Elhunyt Karel Schwarzenberg, a cseh rendszerváltás megkerülhetetlen alakja

2023. november 12. 13:49

A Benes-dekrétumok éles bírálója 85 éves volt.

2023. november 12. 13:49
null

Meghalt szombaton Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, kormányfőhelyettes, a TOP 09 párt egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke. Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó személyiségét 85 éves korában Bécsben érte a halál – jelentette a CTK hírügynökség vasárnap, vezető cseh politikusok reagálását is idézve. 

A történelmi cseh-német arisztokrata Schwarzenberg család az 1948-as csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után Ausztriába emigrált. A család cseh ágához tartozó Karel Schwarzenberg 1989 előtt politikailag és anyagilag is támogatta a csehszlovákiai ellenzéket, a rendszerváltás után visszatért Csehszlovákiába és az államfővé választott Václav Havel első hivatalvezetője lett. Aktívan bekapcsolódott a politikába, s két ízben is külügyminiszter volt (2007-2009, 2010-2013). A 2013-as, első közvetlen cseh elnökválasztáson a szavazatok 45 százalékának megszerzésével Milos Zeman mögött a második lett.  

A kampányban élesen bírálta a 2. világháború után kiadott Benes-dekrétumokat.

Karel Schwarzenberg az egyik nagymamája révén családilag is kötődött a magyarsághoz. A politikus 2007-ben döntő szerepet játszott abban, hogy a cseh történészek bizonyítékokat találtak arra, hogy Esterházy János, az 1956-ban a morvaországi Mírov várbörtönében elhunyt szlovákiai magyar politikus hamvai a kommunizmus áldozatainak prágai tömegsírjában nyugszanak. 

Vezető cseh politikusok vasárnap – politikai beállítottságuktól függetlenül – egybehangzóan méltatták Karel Schwarzenberg személyiségét, szerepét a cseh demokrácia kiépítésében. Petr Fiala kormányfő szerint Karel Schwarzenberg ősi családi hagyományait folytatva a rendszerváltás előtt és után is mindig aktívan és önzetlenül szolgálta Csehországot. Petr Pavel államfő, aki októberben a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán érdemrendet adományozta az akkor már hosszabb ideje súlyos beteg Karel Schwarzenbergnek, a rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó személyiségének minősítette az elhunyt politikust. 

(MTI)

Nyitókép: RADEK MICA / AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. november 30. 16:12
Csehországon sem látszik, hogy rendszert váltott volna. A kommunizmus megreformálása posztbolsevizmusra nem jelent rendszerváltást. Ma is egy kommunista a cseh elnök. Ha tényleg lett volna rendszerváltás akkor a kommunista diktatúra állampártját betiltották volna és az összes tagját eltiltották volna a közügyek gyakorlásától legalább 20 évre. Úgyhogy sajnos a II. világháború után volt utoljára rendszerváltás. A kommunizmus utáni változás bár látványos, de nem tartalmi. Itt látható: https://commons.wikimannia.org/images/Unterschied_zwischen_UdSSR_und_EU.png
alexandrosz-2
2023. november 12. 19:04
Aljas magyargyűlölő volt, de se cseh, se osztrák nem volt soha, csak egy hazátlan zsidó samesz.
ekeke1
2023. november 12. 18:42
Egy klasszikus labanccal kevesebb...Én akkor figyeltem fel rá mikor a blumbergben megjelent hogy: Czech Prince Calls Soros Best Hope for Eastern Europe Democracy By Andrea Dudik 2017. május 18. at 00:00 CEST --- Ja. Remélem a fent nevezett cimborája is mihamarabb követi a rögös úton...
Akitlosz
2023. november 12. 16:56
Csak a Mandinernek érthetetlen, hogy egy német miért bírálja a Benes dekrétumokat. A németek még rosszabbul jártak, mint a magyarok. A csehek legyilkolták őket. https://www.youtube.com/watch?v=g6IFfQdM7EI
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!