Nekiment Macron a woke ideológiának

2023. október 31. 09:51

Betiltaná a genderideológiai újításokat a francia nyelvben Emmanuel Macron.

2023. október 31. 09:51
FRANCE-POLITICS
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Belépett a kultúrharcba Emmanuel Macron: megnyitotta a francia nyelv múzeumát, és ezt az alkalmat a woke nyelvújítások elleni felszólalásra használta fel a francia államfő.

A francia nyelv múzeumát egy régi reneszánsz kastélyban hozták létre Villers-Cotterets-ben: az épületet még I. Ferenc király idején húzták fel 1539-ben, s Macron államfői évei alatt újították fel és alakították ki benne a múzeumot.

A franciák hagyományosan védekeznek régi nyelvük idegen eredetű szavakkal való fellazítása ellen.

 A magyarhoz hasonlóan számos nemzetközi szónak van franciás változata – igaz, a nyelvük latin eredete megkönnyíti a dolgukat. Különösen az angol nyelvi és kulturális behatások ellen küzdenek, a hétköznapi szóhasználat védelmétől a francia filmgyártás bőkezű támogatásával.

Azonban a francia nyelvet is utolérte az angol és a német nyelvet már régebb óta sújtó woke nyelvújítási forradalom. Egyesek „inkluzívvé” akarják tenni a franciát, úgy alakítva át a szavakat, hogy írásban pontok betűzésével mindig hozzátegyék a semleges módot is lefedő hímnemű szóváltozatokhoz a nőneműt is (például: francais.e.s).

A francia nyelv ugyanis – a nyugaton ritka kivétel magyarral ellentétben – nem gendersemleges: a francia főnevek vagy hím-, vagy nőneműek, és a semleges jelentésű főneveket is alapvetően a hímnemű változatokkal írták le. 

Ez persze tökéletes téma a nyelvészet mai, genderfixált újítóinak, 

akik egy évezredes kultúrnyelvet szeretnének így megtisztítani a nyilván elnyomó patriarchátus látványos bizonyítékaitól.

Ezeket a próbálkozásokat ugyanakkor a francia kultúra tekintélyes őrzője, a Francia Akadémia elítélte, „halálos veszedelemnek” nevezve őket, de a döntéshozó politikum is megszólalt a kérdésben.

Macron a francia nyelv múzeumának átadásán leszögezte: „Ebben a nyelvben a hímnemmel fejezzük ki a semleges nemet is. Nincs szükségünk pontok hozzáadására a szavakhoz, hogy jobban megértsük őket.”

Az államfő azt is hozzátette: „Akkor, amikor a megosztottság növekszik és visszatér a gyűlölet, a francia nyelv cementnek számít”, ami összeköti a franciákat.

Az elnöki óhajon túl a francia parlament törvényjavaslatról tárgyalt, amely konkrétan megtiltja a genderideológiai nyelvújításokat mindenhol, az oktatástól a hivatalos iratokon át a munkahelyekig. A francia baloldal persze „retrográdnak” és „reakciósnak” nevezte a javaslatot.

„Franciaország nem hódolhat be divatos trendeknek”

 – szögezte le végül Emmanuel Macron.

Nem ez az első alkalom ugyanakkor, amikor a francia elnök a woke tendenciák, illetve más idegen behatások ellen szólalt fel. Az Elle magazin korábban arról kérdezte a francia elnököt, hogy mit gondol az identitáspolitikáról. „Egy olyan társadalmat látok, amely fokozatosan rassz alapon kezd el szerveződni” – fejtette ki Macron, hozzátéve: „az interszekcionalitás logikája mindent megtör”.

Macron korábban elutasította a Black Lives Matter mozgalom melletti kiállást, és több alkalommal is szigorúbban lépett fel az iszlamista ideológia terjesztésével szemben. Már többször is kikelt az identitáspolitika ellen, az ugyanis szerinte egzisztenciális fenyegetést jelent Franciaországra nézve, a szeparatizmust és az iszlamizmust bátorítja, felőrli a nemzeti egységet, és támadást intéz Franciaország intellektuális és kulturális öröksége ellen.

Macron oktatási minisztere, Jean-Michel Blanquer egy új, a woke kultúrával szembeszálló agytrösztöt avatott fel nemrégiben – amiről a Magyar Nemzet számolt be. A Le Laboratoire de la République elnevezésű intézmény – amelyet személyesen az oktatási miniszter irányít – megnyitóünnepségén  Pierre Valentin, az agytröszt egyik szakértője úgy fogalmazott: Franciaország most egy új vírussal küzd, ami az Egyesült Államokból jött. 

„Hazánk a woke mozgalom célpontjává vált. Ha lenne vakcina a woke vírus ellen, az francia lenne, és a mozgalom vezetői tudják ezt”

 – hangsúlyozta Pierre Valentin. Blanquer a baloldali Le Monde francia napilapnak adott interjúban az intézettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a francia köztársaság teljesen ellentétes a woke-izmussal. 
 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Fotó: LUDOVIC MARIN / various sources / AFP

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2023. október 31. 14:59
Kezdenek felébredni??? :)))))
istvanpeter
2023. október 31. 14:24
Úgy tűnik, hogy Macron elnök szeretne egy nemzeti Franciaországot építeni, de ez nem is olyan egyszerű, mert ugyebár a francia lakosság már történelmileg is eleve több rétegű és olyan, hogy francia nem is létezik, valamint az elmúlt évtizedekben a muszlim bevándorlás is eléggé gyors ütemű volt. Minden esetre, az említett megnyilatkozások igen szimpatikusak, csak az EU és a Tagországok vezetőinek a többsége nem veszi komolyan és nem ülteti át a gyakorlatba.
nempolitizalok-0
2023. október 31. 12:31
Tippelek libsik. Egyre jobban rühellnek benneteket a franciák.
Bastyaelvtars
2023. október 31. 12:20
A nyelv magától fejlődik. Nem lehet rendelrtekkel tiltani. Ha az lmbt civil szervezetek erősek és használják a kifejezéseket, vagy akár nőnemű sitik a szót a koznyelvben meg fog jelenni ugyanúgy mint a slang és az angol jövevény szavak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!