Így üldözték el a kommunisták a világhírűvé vált magyar fizikust

2021. december 08. 11:01

Bay Zoltán a radarcsillagászat megteremtőjeként, a Hold „letapogatójaként” lett világhírű, mellette azonban a II. világháború alatt a zsidó származású munkatársait mentette, s szembeszállt a kommunista rendszerrel is. Bay helytállásáról a tavaly megjelent Magyar hősök című kötetben részletesebben is olvashatnak.

2021. december 08. 11:01
null
Sal Endre
Sal Endre

1900. július 24-én, egy népes család hatodik gyerekeként született Bay Zoltán a Békés megyében fekvő Gyulaváriban. Édesapja a falu református lelkipásztora volt. 1918-ban tette le az érettségit a Debreceni Református Kollégiumban, majd felvételt nyert a budapesti tudományegyetemre.

Bay már fiatalon komoly szakmai eredményeket ért el: nemcsak doktori fokozatot szerzett, hanem mindössze 30 évesen professzorrá nevezték ki a szegedi tudományegyetemen. A harmincas évek folyamán több szabadalma is megjelent, sorra nyerte az ösztöndíjakat, képességeit kollégái nagyra tartották. Valamennyi neves magyar tudós közül Szent-Györgyi Alberttel ápolta a legszorosabb barátságot, egészen a Nobel-díjas biológus haláláig.

Bay Zoltán előadás közben. Fotó: Arcanum/Dolgozók Világlapja

Szakmai sikereit számba véve nem csoda, hogy Aschner Lipót, a Tungsram vezérigazgatója felkérte a gyár budapesti laboratóriumának vezetésére. 1942-ben a Honvédelmi Minisztérium javaslatára a Tungsram kutatólaboratóriumában Bay vezetésével – szigorú titoktartás mellett – mikrohullámú és lokátorkutató csoport létesült. A tudós azzal a kikötéssel fogadta el a felkérést, hogy csak védelmi katonai eszközöket fognak kifejleszteni. Leszögezte továbbá, hogy a kutatáshoz szükséges embereket ő maga választja ki, és azok állandó mentesítést kapnak minden egyéb katonai feladat alól. Sőt,

amennyiben zsidó van közöttük, ők szintén védettséget élveznek.

A „Bay-csoport” egy újfajta légvédelmi radart fejlesztett ki, amelyből 1944 közepéig két lokátort helyeztek üzembe.

A tudós a német megszállást követően egyre több nehézséggel szembesült: nemcsak 13 zsidó kollégáját kellett rejtegetnie a németek elől, hanem azt is meg kellett akadályoznia, hogy a visszavonulás során magukkal vigyék vagy megsemmisítsék a Tungsram-kutatócsoport eszközeit, berendezéseit és feljegyzéseit. A nyilas hatalomátvétel után a gyár működését leállították, s Bay több, a radarkísérletben részt vett kutatóval együtt csatlakozott a Szent-Györgyi Albertet is a soraiban tudó ellenállási mozgalomhoz. A nyilasok ugyan elfogták a tudóst, de semmit nem tudtak rábizonyítani, és nem árulta el társait sem, így csak egy éjszakát töltött a Margit körúti fogházban. A főváros ostroma idején budai lakásokban rejtőzködött, majd amikor Újpest a Vörös Hadsereg kezére került, visszatért a gyárba dolgozni.

Nem volt azonban könnyű dolga, mivel a berendezések nagy részét „háborús jóvátétel” jogcímén elszállították a Szovjetunióba. Bay ennek ellenére továbbra sem hagyott fel egyik legnagyobb gyermekkori álmának megvalósításával:

a Hold „letapogatásával”, vagyis a Föld és a Hold közötti távolság megmérésével.

