Gyurcsány terézvárosi önkormányzati képviselője alig pár év alatt több tízmillióval csökkentette tartozását

2022. október 05. 18:00

Szász Károly állítása szerint csak az önkormányzati illetményéből él (és a nyugdíjából, mondjuk), ám több mint negyvenmilliós tartozását három év alatt azért sikerült 8,6 millióra lefaragnia. Gazdasági csoda történt a baloldali vezetésű VI. kerületben? A DK-s képviselő azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy nincs semmilyen takargatnivalója, adósságát volt feleségével közösen rendezték.

2022. október 05. 18:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Cikkünk frissült.

Vajon miből élhet a terézvárosi DK képviselője, idősügyi tanácsnoka: Szász Károly? A Moszkvában is végzett politikus 10 éve költözött a kerületbe, és egészen a legutóbbi önkormányzati választásokig nyugdíjas éveit töltötte itt a feleségével együtt.

Életrajza szerint korábban tervező-mérnökként dolgozott, de megfordulhatott az Andrássy út 60-ban is a Chemokomplex nevű külkereskedelmi vállalat munkatársaként, mivel itt volt a civil, valamint katonai felhasználásra alkalmas vegyipari termékeket értékesítő cég főhadiszállása. Ezen időszak alatt szerezte meg a mérnök-üzletkötő képesítését. A rendszerváltás után előbb saját kereskedelmi vállalatot alapított, majd a kaposvári kórház, később a fővárosi Heim Pál gyermekkórház gazdasági részlegénél kötött ki.

korábban tervező-mérnökként dolgozott, de megfordulhatott az Andrássy út 60-ban is a nevű külkereskedelmi vállalat munkatársaként, mivel itt volt a civil, valamint katonai felhasználásra alkalmas vegyipari termékeket értékesítő cég főhadiszállása. Ezen időszak alatt szerezte meg a mérnök-üzletkötő képesítését. A rendszerváltás után előbb saját kereskedelmi vállalatot alapított, majd a kaposvári kórház, később a fővárosi Heim Pál gyermekkórház gazdasági részlegénél kötött ki.

2019-ben azonban Soproni Tamás momentumos polgármester oldalán beszállt a kampányba és a DK színeiben, saját, 6-os körzetében meg is nyerte a választásokat. Azóta képviselőként részt vesz a Humán, a Tulajdonosi, illetve a Környezetvédelmi Bizottság munkájában, mindemellett idősügyi tanácsnoki posztot is betölt.

Szász állítása szerint a választásokig szerény körülmények között élt. Egy Facebook-hozzászólásban például, amelyet korábbi szövetségese és képviselőtársa, Bálint György intézett felé, az szerepel, hogy az egyik testületi ülés szünetében Szász azt hangoztatta: két évvel ezelőtt még 38 ezer forintos segélyből élt. Egy másik alkalommal, amikor a Magyarországi Ukrán Görög Katolikus Egyház Alapítvány „koordinációs irodájának” elhelyezéséről tárgyaltak a képviselők, a Gyurcsány-párti politikus maga jelentette ki, hogy a jegyző találjon megoldást díjmentes megoldásra; és nem igazán érti, miért kell emiatt az ügy miatt elvenni a fizetése felét.

Szásznak cikkünk publikálásakor csak a 2021 és 2022 januárjában szignózott vagyonnyilatkozata található meg a terézvárosi önkormányzat honlapján. 2020-as azért nincs fent, mert azt információink szerint visszakérte. (Mások mellett erről is kérdeztük levélben a politikust, aki később azt írta a portálunknak, nem kérte vissza, hanem a Polgármesteri Hivatal juttatta vissza hozzá a dokumentumot.)

Az Ittlakunk.hu VI. kerületi kiadásának oldalán viszont találtunk egy cikket ’21 márciusából, amelyben az áll: a baloldali politikus nevén „az egy évvel korábbi nyilatkozathoz hasonlóan sem ingatlan, sem nagyobb ingóság nem szerepel. Tavaly még találtunk a nyilatkozatban egy 40, 7 milliós banki kölcsönt, ezt az ideiben nem láttuk”.

