Feltartóztatták Zagyvát és Toroczkait a varsói repülőtéren

2012. november 11. 14:58

Több tucat magyar személyt igazoltattak a lengyel hatóságok a Varsó melletti Modlin repülőtéren – értesült magyar követségi forrásból az MTI. Sajtójelentések szerint lengyel szélsőjobboldali szervezetek és az érintett magyarok vitatják az eljárás szabályosságát. A feltartóztatottak egyike, Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő nem zárta ki, hogy a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordul.

2012. november 11. 14:58

Zagyva György Gyula, a Jobbik Magyarországért Mozgalom parlamenti képviselője és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) alapítója is Varsóba utazott a lengyel Függetlenség Napja nemzeti ünnep alkalmából a lengyel szélsőjobboldali szervezetek által szervezett vasárnapi felvonulásra.

A szervezők azt állítják: a lengyel hatóságok a repülőtéren „pénteken több óráig jogtalanul feltartóztattak” több tucat magyar állampolgárt, majd szombaton többüket őrizetbe vették szálláshelyükön. Zagyva szerint a lengyelek „nem európai normák” szerint jártak el. A képviselő nem zárta ki, hogy panasszal fordul ez ügyben a strasbourgi emberjogi bírósághoz – olvasható a TVN24 hírtelevízió honlapján.

Sajtójelentések szerint a lengyel rendőrség és a határőrség cáfolja, hogy feltartóztattak vagy őrizetbe vettek volna magyarokat. Megerősítették: az egyik budapesti járat közel 40 utasát ellenőrizték a határon és szombaton állítólagos rongálás gyanújával több személyt kihallgattak.

A varsói magyar nagykövetség nyilatkozatot adott ki az ügyben, hangsúlyozva:  „Magyarország minden bajba jutott magyar állampolgárnak megadja a konzuli segítséget és a konzuli védelmet, és ez ebben az esetben is így történt”. Ugyanakkor kitért arra, hogy minden magyar köteles betartani a fogadó ország jogszabályait, kiemelve: „Lengyelország szövetséges és baráti jogállami demokrácia, amelynek igazgatási lépéseit tiszteletben tartjuk”.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
just
2012. november 13. 00:02
ZAGYVAság az egész... politikai mentelmire hivatkozik, miközben csak a balhét csinálja és jól lejáratja MAGYAR HAZÁNKat mindenhol!!! mikor lesz ennek már vége? Zagyvával és Jobbikkal nincs szebb jövő Magyarországon, csak balhé, gyűlöletkeltés és zagyvaság....
Syren
2012. november 12. 22:42
Bohózat... inkább mentek volna bohócdoktornak az illetékesek. De nem. Sajnos komolyan is gondolják, amit elkövetnek . Pedig többet tennének a közjó érdekében, mint emígy.
almafa
2012. november 12. 22:36
... 2012.11.09. 19:54: A lengyel rendőrség szerint a magyarok szerepeltek az Interpol listáján, mint terrorgyanús személyek, akiket a magyar hatóságok tettek fel a listára. ... A magyar hazafiak megdöbbenéssel látták, hogy pontos listájuk volt a lengyel kommandósoknak a magyarokról, tehát ismételten a gusztustalan tetű magyarországi külügy, titkosszolgálatok (TEK?) viselkedett jó hazaáruló módjára. ...
pirinyó
2012. november 12. 19:51
miért is nem csodálkozom... azt még csak elnézem hogy magukat égetik, de ezzel az ország "jó hírét" (ha van még szerencsétlennek) is rontják... ez már szánalmas. Jah és ezek még a parlamentben is bent ülnek... de hogy minek?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!