A Vatikánban járt az SSPX vezetője: nincs szakadás?

2014. szeptember 25. 11:32

Teljes titokban zajlott a Szent Péter Papi Testvériség vezetőjének és a Hittani Kongregáció vezetőjének a találkozója a Vatikánban, szeptember 23-án, kedden. A találkozóról csak utólag adtak ki egy szűkszavú közleményt. Egy szakértő szerint ebből az olvasható ki, hogy az SSPX „teljes közösségben” van az egyházzal, viszont a „teljes kiengesztelődés” még hiányzik.

2014. szeptember 25. 11:32

Teljes titokban zajlott a  Szent Péter Papi Testvériség vezetőjének és a Hittani Kongregáció vezetőjének a találkozója a Vatikánban, szeptember  23-án, kedden. A találkozóról csak utólag adtak ki egy szűkszavú közleményt.

 
A Vatikán képviselői és az SSPX vezetése utoljára 2012 nyarán találkozott, akkor megrekedtek a tárgyalások, amelyek a szervezet teljes visszatérését voltak hivatottak előkészíteni az egyházba. A mostani találkozó annyiban biztos, hogy meglepetés, hogy Benedek pápáról köztudott volt, hogy szívügye a helyzet rendezése, de Ferenc pápa sokkal kevesebb szimpátiát mutat a tradicionalisták felé.
 
A mostani találkozón az SSPX vezetése és Gerhard Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa mellett az SSPX-szel való kapcsolatokért felelős Ecclesia Dei pápai bizottság tagjai is jelen voltak. 
 
A szűkszavú közlemény szerint jó hangulatban, az „egyház iránti szeretetben” telt a tárgyalás. Claude Barthe katolikus pap, a téma szakértője szerint a közleményből az olvasható ki, hogy az SSPX „teljes közösségben” van az egyházzal (szerinte részleges közösség nem létezik), viszont a „teljes kiengesztelődés” még hiányzik, amihez a dokumentum szerint még idő szükséges, és fokozatosan érhető el. 
 
A X. Szent Piusz Papi Társaságot (FSSPX, vagy csak SSPX) 1970-ben alapította Marcel Lefebvre francia érsek, aki ellenezte a II. Vatikáni Zsinat számos újítását és az 1970-es liturgikus reformot. Az érsek Vatikánnal való kapcsolata akkor romlott meg, amikor 1988-ban szentszéki engedély nélkül, tehát illegitim módon, de érvényesen szentelt fel négy püspököt, ami önmagától beálló kiközösítést vont maga után a szentelőre és a szenteltekre nézve is. A négy felszentelt püspök közt volt Bernard Fellay, a társaság mai vezetője is. A kiközösítéseket XVI. Benedek ugyan feloldotta 2009-ben, a tárgyalások ezután kezdődtek a Vatikán és a szervezet között.
 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. október 01. 15:36
Köszönöm!
satya
2014. szeptember 29. 14:21
A régi rítusú szentmise az Angolkisasszonyoknál is folyik,a kezdési időpont 12 óra.
satya
2014. szeptember 29. 14:21
A Piusz közösség igyekszik nem elszakadni Rómától. Viszont a közösségből kezd kiszakadni egy csoport, akik azt vallják, hogy Szent Péter széke üres (szedvacantisták) Már azokat az apró változtatásokat is elvetik, amelyeket 1955 után akár XII. Piusz, akár XXIII. János tett meg a tridenti liturgiában.
Sulammit
2014. szeptember 27. 13:00
Én is így értettem. Nem az Evangélium helyett, hanem azt elmagyarázva. Ismerek egy kitűnő papot Gável Henriknek hívják. Ő régebben az Egyetemi templomban volt, tömve volt az este 8 órakor tartott szentmisén is a templom. Egyetemistákkal, főiskolásokkal. Aztán eltették Lőrincre és ott úgy hallottam, a kicsiket is meg tudja szólítani. Bábozik nekik. Bábos gyerekmisét tart. 200 gyerek egy szentmisén egy kertvárosban, nem semmi! Olvasható két jó írás a Google-on, ha a nevét beütöd. A szemtelen vakarcs megvigasztalódik címmel a bábozásáról MNO és egy önmagáról írt írást Küldetésünk története címmel. Nem is tudtam, hogy ördögűzéssel is foglalkozik illetve püspöki engedélyt kapott rá. Na ugye mondtam, hogy milyen fantasztikus pap? És akkor a prédikációiról még nem is beszéltem! Találtam egy érdekes oldalt Metropolita.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!