Az evangélikus egyház közleménye a német megszállás emlékművéről

2014. február 06. 16:10

A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy a Kormány által kezdeményezett Holokauszt emlékév során méltóképpen emlékezzünk 70 évvel ezelőtt történtekre, mindenek előtt a magyarországi holokauszt áldozataira.

2014. február 06. 16:10
„Dr. Heisler András, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levelet intézett dr. Fabiny Tamáshoz a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspökéhez, a Keresztény-Zsidó Társaság ügyvezető elnökéhez, a Magyarországnak a náci Németország által történt megszállásának 70. évfordulójára felállítani tervezett emlékművel kapcsolatban.

Dr. Fabiny Tamás a levelet a Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége elé terjesztette, ami a mai napon a következő állásfoglalást hozta.

A Magyarországi Evangélikus Egyház fontosnak tartja, hogy a Kormány által kezdeményezett Holokauszt emlékév során méltóképpen emlékezzünk 70 évvel ezelőtt történtekre, mindenek előtt a magyarországi holokauszt áldozataira.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a közös emlékezés lehetőséget teremtsen a széles körű konzultációra, közös dolgaink megbeszélésére, mely hozzájárulna egy közös emlékezetkultúra létrejöttéhez, s ezáltal a sokszínű nemzeti közösség megerősödéséhez.

Hitvalló püspökünkre, a mind a fasiszta, mind a kommunista diktatúra ellen küzdő Ordass Lajosra is emlékezve, aki ezen a napon változtatta nevét Wolfról Ordassra, egyetértünk azzal, hogy Magyarország 1944 március 19-én történt náci csapatok általi megszállásának történelmi tényére, különösképpen annak áldozataira köztéri szobor emlékeztessen.

Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az emlékmű felállításának módja és a megvalósításra szánt idő ne korlátozza a széleskörű eszmecsere lehetőségét, s ne teremtsen alkalmat arra, hogy az emlékmű ügye bármilyen előjelű politikai szándék tárgyává silányuljon, s ezáltal a közös emlékezés lehetetlenné váljon.

Budapest, 2014. február 6.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Elnöksége

Melléklet

»Sok aggódással láttam az események irányát és fejlődését hazánkban. Különösebb meglepetést nem keltett bennem, azonban igen erősen megviselt, amikor 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot. Böjt negyedik vasárnapja volt. Tehát vasárnap - mint olyan sokszor már ebben a háborúban - igáztak le minket is teljesen. Istentiszteletre indultam éppen, amikor a hírt tudomásomra adták. Úgy látszott: végig ki kell ürítenünk a keserűség poharát!

Hogy milyen nagy volt bennem a keserűség, azt legjobban talán az a kis jegyzet mutatja, amelyet ezen a napon szolgálati naplómba írtam: 'A mai naptól kezdve a hivatalos használat kötelezettségein kívül a Wolf családi név helyett az Ordass családi nevet használom.' (...) Még a német megszállás estéjén megírtam névváltoztatás iránti kérvényemet. Nem tudtam persze, hogy a mostani viszonyok között egyáltalán célt tudok-e érni vele.  (...) Végül azonban egy bonyhádi öregdiák: dr. Grosch Károly, aki a német megszálláskor önként hagyta el magos rangú szolgálatát a belügyminisztériumban, segítségemre volt, úgyhogy 1944. október 20-án végre kézhez vettem a névváltoztatási engedélyt.«

in: Ordass Lajos: Önéletrajzi írások. Válogatta, sajtó alá rendezte és az utószót írta: Szépfalusi István. Az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (Bern) kiadása, 1985, p. 148-149”

