Botrány Davosban: többet kaszáltak a világ leggazdagabb emberei, mint a világ többi része együttvéve

2023. január 17. 14:47

Az Oxfam hétfői jelentése szerint a globális elit 15 400 ezer milliárd forintot (42 ezer milliárd dollárt) keresett 2020 eleje óta. Ez a világ összes új vagyonának közel kétharmada.

2023. január 17. 14:47
null

A leggazdagabb 1 százalék közel kétszer annyi vagyont zsákmányolt az elmúlt két évben, mint a világ többi része együttvéve” – olvasható az Oxfam hétfői jelentésében.

Az Oxfamról

Az Oxfam az szervezet weboldalán is megtalálható információk szerint egy 1995-ben független, nem kormányzati szervezetek egy csoportja által létrehozott alapítvány, melynek célja, hogy „megosszák tudásukat és erőforrásaikat, és egyesítsék erőfeszítéseiket a szegénység és az igazságtalanság elleni küzdelemben”. Az alapítvány neve: Stichting Oxfam International.  

Mekkora vagyont tettek zsebre a leggazdagabbak?

Miközben az átlagemberek napi áldozatokat hoznak az olyan alapvető dolgokat illetően, mint az élelmiszer, a szupergazdagok még a legvadabb álmaikat is túlszárnyalták. Alig két év elteltével ez az évtized a milliárdosok eddigi legjobb évtizedének ígérkezik” – fogalmazott Gabriela Bucher, az Oxfam International ügyvezető igazgatója az Oxfam hétfői jelentése kapcsán.

A jelentésből ugyanis kiderül:

a 2020 óta keletkezett 15.400 ezer milliárd forint (42 billió dollár) értékű új vagyon közel kétharmadát a leggazdagabb 1 százalék kaparintotta meg,

ami majdnem kétszer akkora, mint a világ másik 99 százalékának vagyona. Összehasonlításként a jelentés hozzáteszi: az elmúlt évtizedben a leggazdagabb 1 százalék az összes új vagyon mintegy felét birtokolta. Arra is kitérnek ugyanakkor, hogy először fordul elő az elmúlt 25 évben, hogy egyszerre növekedjen az extrém szegénység, és az extrém gazdagság.

Hogyan lehetne segíteni a rászorulókon?

Az Oxfam rendszerszintű és széles körű adóemelést szorgalmaz a Davosi Világgazdasági Fórumon, hogy visszaköveteljék a leggazdagabbak közpénzekből és a haszonszerzésből származó válságnyereségét. A Fight Inequality Alliance, az Institute for Policy Studies, az Oxfam és a Patriotic Millionaires új elemzése szerint ugyanis egy

a világ multimilliomosaira és milliárdosaira kivetett évi 5 százalékos vagyonadó már évi 1,7 billió dollár bevételt jelentene, ami elegendő lenne ahhoz, hogy 2 milliárd embert kiemeljenek a szegénységből

– olvasható a jelentésben.

Mint írják, az összeg elegendő lenne arra is, hogy teljes mértékben fedezze a meglévő humanitárius segélyfelhívások hiányát, 10 éves tervet készítsenek az éhezés megszüntetésére, támogassák az éghajlati hatások által sújtott szegényebb országokat, valamint általános egészségügyi és szociális védelmet biztosítsanak az alacsony és közepes jövedelmű országokban élőknek.

Az Oxfam teljes, angol nyelvű sajtóközleményét a témában ide kattintva olvashatja.

***

Nyitóképünk csupán illusztráció. Fotó: Lisa LarsenPixabay

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. január 17. 19:44
2OO privat jettel érkeztek Davosba a világ leggazdagabb "környezetvédő" hatalmasai ... Ötezer rendőr ügyel rájuk, akiket a résztvevő országokból toboroztak össze.
F.Szabó
2023. január 17. 19:02
Nem én találtam ki, de mélységesen egyetértek, és ez az újabb hír a leggazdagabb 1 százalékról megerősítette a véleményemet: A társadalom problémáinak megoldását azzal kell kezdeni, hogy minden vagyont személyhez kell kötni és progresszíven adóztatni úgy, hogy az alsó 50% akár ne is adózzon. Az egy személy tulajdonában lévő vagyonnak pedig nagyon magas szinten ugyan, de valahol felső határt kell szabni, mert a gazdasági túlhatalmat ugyanúgy korlátozni kell, mint a politikai túlhatalmat.
Barnabás.N
2023. január 17. 17:46
Radikálisan megnő a kereslet a prostitúció iránt Davosban a fórum ideje alatt: https://www.hetek.hu/cikkek/online/prostitualtak-szorakoztatjak-a-vilaggazdasagi-forum-resztvevoit
Lajoss
2023. január 17. 17:28
Ebben már a Lölő is benne van? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!