Forrósodik a helyzet: egyik leghalálosabb hadihajójukat mobilizálják a britek Irán elrettentésére

2023. november 30. 06:36

A 45-ös típusú romboló részvétele a legjelentősebb nyilvánosan bejelentett katonai lépés az Egyesült Királyság részéről a konfliktus kezdete óta.

2023. november 30. 06:36
null

Az Egyesült Királyság az Öbölbe küldi az egyik leghalálosabb hadihajóját, az HMS Diamondot, hogy elrettentse az Iránból és az Irán által támogatott csoportokból érkező fenyegetéseket. A lépést az indokolta, hogy a jemeni húszi lázadók eltérítettek egy izraeli kötődésű teherhajót a Vörös-tengeren, és az amerikai hadseregnek kellett kimentenie egy másik hajót – írta meg a Sky News.

Grant Shapps brit védelmi miniszter megerősítette a Királyi Haditengerészet tengeri biztonsági műveletét az Öbölben. 

A céljuk, hogy megakadályozza a Hamász és Izrael közötti válság regionális konfliktussá való eszkalálódását. A miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságnak stabil jelenlétre van szüksége a régióban a biztonság és érdekeik védelme érdekében.

Az HMS Diamond részvétele a legjelentősebb nyilvánosan bejelentett katonai lépés az Egyesült Királyság részéről azóta, hogy a Hamász október 7-i támadása Izrael ellen háborút robbantott ki. Az Egyesült Államok is erősíti a jelenlétét a régióban, két repülőgép-hordozó csoportot küldve, és egy tengeralattjáró jelenlétét jelzve.

Az HMS Diamond csatlakozik a Kipion hadművelethez, amely Bahreinből indul, és a szövetséges haditengerészetekkel együttműködve növeli a tengeri biztonságot az Öbölben és az Indiai-óceánon. A brit védelmi miniszter szerint az arab vezetők üdvözölnék a bővülő brit lábnyomot a régióban.

A múlt héten a húszi lázadók elfoglalták a Galaxy Leader teherhajót, ami növelte a kereskedelmi hajózási útvonalak biztonságával kapcsolatos aggodalmakat a régióban. Az Egyesült Királyság további intézkedéseket tervez az európai vizeken is, ahol egy hét hajóból álló munkacsoportot indítanak el, hogy védelmet nyújtsanak a kritikus víz alatti infrastruktúrának, például a kábeleknek, az ellenálló államok számára. 

Ez az első művelete lesz az Egyesült Királyság által vezetett Közös Expedíciós Erőknek (JEF), amely tíz európai nemzetből álló csoportosulás.

***

Nyitókép: Carl Court / Getty Images

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 30. 16:21
Nem tudom, hogy az UK kivel van hadiállapotban és miért? Annyira elhülyült az angol társadalom, hogy pakisztáni miniszterelnökük van! Károly király az alattvalók pénzén élősködik, holott a megléte is egy vicc. Nem is kellett volna megkoronázni, hiszen ott van Vilmos! A valaha ikonikus Londonban hány igazi angol él?
backsplash
2023. november 30. 12:14
Majd kipróbálnak rajta egy új drónt.
Ebihal
2023. november 30. 11:36
Egyetlen rakéta elsüllyesztené. Ők is tudják, ergo nem igazán lőporos a levegő, ha ott grasszálnak.
nyúlgerinc
2023. november 30. 11:35
Csak a tengerészeket sajnálom. Sok közöttük a családos ember....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!