A Brexit és egy évszázados álom

2021. március 23. 11:36

Elképzelhető, hogy végül a Brexit-népszavazás válik az írek évszázados egyesülési álmát megvalósító eszközzé.

2021. március 23. 11:36
Manzinger Krisztián

"Amikor 2016. június 24-én arra ébredt a világ, hogy az Egyesült Királyság népe szűk többséggel az EU-ból történő kilépésre szavazott, az írek kivételével – éljenek akár Írországban, akár Észak-Írországban – kevesen gondolták, hogy a Brexit egyik központi kérdése az Ír-sziget északi harmadának helyzete lesz. Kevesebb mint két évvel voltunk az Egyesült Királyság egységét megerősítő skót függetlenségi népszavazás után, és tekintettel arra, hogy Skócia lakosságának 62%-a volt a tagság fenntartásának híve, vagyis Remain-párti, várható volt, hogy a skót függetlenséget támogató erők ismét a kérdés napirendre vételére fognak törekedni. A Remain győzött viszont Észak-Írországban is, szűkebb, de meggyőző, 56-44%-os arányban."

(...)

"Az észak-ír kérdésben rejlő zsarolási potenciált Michel Barnier EU-s főtárgyaló is viszonylag gyorsan felismerte és 2017 végén elérte, hogy a brit kormány olyan dokumentumot írt alá, amely szerint egy esetleges no deal – vagyis az EU és az Egyesült Királyság közötti megegyezés nélküli hard Brexit esetén – Észak-Írországra más szabályok vonatkoztak volna, mint az ország többi részére."

(...)

"Az Egyesült Királyságnak egységes piacból való távozása mindenképpen vámhatár létesítését tette szükségessé, a kérdés az volt, hogy azt az Ír-szigetre – vagyis Írország és Észak-Írország közé – vagy az Ír-tengerre – vagyis Észak-Írország és Nagy-Britannia közé – teszik. Egyértelmű volt, hogy bármilyen döntés születik, azzal az észak-írországi társadalom jelentős része elégedetlen lesz."

(...)

A 2020. december 8-án aláírt Új Kilépési Megállapodás értelmében Észak-Írország az áruk vonatkozásában a jövőben is az EU egységes piacának normáit alkalmazza és az EU vámtarifákat használja (leszámítva a brit belső piaci forgalom esetét), ezért a terület felett ezekben az esetekben megmaradt az Európai Bíróság joghatósága. A megállapodás 2024-ig érvényes, akkor az észak-ír parlamentnek kell meghosszabbítania 4 vagy 8 évre; abban az esetben ha ez nem sikerül, akkor átmeneti jelleggel további két évre a megállapodás alkalmazandó, ezen időtartam alatt pedig a felek újra „megpróbálhatják” elfogadni."

(...)

"Természetesen a brit-EU megállapodás nem változtat Észak-Írország állami hovatartozásán, de a vámhatár létesítése a kapcsolatok átrendeződését eredményezheti, sőt akár az Egyesült Királyság területi integritása is veszélybe kerülhet, különös tekintettel a Nagypénteki Megállapodás státuszreferendumra vonatkozó előírására. Nem véletlen ezért, hogy 2021. március elején az észak-írországi brit unionista szervezetek jelezték Boris Johnson miniszterelnöknek, hogy nem támogatják többé a Nagypénteki Megállapodást. Tekintve, hogy – eltérően Skóciától – Észak-Írországban nem a függetlenség, hanem az Ír Köztársasággal való egyesülés valószínűsíthető, elképzelhető, hogy végül a brit szuverenitás visszaszerzését célzó Brexit-népszavazás válik az írek évszázados egyesülési álmát megvalósító eszközzé."

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. április 15. 22:58
ELÉG BAJ HOGY ANGLIÁT ELENGEDTÜK!!! Miközben AMERIKÁT SE FÉLTSD! Összeboronálja ő magát azzal, ki alkalmas rá, s kit elenged más. Itt rossz az egész EU rendszer. Maga EURÓPA KELL, nemcsak Orbán kell, kell ő is, de Európa kell. ELÉG BAJ, HOGY ANGLIÁT HAGYTUK, hagyták KIMENNI. Odaveszünk. Vissza kellene hozni őt, ott még találunk szellemi klasszikus erőt, régivágású Fülöp herceg, Vilmos herceg típusú jellemet, erkölcsöt, úri tartást, nőtiszteletét, ilyen típusú lakosságot, ahonnan jön egy kis oxigén, (de büdi nincs, nem úgy mint LMBTQ-n). NEM LESZ EURÓPA, ODALESZ A VILÁG VEZETŐ SZELLEMI EREJE. De Orbán jó és őt hagyni kell vezetni népét. Ő egy tökös pasas, MEG TÖKÖN RAGAD AKIT KELL. ADDIG VERGŐDÖTT EURÓPA, MÍG SZÉTVERTE SAJÁT MAGÁT. - Mert kell a káosz, nem kell a rend és erkölcs ÚJ RENDSZERBONTÓ ELITNEK. Lásd Donát, Kunhalmi és a többi jobbágy-proletár-erkölcs-jellem-nélkül-él-a-nemzeted, jó Viktor!!! Odaleszünk, vissza kell térni barbárIA-NÉPBUTÍTOTTSÁGBÓL.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. április 15. 22:54
Nagyon helyes, hozzák csak össze a buzi angolok a saját trianonjukat
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2021. április 11. 02:55
Nagyon helyes, hozzák csak össze a buzi angolok a saját trianonjukat
Senye Péter
2021. március 24. 17:15
Az csak Wales kiválásával lenne teljes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!