 

Csak az 1., 2. és 3. oldal lett feltöltve az önkormányzat honlapjára
Csak az 1., 2. és 3. oldal lett feltöltve az önkormányzat honlapjára

 

Az Ittlakunk.hu szerkesztői azért sem találhattak tartozásra utaló nyomokat, mert a ’21-ben szignózott, önkormányzat oldalára feltöltött dokumentumból mind a második, mind a negyedik oldal hiányzik. (Mint lentebb olvashatják, Szász állítása szerint az érdeklődésére elismerték a Hivatalban, hogy hibáztak, valamint pótolni fogják hiányzó oldalak feltöltését.) Az egy évvel később beadott vagyonnyilatkozatban pedig már csupán 8 millió 650 ezer forintnyi tartozás szerepel.

Adódik tehát a kérdés:

hogyan apadhatott bő 32 millió forintot alig pár év alatt a DK-s politikus pénzintézettel szembeni tartozása,

miközben állítása szerint a képviselői illetményéből él (ez nettó 307 ezer forintot jelent), amely értelemszerűen nem elegendő ahhoz, hogy év tízmillióval csökkentse a tartozását? Még akkor sem, ha a bruttó 170 ezres nyugdíját hozzávesszük.

Írásban fordultunk a baloldali képviselőhöz, megtudjuk, igaz-e azon értesülésünk, ami szerint visszakérte 2020-ban szignált vagyonnyilatkozatát? Az egy évvel későbbi dokumentumban miért csak a páratlan oldalak lettek feltöltve? Miként tudta ilyen hamar több tízmilliós tartozását 8,6 millióra?

 

Október 5-én 16 órakor elküldött kérdéseinkre október 7-én 17 órakor érkezett válasz a DK-s képviselőtől. Ezt szó szerint közöljük:

„Cikkükben sugalltakkal szemben – semmilyen takargatnivalóm nincsen, jövedelmem átlátható.

2020-as vagyonnyilatkozatomat nem kértem vissza, azt a Polgármesteri Hivatal – csakúgy, mint a többi képviselőtársamnak – visszajuttatta hozzám. A vagyonnyilatkozat feltöltése a Hivatal feladata, ők érdeklődésemre elismerték, hogy annak idején ők hibáztak azzal, hogy csak minden második oldalt töltötték fel, és ígéretet kaptam, hogy a lehető leghamarabb a hiányzó oldalakat is feltöltik.

A fentieken túl tájékoztatom, hogy 12 millió forintnak megfelelő kereskedelmi banki devizahitel tartozásom emelkedett az évek során 32 millió forintra, amely más hitel tartozásokkal együtt tett ki 2019-es önkormányzati képviselővé választásomkor leadott vagyonnyilatkozatomban feltüntetett 40,7 millió forintot. Tekintettel arra, hogy kisnyugdíjas vagyok, a követeléskezelő többszöri egyeztetést követően ajánlatot tett a tartozás rendezésére. Az ajánlatot – volt feleségemmel, mint adóstárssal közösen – elfogadtuk és a tartozást rendeztük. Így csökkent le a pénzintézettel szemben fennálló tartozásom 2020 évvégre 8,65 millió forintra.”

Nyitókép: Facebook

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2022. október 06. 12:12
Orbán meg pár év alatt több száz milliárdot.. Hülye gondolkozzál, mielőtt marha ságokat írsz!
Akitlosz
2022. október 05. 21:12
Miközben Magyarország alig pár év alatt több billióval növelte tartozását.
llnnhegyi
2022. október 05. 19:10
Siboló moslekkoaliciosok Ezerrel! MINDENT ellopnak. Vigyázat! Libbcsikommcsi veszély!
sagirdilsiz
2022. október 05. 19:04
Lehet, hogy neki is van egy mijalikenikője, és ő rendezte a pasi tartozását, mint az egyszeri embör villa vásárlását Connecticutban. Egyenlőség, szeretet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!