZÁGOK ENERGIABIZTONSÁGÁT ELFOGADHATATLAN. EZ A NEMZETKÖZI POLITIKA LEGALJA. Jómagam világossá tettem a bolgár külügyminiszter kollégának, hogy amennyiben ez a jogszabály érvényben marad, Magyarország meg fogja vétózni Bulgária schengeni csatlakozását, amely rendkívül fontos a bolgároknak, nekünk viszont fontos, hogy el tudjuk látni az országot. A kolléga világosan megkérdezte, hogy ha ők eltörlik ezt a Magyarország energiaellátás-biztonságát veszélyeztető törvényt, mi visszalépünk-e a vétótól. Egyértelműen igennel válaszoltam neki. Nemrégiben azt a jelzést kaptuk, hogy a bolgár parlament előtt már ott is van az a törvény, amely megsemmisíti ezt a döntést. Ha ez hatályba lép, hogy ezt valóban meglépték a bolgárok, akkor természetesen mi is vissza fogjuk vonni a vétónkat. Mondta Szijjártó. 💯
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!