Orbán: Erős Európához erős euró kell

2010. december 16. 20:30

Történelmi döntéseket kell hozni az erős euró érdekében, ugyanis egy ha erős Európát akarunk, akkor a közös pénznek is jól kell teljesítenie - fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos találkozója előtt. Az értekezlet előtt a magyar kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeivel, illetve José Manuel Barrosóval találkozott, akik támogatásukról biztosították a januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökség programját.

2010. december 16. 20:30

Ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében most meg kell hozni néhány történelmi döntést - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt. A magyar kormányfő kifejtette: ha az euró  „nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat”, akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Az uniós vezetők kétnapos tanácskozásán arról az alapszerződés-módosításról igyekeznek elvi megállapodásra jutni a felek, amely lehetővé tenné, hogy az euróövezet tagállamai egy állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust alakítsanak ki a jövőben esetleg fizetési nehézségekkel szembekerülő országok megsegítésére. Ez lényegében egyfajta készenléti hitelkeretként funkcionálhatna.

Az értekezletet megelőzően Orbán találkozott a visegrádi négyek miniszterelnökeivel, illetve José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel.  A résztvevők támogatásukról biztosították a januárban kezdődő féléves magyar EU-elnökség programját - mondta el a sajtónak Orbán Viktor. Az uniós végrehajtó testület elnöke külön üdvözölte, hogy annak egyik témája a gazdasági kormányzás ügye lesz – tette hozzá Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2010. december 17. 08:42
úgy tűnik, a ballerek között terjed egyfajta speciális tourette kór, a tehetetlen düh váltja ki
küllő
2010. december 17. 08:06
Hiába ez egy gazdasági zseni. És mindezt egyedül találta ki, vagy a másik agytröszt -Matolcsi- leírta és megint csak felolvasott mindent amit elétolnak?
gabuci
2010. december 17. 01:31
Hazudtam éjjel, hazudtam nappal
HSL
2010. december 16. 22:42
Az eurót meg kell védeni a tőzsdézőktől, oszt jónapot. Ostoba nyugatiak, még ezt is el kell nekik magyarázni? Nem csoda, hogy az összeomlás szélén állnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!