Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság

2014. szeptember 25. 11:14

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság, az ezt jelképező sztélét szerdán avatták fel.

2014. szeptember 25. 11:14

Nemzeti emlékhellyé vált a Pannonhalmi Főapátság, az ezt jelképező sztélét szerdán avatták fel.

 
Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az avatási ünnepségen hangsúlyozta, hogy a pannonhalmi főapátság a múlt és a jövő hírnöke is.
 
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az ünnepségen arról beszélt: a főapátság „az egyetemes keresztény küldetésben részesült, így teljesíti azt a követelményt, hogy a nemzetet a maga sajátos keresztény módján fölemelje, nevelje és Istenhez vezesse”
 
Szent Márton monostora 1996-tól a világörökség része. 
 
Jelenleg 13 nemzeti emlékhely van az országban, amelyek sorába tavaly decemberben emelték a pannonhalmi főapátságot. Ezek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján az Országgyűlés törvénnyel ismerte el. Egységes megjelölésükről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik. A felállított sztélék nem csupán egységesek, és könnyen felismerhetővé tették az emlékhelyeket, hanem tömören a jelentőségükről is tájékoztatják az érdeklődőket. A nemzeti emlékhelyek sztéléjén nemzeti lobogó van.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2014. szeptember 29. 12:34
A bencés szerzetesek csendes de szívós munkálkodása azt tanítja , hogy a jót nem a reflektorfény kedvéért kell tenni , hanem mert jó / önérték / . Egy harsány-lármás világban ez nagyon fontos üzenet/összefüggés !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!