Elpusztult a világ egyik legritkább madara

2020. december 28. 18:34

Manukura, az új-zélandi fehér kivi egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem tudott lerakni.

2020. december 28. 18:34
null

Manukurát december elején szállították be az Új-Zéland Északi-szigetén fekvő Palmerston North-beli Massey Egyetem vadon élő állatokkal foglalkozó kórházába, mivel a vadőrök azt észlelték, hogy veszített a súlyából. A vizsgálat megállapította, hogy egy megtermékenyítetlen tojás miatt betegedett meg, amelyet nem képes lerakni. Bár műtéti úton sikerült eltávolítani, a madár nem tudott felépülni, és vasárnapra elpusztult.

Manukura 2011 májusában kelt ki a tojásból. A röpképtelen nagytestű madár nem albínó kivi volt, hanem a leucizmus nevű genetikai állapot miatt volt fehér tollazatú. Az új-zélandi Pukaha Mount Bruce természetvédelmi központ információi szerint ő volt az az első fehér kivi, amely tenyészprogramjuk eredményeként bújt ki a tojásból. A különleges madár miatt jelentősen megnőtt a természetvédelmi központ látogatóinak száma. Manukura a központ „nagyköveteként” a ritka állatfajok védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet. Nagy rajongótábora volt, képeskönyvet ihletett, játékokat mintáztak róla és emléktárgyak is készültek a képmásával.

(MTI)

Címlapfotó: YouTube

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. december 29. 14:08
Borzalmas fordítás! "leucizmus nevű genetikai állapot miatt volt fehér tollazatú" Mi az a " genetikai állapot", idióták? Nem inkább azt kellett volna írni, hogy a madár egy leucizmust okozó génhiba miatt fehér tollazatúvá vált?
Coccothraustes
2020. december 29. 13:59
Borzalmas fordítás. "állatokkal foglalkozó kórház" ????? Nem inkább állatkórház?
bölcsbagoly
2020. december 29. 08:07
Egy felnőtt kivi normálisan nem ekkora! S miért olyan lehetetlen feladat egy romlott tojást időben kivenni - akár altatással is - egy madár kloakájából! Nem abortusz ez! Ha már időtlen idők óta tudják az emberek kasztrálni a kakasokat (kappanokra), akkor a maori földön miért akkora probléma ez a tojás "vetélés"?
digital
2020. december 28. 19:23
Ki az, aki erre tetsziket nyom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!