Henry Kissinger szerint itt az ideje, hogy béketárgyalások útján kerüljük el az újabb világháborút

2022. december 17. 07:05

A volt amerikai külügyminiszter ugyanakkor üzent azoknak, akik „a háború által által impotenssé tett Oroszországot”  szeretnék látni: „Moszkva történelmi szerepét nem szabad lealacsonyítani”.

2022. december 17. 07:05
null

Kissinger a The Spectator lap hasábjain szombaton publikált írásában fejtette ki érvelését, melyet azzal indít, hogy az első világháborúba – melyet „kulturális öngyilkosságnak” nevez – senki nem ment volna bele, ha előzetesen tisztában van minden fél, micsoda pusztítást lehet okozni a másiknak. Ezért már két évvel a konfliktus kirobbanása után, 1916-ban a vérontás befejezését szerették volna elérni egyesek, mert rájöttek: nincs olyan kompromisszum, amely nagyobb áldozatot jelentene a meggyilkolt millióknál, ezért amerikai közvetítéssel szerettek volna tárgyalni a békéről. 

Kissinger szerint a tél beköszöntével a fentebb ismertetett „fordulóponthoz” érkezhet az orosz-ukrán konfliktus, és hozzáteszi:

Ideje építkezni az eddig elért stratégiai sikerekre, és ezek mentén tárgyalások segítségével el kell érni a békét”.

A volt amerikai külügyminiszter felhívja a figyelmet: a jelenlegi konfliktus „olyan háború, amelyben két atomhatalom verseng egy hagyományos fegyverzettel rendelkező ország ellen”, ami egyértelmű utalás arra, hogy Ukrajna az Egyesült Államok és Oroszország között proxy-háború zajlik.

Donyeck, Luhanszk, Krím

A Kissinger által javasolt „békefolyamat”

Ukrajnát a NATO-hoz kötné, bárhogyan is fogalmazzunk”,

mivel szerinte a semlegesség Kijev számára már nem opció. Azt is szeretné, ha Oroszország február 24-e előtt vonalakig vonulna vissza, míg a többi terület, amelyre Ukrajna igényt tart – Donyeck, Luganszk és a Krím – „a tűzszünet után tárgyalás tárgyát képezhetné”.

A megállapodás „Ukrajna szabadságának megerősítése mellett” arra törekedne, hogy „új nemzetközi struktúrát határozzon meg, különösen Közép- és Kelet-Európa számára”, amelyben Oroszországnak „végül” helyet kellene találnia – magyarázta.

„Oroszországot nem szabad lebecsülni”

Míg egyesek Kissinger szerint „a háború által impotenssé tett Oroszországot” részesítenék előnyben, a volt amerikai politikus nem ért ezzel egyet, azzal érvelve, hogy Moszkva „történelmi szerepét nem szabad lealacsonyítani”. Oroszország szétverése hatalmas területét „vitatott vákuummal” tenné egyenlővé, ahol „egymással versengő társadalmak dönthetnek úgy, hogy vitáikat erőszakkal rendezik”, és a szomszédok megpróbálhatnak erőszakkal területet követelni, mindezt „több ezer nukleáris fegyver” jelenlétében.

Nyitókép: John MacDougall / AFP

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2022. december 17. 20:07
Kissinger igen aggódik az oroszok alábecsülése miatti, totális győzelmük és talán ez által, egy 120 milliárd tartozású ADÓS, valamint hadfelszerelései elvesztése miatt.
Prohaszka Ferenc
2022. december 17. 19:55
Mindenki demokráciáról, igazságról, az emberekről papol, de senki nem ajánlja fel az egyetlen lehetséges megoldást: döntsenek az ott lakó emberek az új határokról. Faluról falura, - nemzetközi ellenőrök mellett - tartsanak választást. Ezt senki nem kérdőjelezhetné meg. A többségében orosz lakta területek nyilván Oroszországhoz kerülnének akár tetszik az ukránoknak akár nem. De többet se kapnának az oroszok, mint ami jár nekik. Ezt kellett volna 1920 ban is, és nem lett volna II. Vh.
fatman
2022. december 17. 15:27
Így van...
gyaloggos
2022. december 17. 11:59
EZ így NEM MEGYEN, szerintem! INKÁBB így: UKRAJNA nem lesz a NATO tagja, legalábbis jó ideig nem KRÍM marad orosz kézben, és DONYECK és LUHANSZK képezhetné a tárgyalás tárgyát, DE OLY módon, hogy figyelembe veszik egy mindenki által hiteles népszavazás eredményét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!