Össztűz alatt egy első világháborús emlékmű

2019. február 23. 15:08

Pert indítottak az Egyesült Államokban egy első világháborús emlékmű miatt.

2019. február 23. 15:08

Egy tizenkét méter magas betonkereszt okozott megütközést a Washington melletti Maryland külvárosának egyik kereszteződésénél – írja a Reuters.

Az úgynevezett békekereszt egyébként egy első világháborús emlékmű, amelynek felállítását – akkor még magánterületen – magánszemélyek finanszíroztak 1925-ben, hogy emléket állítsanak a háborúban elhunyt 49 Prince George's megyei lakosnak.

Fred Edwords – amerikai agnosztikus újságíró, gondolkodó – fedezte fel a keresztet, amely közterületen áll. „Nyilvánvalóan a város részét képezi és központi helyen van. Semmi sem utal arra, hogy ez egy emlékmű, és nem csupán egy keresztény szimbólum” – nyilatkozta.

Edwords vallja, hogy az államot és az egyházat egy áthatolhatatlan fallal kell elválasztani, számára ez a kereszt ennek az elvnek a sárba tiprását jelenti. Két felperes társával 2014-ben indítottak eljárást az amerikai alkotmány megszegése miatt, ugyanis az tiltja bármelyik vallás előnyben részesítését, promótálását az állam részéről.

A bíróság jövő hét szerdán tart meghallgatást és június végéig döntést kell hoznia az ügyben. A legfelsőbb bíróság szakértői szerint az ügy precedenst teremthet – írja a Reuters.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2019. február 24. 08:12
Nekünk es van Székelyföldön egy ilyen éber jogvédőnk, bizonyos Dan Tanasa a zeurópai méltóság alapítvány meg sem választott elnöke, aki az echte román jogállamban már vagy százötven (ha nem több) pert nyert zászló- és feliratügyben a székely önkormányzatok ellen. Úgy ke' nekünk mért nem állunk LMBTQ-tyáknak.
Burmin
2019. február 23. 21:12
To Mary Ann Fenwick LaQuay, 80, the cross respectfully chronicles the war sacrifice of her uncle Thomas Notley Fenwick, one of 49 honored. “It hurts people who have family members there. Every time I go by there, I think of my uncle. It hurts to think people would take it away,” she said.
Burmin
2019. február 23. 21:08
Ennyire hülyék édes Istenem...
Akitlosz
2019. február 23. 20:48
" „Nyilvánvalóan a város részét képezi és központi helyen van. Semmi sem utal arra, hogy ez egy emlékmű, és nem csupán egy keresztény szimbólum” – nyilatkozta." Akkor rá kellett volna, rá kellene írni ló nagy számokkal, hogy 1918. Ennyi a megoldása a problémának. Az olyan emlékmű tényleg nem jó, amiről nem derül ki, hogy minek is az emlékműve, de ezen viszonylag könnyű segíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!