Merkel: Közös érdek a Nyugat-Balkán EU-s integrációja

2021. július 05. 20:41

Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik, és az a célja, hogy ezek az országok megszerezzék az EU-tagságot – mondta Angela Merkel.

2021. július 05. 20:41
null

Nemcsak a nyugat-balkáni térség javát, hanem az Európai Unió érdekét is szolgálja a régió országainak csatlakozása a közösséghez – mondta a német kancellár hétfőn Berlinben. Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásának erősítésére és EU-s integrációjának előmozdítására indított úgynevezett berlini folyamat kormány-, illetve államfői szintű tanácskozása után tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy Németország hárommillió adag oltóanyaggal támogatja a régió EU-n kívüli országait a koronavírus-járvány elleni védekezésben.    

Németország erőteljesen jelen van a térségben

Ismertette, hogy hazája harmincmillió adag vakcinával segíti a rászoruló országokat a COVAX nemzetközi oltóanyag-ellátási program révén, és ebből hárommillió adagot a lehető leggyorsabban a Nyugat-Balkánra juttatnak.    

A járvány miatt online formátumban tartott megbeszélésen a térség hat EU-n kívüli országának – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia – vezetői és a német kancellár mellett részt vett az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Szlovénia miniszterelnöke, a francia államfő, az olasz kormányfő és az osztrák kancellár is, és egy sor térségi és egyéb szervezet képviselője. Az Európai Bizottságot Várhelyi Olivér  szomszédságpolitikai és bővítési biztos képviselte.    

A berlini folyamat első csúcstalálkozóját 2014-ben tartották a német fővárosban. A hétfői volt a nyolcadik ilyen megbeszélés.    

„A német kormány kezdeményezésére elindított folyamat sok gyakorlati sikert eredményezett” – fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy éppen július  elsején lépett életbe a roaming (barangolás) szabályairól szóló megállapodás, így a térségben élőknek nem kell többletdíjat fizetniük, ha mobiltelefonjukat a régió egy másik országában használják.    

Csökkenteni kell a térség államai közt lévő feszültségeket

Sikerült elindítani a térségi közös piac kiépítését is, bár még számos lépést kell tenni,

meg kell oldani a többi között az iskoali végzettséget és a szakmai képzettséget tanúsító okmányok kölcsönös elismerését, és be kell vezetni az útlevél helyett a személyi igazolványra épülő szabad utazás rendszerét – tette hozzá a német kancellár.    

Ezekhez az ügyekhez nagy türelemre van szükség, de a háborús múltat tekintve önmagában is komoly eredmény, hogy a térségbeli államok vezetőinek közvetlen találkozói a normalitás részévé váltak” – fejtette ki Angela Merkel, aki aláhúzta, hogy a Nyugat-Balkán EU-s integrációja nemcsak a térség országainak fontos, hanem az EU érdekét is szolgálja, a többi között geostratégiai okokból.

(MTI)

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teringettét
2021. július 06. 10:13
Jól meggondolnám a helyükben, hogy akarok-e egy olyan társulatba tartozni, mint amivé az elmúlt 10-15 évben az Európai Uniónak csúfolt szarkupac vált.
formaegy
2021. július 06. 09:08
"Németország továbbra is a régió országai közötti megbékélés és együttműködés előmozdítására törekszik," És itt nem szakadt rá a plafon! Te és a bandád egy mocskos diktátor, aljas tömeggyilkos vagy! Egy büdös náci aki ha kell gázkamrába küldené azokat akik nem azt teszik amit te és a mocskos gyilkos bandád akar! Egy rühes Hitler2 aki megint elérte, hogy vége legyen Európa nyugodt, békés életének. Az a gyalázat, hogy a bandáddal együtt még mindig szabadlábon vagy és nem egy büdös cellában! Európa gyilkosa!
Kompenzátor
2021. július 06. 09:08
Magasabb életszínvonalú országokban lakó EMBEREKNEK alacsonyabb életszínvonalúakkal "integrálódni" 180 fokos ellentétben áll bármiféle érdekével, pl. mert az olcsó munkaerő leviszi a béreket, hígul a kultúra, romlik a közbiztonság, ésatöbbi. Kizárólag a háttérhatalmi politikai sakkban lehet érdek az ilyesmi, a nyugat tönkretételére egyenesen tökéletes módszer. Ki kellene lépni az EU-ból a fenébe mielőtt még több kárt okoznak nekünk.
Selamat
2021. július 06. 08:34
Jó reggelt kancellárina! Most, hogy hosszú évek óta Orbán ezt mondja, támogatja, dolgozik érte, most előjön vele őnagysága Merkel, mint a saját, vagy még inkább német véleménnyel. Pfej de fertelmes egy népség ez a nyugati politikusokból álló izé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!