Lakóházzá alakítanák Hitler szülőházát

2012. szeptember 27. 10:43

A náci diktátor 18. században épült szülőházából lakásokat alakítana ki Braunau-am-Inn polgármestere – írja a Múlt-kor. Adolf Hitler 1892-ig, hároméves koráig élt a határ menti osztrák városban.

2012. szeptember 27. 10:43

Adolf Hitler szülőházát a Harmadik Birodalom idején megvásárolta a nemzetiszocialista párt, később náci szimpatizánsok keresték fel rendszeresen. Hitler hároméves koráig élt a falak között, utoljára az Anschluss idején, 1938-ban kereste fel az épületet.

Születésének századik évfordulóján, 1989-ben a város polgármestere emléktáblát állíttatott az épület elé, a következő felirattal: „A békéért, szabadságért és demokráciáért - Soha többé fasizmust. Milliók halála emlékeztet erre.”

A ház mára ismét magántulajdonba került, ám üresen áll. Ezért javasolta Johannes Waidbacher polgármester, hogy lakóházzá alakítsák át az ingatlant. Waidbacher döntését azzal indokolta, nem akarja, hogy az épületből emlékhely legyen.

Roger Moorhouse történész úgy véli, semmi kivetnivaló nincs a polgármester javaslatában, hiszen az 1938-as látogatást leszámítva Hitlernek semmilyen kapcsolata nem volt a szülőházzal. Moorhouse szerint ráadásul Ausztria és Németország különösen jól vizsgáztak a múlt feldolgozásából.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Liquid
2012. szeptember 27. 16:20
Nem azért, de a derék szövetségesek ugyanúgy milliókat öltek meg, még kegyetlenebbül, csak ők civileket és hadifoglyokat, nem zsidókat, lengyeleket és hasonlóakat. Viszont ha meggondoljuk, milyen embernek nevezett fehérjehalmazok léteznek ma, nem biztos, hogy nem érdemelnének a nácihoz hasonló bánásmódot.
kjkj945
2012. szeptember 27. 13:50
Egy ház mióta hat a régi elődeire? De ha igy van, követelem a Margit hid pesti hidfőjénél lévő fehér ház azonnali felrobbantását!! A benntlévőkkel együtt, mert azokat a "régi" szellem megfertőzte!!!!
Soma
2012. szeptember 27. 12:59
Beköltöztetném DCB-t! Így a "fertőtés veszélye" nullára csökkenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!