Csigatempóban érkeznek az amerikai LNG-hajók, arra várnak, hogy felmenjen a cseppfolyós olaj ára

2022. november 04. 17:43

Jobban megérné a beszállítónak az év végén eladni, mint most.

2022. november 04. 17:43
null

Az Egyesült Államokból Európa irányába tartó LNG-t szállító tartályhajók vagy egy helyben állnak vagy csak cammognak kontinensünk felé. Az elemzők szerint azért nem akarnak Nagy-Britanniában vagy Spanyolországban kikötni a tankerek, ugyanis jelenleg a világpiacon lejjebb ment a cseppfolyós gáz ára, így jobban megéri az amerikaiaknak tárolni az árut, mintsem eladni.

Az európai gázbetározási időszak végével az LNG piaci ára mintegy hetven százalékot zuhant az augusztusi, történelmi csúcshoz képest –írja a Wall Street Journalra hivatkozva a Híradó. Az amerikai cégek arra várnak, hogy a földgáz ára emelkedjen, hogy így még nagyobb profittal adhassák el az LNG-t, miközben a partok mellett pihenő hajókban mindegyikében annyi gáz van, ami elég lenne egymillió háztartás egyhavi gázfogyasztására.

Az amerikai LNG-piac szabályosan kilőtt a háborút követően, ugyanis Európa az orosz-ukrán konfliktus után cseppfolyósított földgázának importjának csaknem felét az USA biztosítja. Ez 28 százalékos növekedést jelent az amerikai piacnak az előző évhez képest. Október végére az európai LNG-terminálok töltöttségi szintje elérte a 95 százalékot.

Nyitókép: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

 

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. november 05. 01:00
Meglepődtünk?
Zolotarjov
2022. november 04. 20:53
Jó is ez az LNG-zés. Ha a fasz megfelelő végén vagy..:)
eusebius
2022. november 04. 20:37
Ez nem úgy van, hogy itt meg ott megveszem ennyiét meg annyiét, majd szállíttatom valakivel valahová? Vagy a termelő lutrira elküldi a potenciális vevő irányába, hátha útközben leütik a tőzsdén? Ezt most tényleg nem értem.
ZeroTadpole8073
2022. november 04. 20:33
Hova tűnt Démonhil? És a Grétetunberg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!