Phenjan nem folytatja a tárgyalásokat, ha Washington nem egyezik bele a követeléseibe

2020. január 11. 15:49

2020. január 11. 15:49

Észak-Korea szombaton figyelmeztetett, hogy nem kezdi újra a tárgyalásokat atomprogramjáról az Egyesült Államokkal, ha Washington nem egyezik bele teljesen a követeléseibe.

Kim Ge Gvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója, akit a KNCA hivatalos hírügynökség idézett, megerősítette, hogy Phenjan megkapta Donald Trump levelét, amelyben az amerikai elnök boldog születésnapot kívánt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek. A tanácsadó azonnal figyelmeztetett, esztelen lenne remélni, hogy Phenjan csak azért folytatná a tárgyalásokat, mert „nem rosszak a személyes kapcsolatok” a két vezető között.

Az Egyesült Államoknak előbb „teljes beleegyezését” kell adnia a Phenjan által a két ország közötti korábbi tárgyalások során felvetett pontokra - tette hozzá a tanácsadó. A Kim és Trump között 2018 júniusa óta tartott három csúcstalálkozó ellenére – a legutóbbira 2019 februárjában került sor Hanoiban – zsákutcába jutottak a két ország között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalások.

Az észak-koreai külügyi tanácsadó, aki szerint az Egyesült Államok „becsapta” Észak-Koreát

a 2018. évi szingapúri csúcstalálkozó óta az érintkezések folytatását illetően, és számukra elvesztegetett időnek nevezte az azóta eltelt másfél évet, kételkedett Washington kedvező válaszában, mondván: jól tudják, hogy az Egyesült Államok „nincs készen, és nem is áll módjában” ezt megtenni. „Jól tudjuk, milyen utat kell követnünk, és a saját utunkat fogjuk járni” – tette hozzá.

Kim Dzsong Un január 1-jén jelentette be, hogy feloldják a moratóriumot a kísérleti atomrobbantásokra és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletekre, és „meghökkentő” lépést helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben. Kim Dzsong Un 2018-ban még úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreának a jövőben nem lesz szüksége kísérleti atomrobbantásokra és interkontinentális rakétákkal végzett kísérletekre.

Az elmúlt években Észak-Korea hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és több olyan rakétát lőtt ki, amelyek képeset lettek volna elérni az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2020. január 12. 22:20
A dagadt pokemon még vajon hányszor alázza meg tramplit?
Akitlosz
2020. január 11. 21:34
A követelések mibenlétéről persze egy szó sincsen a cikkben.
Senki Alfonz
2020. január 11. 20:16
Tulajdonképpen Malacka jól taktikázott, mert lett atomfegyvere, még ha bele is pusztul országa népe. Márpedig tárgyalni mostanában csak annak tulajdonában lehet. Itt van például Dél-Korea: hitt a nyugatiaknak, nem csinált atomfegyvert, most csak imádkozhat felfelé, könyöröghet jobbra-balra-északra, mást nem tehet aggódáson kívül.
Világpanoráma
2020. január 11. 19:23
Szigorúbb ellenőrzést terveznek a német repülőtéri személyzet számára: https://vilagpanorama.hu/2020/01/11/szigorubb-ellenorzest-terveznek-a-nemet-repuloteri-szemelyzet-szamara/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!