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2014. február 25. 20:50
1. Auschwitzban is, másutt is megtekinthetőek a gázkamrák. Auschwitzban láttam. Tudom, szerinted nem az volt. A te dolgod. Megtekinthető a Cyklon-B, és láthatóak olyan emberi maradványok, ahonnan a tároló infói szerint kimutatták a Cyklon-B-t. Még mi hiányzik? Azért nem olyan bonyolult dolog el. 2. Törvényes választás volt. 3. Azért remélem, a zidó félkatonai alakulatokat nem akarod összehasonlítani a Wermachttal?
Arma Gedeon
2014. február 25. 14:31
1: OK, linkelheted. Ilyesmit nyilván publikáltak a szaktörténészek online is. El kell árulnom, nem olvastam a kételkedők irományaiból szinte semmit. Tehát tiszta lap vagyok, várom az infókat... :-) 2. Hitler a kinevezése előtti utolsó választáson már kevesebb szavazatot kapott és kevesebb mandátumot ért el, mint az azt megelőzőn, akkor volt a népszerűsége a csúcson. Tehát gyorsan kinevezték kancellárnak, amikor már kezdett csökkenni a népszerűsége. Ez TÉNY. Nem a "nép" akart diktatorikus náci terrort. 3. Tévedsz, a cionistáknak volt hadserege, a Hagana és egyéb fegyveres szervezetek. A Hagana megbízottja, Polkes Berlinben tárgyalt Eichmannal, aminek eredményeként egyrészt Eichmann a Hagana vendégeként Palesztinába látogatott, másrészt a nácik fegyvert szállítottak a Haganának (az Izraeli Hadsereg elődszervezetének) az arabok elleni harchoz. Kevés együttműködés? Stern pedig, mint az Irgunból kivált Lehi terrorszervezet vezetője katonai szövetséget javasolt Hitlernek az angolok ellen. Zsabotinyszki Bétár szervezete pedig Hitler Németországában évekig egyedül volt jogosult a zsidó ifjúsági szervezetek közül nácikéra teljesen hasonlító egyenruhát hordani (barna inggel)
Csomorkany
2014. február 24. 14:37
1. Ez mind megvan, ismert, legföljebb te olyanoknak hiszel, akik ideológiai okokból vitatják. 2. A német nép minden eszközt megadott Hitlernek ahhoz, hogy a terveit végbevigye. 3. Hitlernek volt hadserege, a cionistáknak meg nem. "Együttműködésről" beszélni kicsit vicces volna, ha nem tudnám, hogy simán rögeszmés. Hitler többek között a cionistákat is arra akarta használni, hogy elérje a célját: a zsidók eltávolítását Európából. Tényleg nem a cionistákon múlt, hanem a Brit Birodalmon, amely nem kívánt tömeges zsidó bevándorlást Palesztinába. 4. Jól tudom. Nem voltak ilyen esetek. Te állítasz valamit, dokumentumok? 5. Szerinted. 6. Mi nem? Nem értelek. 7. Kiszolgálója... Persze, továbbá a fa tekeredik a kígyóra.
Arma Gedeon
2014. február 22. 23:59
Ez nem egy halom rögeszme, hanem a kutatások eredményein alapuló értékelés. 1. Nagyon lebecsülöd a történelmi események, konkrét múszaki megoldások (milliók halálával kapcsolatokűs, tehát történelmi jelentőségű műszaki megoldások) bizonyíthatóságának műszaki és történészi lehetőségeit. Ha voltak, a mai "tényanyagtól" (látszatuktól) nagyságrendekkel többet és alapvetően mást lehetne bemutatni. Eeredeti tervrajzok, dokumentációk, a tervezők, kivitelezők, működtetők egy részének részletes tanúvallomása músuűzaki adatokkal, makettek, animációk a működésről, stb. Nem apróságról van szó, ettől sokkal jelentéktelenebb dolgoknál mindezek a múzeumokban és kiadványaikban megvannak. (eldugott bánya, vagy kohómúzeumok, stb.) A hitleri vezérkarból is vannak egész részletes infóink, tehát nem érv, hogy itt aztán minden tanút belenyilaztak Attila sírjába. 2. A német nép nem adott teljhatalmat Hitlernek. Eleve nem valószínű, hogy pont a zsidóellenes elemek miatt volt olyan népszerű, a zsidóellenes program, pl. a házasságok tilalma nem volt német népi igény. A demokratikus (na jó, parlamentáris) intézményrendszer diktatórikus azonnali felszámolása nem szerepelt a programban. A fogyatékosok eutanáziája és a vegys házasságban élő zsidók deportálása ellen volt is népi ellenállás, felháborodás, vissza is vonultak néha ilyen téren. 3. Attól tartok, te nem ismered a cionisták és nácik együttműködésére vonatkozó történeti kutatásokat. A téma Izrael történészei számára sem tabu. Majd idézek dolgokat. Kinyilatkoztatsz olyanról, amihez nem értesz. Legalább a wikipédiát használnád... 4.Rosszul tudod. Volt, német hajók kísérték a zsidókat szállító hajókat a Fekete-tengeren, és szovjet tengeralattjárók süllyesztettek el többet. De volt más irányból is. 5. Persze, de itt sokkal többről volt szó. 6: Nem, a náci államapparátus többször figyelmeztette Hitlert, hogy a zsidó állam létrejötte olyan támaszt nyújt a világzsidóságnak, amilyet pl. a SZU a kommunista mozgalmaknak. Ez persze be is jött. Ha a zsidók hatalmát akarta volna megtörni, a cionisták lettek volna a fő célpontjai, mert a vidéki haszid bácsik nem rendelkeztek hatalommal, a cionista mozgalom vezérkara viszont igen, világszinten. Az állam kezükbe adása tovább erősítette őket, ezt a náci államgépezet kitekintéssel rendelkező tagjai jól látták. 7. Azt tudjuk, de kb. ennyi erővel lehetett volna zsidótlanítani Palesztinát. Nem sajnálkozok, hogy nem tették, csak rávilágítok, hogy Hitler a cionizmus meglepően engedelmes kiszolgálója volt. Már akit meglep...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!