Az Európai Bizottság elítéli az erőszakot Észak-Írországban

2021. április 09. 10:08

A testület szóvivője felszólította a feleket, hogy hagyjanak fel az erőszakos cselekedetekkel.

2021. április 09. 10:08
null

Az Európai Bizottság a lehető leghatározottabban elítéli az elmúlt napokban Észak-Írországban kitört zavargások során elkövetett erőszakos cselekményeket – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a Twitteren péntek hajnalban.

Az erőszakkal senki sem nyer

Eric Mamer arra reagált, hogy évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki csütörtökre virradó éjjel az észak-írországi felekezeti konfliktus több gócpontjában. A zavargások azóta is folytatódnak. A vezető szóvivő hangsúlyozta: az erőszakból senki sem nyer, senki sem remélhet hasznot.

– jelentette ki az uniós végrehajtó testület vezetője szóvivője.

Régóta nem látott zavargások

Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtownabbey és Ballymena több pontján csaptak össze, Molotov-koktélokat, köveket hajigálva egymásra és a rendőrökre. A zavargások péntek hajnalban is folytatódtak. Belfastban – Észak-Írország székhelyén – a rendőrök hat éve először vízágyút vetettek be a Molotov-koktélokkal, kövekkel dobálózó tömeg feloszlatására.

Az észak-írországi rendőrség (PSNI) szóvivője szerint a hosszabb ideje parázsló, de az utóbbi napokban teljes erővel fellángolt konfliktusban eddig ötven rendőr sebesült meg.

(MTI)

Címlapképen: Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője

Kép forrása: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!