A 98 éves ukrán náci kiadatását követeli Lengyelország Kanadától

2023. szeptember 27. 11:58

Tovább zajlik az egykori SS-tag ukrán aggastyán körüli politikai vita.

2023. szeptember 27. 11:58
null

A Mandiner is beszámolt arról: a kanadai parlamenti elnök nyilvánosan háborús hősként méltatta a 98 éves Yaroslav Hunkát, aki álló ovációt is kapott a kanadai parlamenttől – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével. Miután kiderült az ukrán veterán SS-múltja, a házelnök a botrány hatására lemondott pozíciójáról.

Zsidó szervezetek egész sora tiltakozott

a méltatás ellen: Hunka ugyanis a nácikkal együttműködő Első Ukrán Divízió katonája volt a 2. világháborúban.

Az ügyben most a lengyel kormány is megmozdult – írja a Politico. Przemysław Czarnek oktatási miniszter azt közölte: „A kanadai parlament botrányos eseményei, a bűnöző náci galíciai SS-tag Zelenszkij elnök jelenlétében való méltatása miatt lépéseket tettem a férfi Lengyelországnak való kiadatása miatt”.

A lengyel kormány kivizsgálná, hogy Hunka gyanúsítható-e zsidó származású lengyel emberek elleni bűncselekményekkel.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint

„rendkívül felkavaró és mélységesen kínos” Kanada számára

 a Hunka-botrány.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: YouTube


 

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 16. 19:28
"A lengyel kormány kivizsgálná, hogy Hunka gyanúsítható-e zsidó származású lengyel emberek elleni bűncselekményekkel." Mire fel alapoz ez meg kiadatási kérelmet? Alapos gyanú nélkül ez csupán egy idős bácsi üldözése. Alapossal is csak bosszú lenne. De nem alapos, hanem koholt. Az angolok meg a kanadaiak már átvilágították a bácsit. Ráadásul ők tudják, hogy az SS tagság még nem bűn.
Akitlosz
2024. február 16. 19:24
Már megint vádaskodik a Mandiner, ahogyan a szerzői - Kötter, Bohár - is. Rágalmazzák a bácsit nácisággal, de bizonyítani ezt nem tudják. Az SS nem a Munkásőrség volt, a tagjai nem feltétlenül voltak párttagok. Ukrán személyek esetében ez amúgy is valószínűtlen.
Shanya
2023. szeptember 28. 16:56
az előző hozzászóláshoz: nem csak, hogy tudta, hanem tökéletesen illeszkedik is az ország nacis propagandájához, a "bóka" kanadaiak meg meg is tapsolják. Hihetetlen, hogy a nyugati politikusok mennyire nem használják a fejüket gondolkodásra.
bf109g14
2023. szeptember 28. 11:06
Kizárt, hogy a zöldpólós majom nem tudta, ki az öreg és mit csinált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!