1946. február 6-án végül siker koronázta a kísérleteket. Bayt trónra emelték volna a kommunisták, ám látva a rendszer gyakorlati megvalósítását és azt, hogy – a saját szavai szerint – hogyan „öli meg az emberi agyat” a kommunizmus, nem kért az eszméből. Pedig a rendszer mindent megtett azért, hogy megnyerje magának. A tudóssal szemben a mézesmadzag és korbács taktikáját alkalmazták: az ÁVO kihallgatta, közben azonban a Magyar Tudományos Tanács vezetői pozíciójával és egy „moszkvai tanulmányúttal” próbálták magukhoz csábítani. Bay folyamatosan húzta az időt, valamint ellenállt minden, a Tungsram államosítását célzó próbálkozásnak. Csakhogy a kommunisták elvesztették a türelmüket.

További magyar hősök a kötetben

A magyar sajtóban kezdetét vette a Tungsram-ellenes hadjárat, mivel – szóltak az érvek – a gyár veszteséget termelt, és nem tudták visszafizetni az állami hiteleket. Az ÁVO szabotázsakciókat hajtott végre, amelyeket a „reakciósok” nyakába varrtak. Emiatt Bay – más tudós kollégáihoz, többek között Szent-Györgyihez hasonlóan – a Magyarországról való távozás mellett döntött. 1948 májusában egy fiktív bécsi meghívást kihasználva hagyta el az országot, majd pár nappal később a családja is csatlakozott hozzá. Az Egyesült Államokban telepedett le, és miután híre ment a disszidálásának,

a kommunista vezetés megfosztotta magyar állampolgárságától és kitüntetéseitől.

1955-ig a George Washington Egyetemen tanított, majd közel húsz éven át a washingtoni Nemzeti Szabványügyi Hivatal egyik vezetőjeként tevékenykedett. Emigrációja alatt semmiféle politikai tevékenységet nem végzett, egész hátralevő életét a tudománynak szentelte. Egyes projektekben együtt dolgozott Szent-Györgyi Alberttel, illetve Neumann Jánossal.

1990-ben a Magyar Köztársaság rubinokkal ékesített Zászlórendjével tüntették ki. 1992. október 4-én Washingtonban hunyt el, hamvait szülőföldjére, Gyulaváriba szállították. A zsidó üldözöttek menekítésében játszott szerepéért a Jad Vasem Intézet 1998-ban Világ Igaza kitüntetésben részesítette. Azt, hogy élete során soha nem engedett humanizmusából és magyarságából, jól tükrözik egy 1986-os rádióinterjúban elhangzott szavai: „Sohasem tagadtam, hogy magyar vagyok, magyar maradtam, és már az is maradok, amíg ennek a világnak a poros útjait taposom.”

 

A Nemzet Emlékezet Bizottsága, a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner gondozásában megjelent Magyar hősök kötetben további olyan kivételes emberek élettörténetéről olvashat, akik akár az életüket is kockára tették honfitársaikért, hazájukért.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeligergely
2021. december 09. 13:34
A National Buro of Standards (NBS) nem a szabványügyi, hanem a mérésügyi intézete volt az USA-nak. Mas National Institute of Scince and Technology-nak (NIST) hívják. Bay Zoltán dolgozta ki a távolságméres fénysebességhez kötésének elméletét, melyet eleinte nagyon idegenkedve fogadtak a "méterrudat őrző" párizsi intézetben, a BIPM-ben. Ma már persze erre van visszavezetve a távolság illetve a hosszúság mérése.
szemlelo
2021. december 08. 19:08
Úgy tudom, hogy a szovjetek az Egyesült Izzó gépeinek nagy részét elvitték, de sohasem építették össze - ellentétben sok más, elrabolt gyárral. (pl. Opel Olympia = Moszkvics). Az Izzó gépei szétrohadtak a különféle pályaudvarok mellékvágányain. Itthon pedig nagy részüket újra elkészítették.
Gullwing
2021. december 08. 13:53
A mai libernyákok nem fognak soha ilyen magasságba emelkedni. Pedig igen könnyű súlytalan alakok.......:D
olvaso9
2021. december 08. 13:45
Bay Zoltán javasolta a méter mai definícióját még 1965-ben, amit azonban az Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia csak 1983-ban fogadott el. Ez is óriási jelentőségű. Egy igen érdekes, tanulságos életinterjú itt olvasható: https://mek.oszk.hu/03200/03286/html/tudos1/bayz.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!