AfD-társelnök: „Hitler csupán madárpiszok Németország sikertörténetében”

2018. június 03. 09:22

Alexander Gauland kijelentésével óriási felháborodást váltott ki: a kormányzó kereszténydemokraták szerint ezzel az AfD „megmutatta a polgári maszk mögötti, igazi arcát.”

2018. június 03. 09:22

Felháborodást váltott ki szombaton Németországban, hogy Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt társelnöke egy pártrendezvényen elmondott beszédében sokak szerint kisebbíteni próbálta a náci Németország által elkövetett bűnöket.

„Hitler és a nemzetiszocialisták pusztán madárpiszok Németország ezeréves sikertörténetében” – fogalmazott helyszíni tudósítások szerint Gauland a türingiai Seebachban, a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán felszólalva. Nem tagadta ugyanakkor Németország felelősségét.

„Csak azoknak adatik meg a hatalom, hogy formálják a jövőt, akik elismerik a múltat” – fogalmazott a jobboldali pártvezér, hozzátéve, hogy a nácizmus Németország sokkal régebbre visszanyúló „fényes” történelmének csak egy része.

„Ötvenmillió háborús áldozat, a holokauszt és a totális háború csak madárpiszok az AfD számára. Hát ez az AfD igazi arca a polgári maszk mögött” – kommentálta Gauland megjegyzését Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára.

Lars Klingbeil, a Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára szerint Gauland beszéde a történelmi tények „szörnyű elbagatellizálása”, és szégyen, hogy ilyen emberek ülnek a német parlamentben.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság közleményében elfogadhatatlannak és méltatlannak minősítette az AfD-s társelnök szavait. Christoph Heubner, a szervezet alelnöke pedig egyenesen undorítónak nevezte azt, amit Gauland mondott.

(MTI)

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aprosolyom
2018. június 04. 05:51
A madárpiszok, eléggé bagatelizelja a történelmet, ahhoz képest, hogy inkább elefánt szar méretű "piszokról" beszélünk. Nem is csodálkozom a felháborodáson. A múltat nem úgyk ell elismerni, hogy elbagatelizáljuk. Én nem akarom, hogy vezekeljenek a jelenlegi németek (mert akikkel találkoztam, és szóba került a világháború, szégyellik magukat miatta), de ez a felszólalás embertelen. Remélem elmarasztalják majd a megfelelő körök és eltitltják minden közügytől és beiratják valami karitatív szervezetbe, kötelező önkéntesi munkába... ott legalább ráébredne, hogy szarul ítélte meg a világot és az embereket.
a hun
2018. június 03. 17:38
k
formaegy
2018. június 03. 15:35
jav.: génjeikben
formaegy
2018. június 03. 15:34
Így lett volna helyes. Hitler és a nemzetiszocialisták pusztán madárpiszok Németország jelen népirtó mocskához képest. A sajátjait írtja, mint macska az egeret. Ez nem elég a németeknek, az egész Eu területére ki akarja terjeszteni az európai nép irtását! Szóval népirtó rohadékok voltak, és azok is maradtak! Nénjeikben hordozzák a gyilkolás örömét, és ezt az EU jó kis milliókkal meg is köszöni a népirtóknak! Ez Németország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!