A WHO modellje szerint 44 millióan kaphatják el a vírust Afrikában

2020. május 08. 16:03

Majdnem kétszázezer lehetne a halálos áldozatok száma, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának.

2020. május 08. 16:03

Mintegy 190 ezer ember halhat meg Afrikában a koronavírus-járvány első évében, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának, és a vírus okozta betegség időről-időre még évekig megjelenhet a kontinensen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közzétett becslése szerint.

 A WHO – 47 afrikai országot felölelő – előrejelzési modellje szerint egy év alatt Afrika 1,3 milliárd lakosa közül 44 millió ember kaphatja el a koronavírust. Jóllehet a modell abból indul ki, hogy mekkora lesz a fertőzöttek és halálesetek száma abban az esetben, ha az egészségügyi hatóságok nem vezetnek be korlátozásokat, a valóságban 43 afrikai ország már komoly lépéseket tett a járvány megfékezése érdekében: sok helyen rendeltek el teljes zárlatot, számos nagyvárosban kijárási tilalom van érvényben, bezártak az iskolák és tilos közterületeken csoportosulni.

Az afrikai betegségellenőrzési -és megelőzési központ adatai szerint a kontinens országaiból 52 ezer koronavírus-fertőzöttről adtak hírt, és 2074 halálesetet kötnek a vírus okozta Covid-19 betegséghez. A koronavírusos esetek száma az utóbbi héten 42 százalékkal emelkedett. Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója szerint elképzelhető, hogy a koronavírus nem fog olyan gyors tempóban terjedni Afrikában, mint más országokban, de valószínűleg még sokáig újra meg újra felbukkanhat a gócpontokon. Mivel az afrikai lakosság nagy része 20 év alatti, a vírus kevesebb embert betegíthet meg súlyosan, és kevesebb halálesetet okozhatnak a szövődményei, mint a nyugati országokban, ahol az idősek vannak fokozott veszélyben.

A WHO becslései szerint 5,5 millióan szorulhatnak majd Afrikában kórházi kezelésre, ami súlyos terhet róhat az egészségügyi ellátórendszerekre. A kontinensen egymillió lakosra jut átlagosan kilenc intenzív osztályi ágy, ami szükség esetén „elkeserítően kevésnek” bizonyulhat.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2020. május 09. 14:54
És ezeket kellene nekünk itt Európában befogadni. Ha már kő megdöglenek akkor pusztuljunk mi is.
figyelő4322
2020. május 08. 17:49
Bocsánat, az USA-ban már majdnem 300 ezren haltak bele.
figyelő4322
2020. május 08. 17:46
190 ezer afrikai halhat meg ezen a túlnépesedett kontinensen.? Ez szinte semmi a létszámhoz viszonyítva. Ott egy permanens, folyamatos "baby-boom" van, ami nem látszik csillapodni. Az USa-ban már most 300.00 körül jár az áldozatok száma. Szerintem ez a becslés kevésnek tűnik. Habár későn ért oda a virus, talán szerencsések lesznek.
Dr. Hamburger Csalogány
2020. május 08. 16:38
" Mintegy 190 ezer ember halhat meg Afrikában a koronavírus-járvány első évében, ha semmiféle járványellenes korlátozást nem alkalmaznának... " És ??? Hiszen annyian vannak , mint az egerek , és úgy is szaporodnak . Ha meghalna 500 MILLIÓ , akkor se lenne igazi egyensúly .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!