Szombaton hivatalosan is az Egyesült Királyság királyává kiáltják ki III. Károlyt

2022. szeptember 09. 11:24

A koronázás azonban még odébb van.

2022. szeptember 09. 11:24
null

Várhatóan Károlyt szombaton hivatalosan királlyá kiáltják ki a trónörököst (bár technikailag a királynő halálának pillanatában lett király). A szertartásra a londoni Szent Jakab-palotában kerül sor a trónra lépési tanácsnak nevezett ceremoniális testület előtt – írja a BBC.

Az ülésen emellett még bejelentik Erzsébet királynő halálát, és felolvassák a hagyományos kiáltványt. Károly király ezután részt vesz egy második ülésen a csoporttal, ahol esküt tesz a skót egyház megőrzésére és nyilatkozatot olvas fel. A trombitaszó és a fanfározás után hivatalosan is az új királlyá nyilvánítják, miközben a város különböző pontjain fegyveres tisztelgés várható.

A hírportál arról is beszámolt, hogy a zászlók szombaton egy órától 24 órán át teljes árbocra állnak, hogy megünnepeljék Károly király királlyá való kikiáltását, majd félárbocra térnek vissza. Eközben Erzsébet királynő az edinburghi St Giles-székesegyházban nyugszik, miközben előkészítik a temetését, amely körülbelül 10 nap múlva várható. A koporsót ezután Londonba szállítják, ahol több százezer ember vonulhat majd fel a Westminster Hallban, a négy napon át tartó „díszfektetés” alatt.

A gyászidőszak

A Buckingham-palota közlése szerint a királyi család gyászidőszakot hirdet ki, amely a királynő temetése után egy héttel ér véget. A királynő temetésének időpontját még nem erősítették meg. A Buckingham-palota közleményében azt írja:

– olvasható a BBC cikkében.

III. Károly koronázása még messze van

Károly koronázása részletes tervezést igényel, ezért egy ideig valószínűleg nem kerül rá sor. Édesanyja koronázására, 16 hónappal trónra lépése után került sor – írja a BBC.

Az elmúlt 900 évben a koronázást a Westminster-apátságban tartották – Hódító Vilmos volt az első uralkodó, akit ott koronáztak meg, Károly lesz a 40. uralkodó. A koronázás egy vallási szertartás, amelyet a canterburyi érsek végez, amelynek csúcspontján ő helyezi Károly fejére a Szent Eduárd koronát – egy 1661-ből származó, tömör aranykoronát.

Nyitókép: JUSTIN TALLIS / POOL / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krampus
2022. szeptember 09. 20:18
Mindig elfog a rohoges ha meglatom a nevet leirva: Beteg Karoly (ill Charles)
annamanna
2022. szeptember 09. 18:11
1. Nem olyan kurvázó ember került a trónra, mint András. 2. Nem olyan papucsférj került a trónra, akin a neje úgy uralkodik, mint Vilmoson Katalin. 3. Az értékrendszere abszolút konzervatív, hagyományőrző, természetvédő - akinek ez nem tetszik és húzza a száját, az mind csak kamuzza azt, hogy ő maga konzervatív volna. 4. Kamilla szerény, kötelességtudó, nem olyan balhés, verekedős, öntelt és lusta hisztérika, mint Katalin. Egyelőre nagyon is jó kezekben van a korona. Éljen Károly király és éljen Kamilla királyné.
Rézvirág
2022. szeptember 09. 16:02
Én irigylem a briteket a monarchiájukért. Sok libsi mind valami ingyenélő aranykanállal evő, teát szürcsölgető naplopónak képzeli a királyt, királynőt, ami elképesztő tudatlanság. Gazdagok? Igen. Dúsgazdagok. Már a saját vagyonuk miatt is. Az államnak viszont már csak a turizmussal több bevételt hoznak, mint amennyibe kerülnek. Az ő szerepük kb. annyi, mint nálunk a köztársasági elnöké. Van diplomáciai szerepük. Ráadásul egy király, mint diplomáciai szereplő érdekes. Ha az angol királynő ment látogatóba, az emberek kíváncsian várták. Ha a miniszterelnök: szentségeltek a lezárások miatti dugóban. A brit uralkodó ismert, érdekes, és el-ké-pesz-tő diplomáciai tudással rendelkezik, nincs amit ne tudna a mi világunk trónok harcáról. A világ összes vezetőjét ismeri. Csak gondoljunk bele, mekkora segítség lehet egy miniszterelnöknek, ha hetente egyszer konzultálhat egy ekkora diplomáciai háttértudással rendelkező személlyel. És biztosak lehetünk benne, hogy ez a tudás generációról generációra adódik tovább. Mindenkinek ajánlom, hogy keressen rá: Duchy of Cornwall, és nézze meg, mit hozott ott létre III. Károly a semmiből. És utána mondja rá, hogy lusta élősködő. Irigylem a briteket. Azért is, mert van valakijük, aki _tényleg_ mindenkié, politikai indíttatástól függetlenül. Választott személyt nem érez mindenki magáénak. A született, erre a szerepre nevelt király(nő) lehet mindenkié.
KBA98
2022. szeptember 09. 15:34
Miért nem mond le a trónról és adja át a fiának?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!