Ukrajna EU-tagsága kivégezné az Unió agrárpolitikáját a német gazdák szerint

2023. november 18. 15:25

Aggódik Ukrajna esetleges EU-csatlakozása miatt a német gazdák szervezete: szerintük a keleti agrárország csatlakozása az eddigi uniós agrárpolitika végét jelentené.

2023. november 18. 15:25
null

Joachim Rukwied, a Német Gazdák Szövetséges (DBV) vezetője Ukrajna EU-tagságának következményeire figyelmeztetett – számol be az Euractiv.

Szerinte 

a csatlakozás a családi gazdaságok végét hozná el Európában,

és ezzel a ténnyel minden politikai vita során tisztában kell lenni.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna hatalmas agrárszektorral rendelkezik, és az ottani farmok sokkal nagyobbak az EU-belieknél. Egy ukrán EU-csatlakozással több százezer hektáros farmok kerülnének be az Unió agrárszektorába. Ennélfogva a jelenlegi uniós agrárpolitikát nem lehet kiterjeszteni Ukrajnára.

A német gazdák vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a 2028 és 2034 közötti időszakra kidolgozott uniós agrárpolitikai tervek nem számoltak az EU bővítésével.

Rukwied kiemelte azt is, hogy 

az ukrán mezőgazdaság sokkal rosszabb minőségű termékeket állít elő az EU-nál, 

például a rovarölő szerek használata miatt, így teljességgel igazságtalanul versenyez más EU-országok farmjaival.

A gazdákkal szemben a német agrárminisztérium nem aggódik: szerintük Ukrajna EU-csatlakozása épp jó alkalom lenne a közös agrárpolitika reformjára, például az eddigi közvetlen és feltételek nélküli kifizetésektől való elmozdulásra.

Eközben 

Kijev azt hangsúlyozza: Ukrajna csatlakozása épp, hogy megerősítené az EU agrárszektorát,

 

sőt, globális szereplővé tenné a mezőgazdaságban. Az optimisták szerint pedig az EU-csatlakozás érdekében Ukrajnának amúgy is minden uniós sztenderdet át kell ültetnie a saját jogrendszerébe és gyakorlatába, a mezőgazdaságban is.

 

Nyitókép: Pixabay

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. november 20. 17:50
Aggodnak, aggodnak a gyávák.. De arra várnak, hogy Orbán vétózzon, ennek aztán örülnek, de azonnal elkezdik öt szídni, hogy szét akarja robbantani az uniót. No igy müködik ma a bigott brüsszeli bagázs: Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
Unknown
2023. november 18. 19:49
Igen, ezt tíz éve megmondta Orbán. Da akinek kis esze van az tudja nélküle is. Mit teszünk ellene?? Mit TESZTEK ellene németek??!!
Ad majorem Dei gloriam
2023. november 18. 19:47
Miért olyan biztosak a német gazdák abban, hogy az ukrán mezőgazdaságot nem fogják ugyanúgy szétveretni az EU-csatlakozás előtt, mint ahogy azt a magyarral tették?
zsiráf
2023. november 18. 19:15
Nem szertném a Monsanto gabonáját enni. Huxit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!