Visszaküldi magyar kitüntetését egy holokausztkutató

2014. január 26. 10:09

Nyílt levélben kérte neve eltávolítását a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról Randolf L. Braham holokausztkutató vasárnap, valamint jelezte, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is visszaküldi – írja az MTI.

2014. január 26. 10:09

„Nehéz szívvel hoztam ezt a döntést azt követően, hogy a legújabb magyarországi fejleményeket nagy aggodalommal követtem. Megdöbbentett engem - és bizonyára másokat is - az elmúlt néhány év történelemhamisító kampánya, amelynek célja a Horthy-korszak tisztára mosása” - írta Randolph L. Braham az MTI-nek is megküldött, a Holokauszt Közalapítvány kuratóriumi elnökének, Haraszti Györgynek, valamint Szita Szabolcsnak, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának New Yorkból címzett magyar nyelvű levelében.

A bukaresti születésű holokausztkutató ide sorolta az alkotmány módosítását is, amely a későbbiek során elfogadott - mint fogalmazott - baljós intézkedéseket „törvényesítette”, és amellyel „mentesíteni óhajtják Magyarországot annak az aktív szerepnek a felelőssége alól, amit közel 600 ezer zsidó hitű polgárának megsemmisítésében játszott”. 

Közlése szerint döntése meghozatalának poharában az utolsó cseppet az a kormányzati döntés jelentette, hogy nemzeti emlékművet állítsanak a német megszállásnak. Hozzátette: gyáva kísérletnek tartja, hogy a figyelmet eltereljék a Horthy-rendszernek a zsidóság megsemmisítésében játszott szerepéről, és összemossák a holokausztot a magyarságnak azzal a „szenvedésével”, amelyet a német megszállás okozott, miközben ez utóbbiról történelmi tények bizonyítják, hogy ellenállás helyett inkább általános taps fogadott. 
 
Randolph L. Braham azt írta: megérti, hogy „különböző politikai és gazdasági okok miatt a Holokauszt Emlékközpontot működtető vezetők nem akarnak, vagy nem tudnak szót emelni ez ellen az arcátlan történelemhamisító kurzus ellen. Másfelől, túlélőként - akinek szülei és sok családtagja is a meggyilkolt zsidók százezrei között volt -, nem maradhatok néma, de különösképpen szólnom kell, hiszen ez volt a sorsom, hogy életem jelentős részét a holokauszt történelmi tényeinek megőrzésének és megismertetésének szenteljem” - fogalmazott.
 
„Ezennel visszaküldöm a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, a Schmitt Pál államelnök által aláírt oklevéllel együtt, azzal a kéréssel, hogy ezeket továbbítsátok a megfelelő magyar hatóságoknak” - írta Randolph L. Braham.
 

Összesen 325 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2014. január 26. 22:20
...nekem azt mesélje el valaki, holokauszt kutatásért miért jár Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt?
korona
2014. január 26. 21:32
Mint már milliárdszor írtam: két világ ádáz harcának vagyunk hosszas tanúi. A zsidóvilág és a nemzsidó világ harcának. Minden forradalom, lázadás előzetes uszítással, minden világháború a zsidók által előidézett, sőt közvetlen tettesekként is ők az okozói. Ezt nem én állítom, mert nem voltam ott, hanem a tanúk, akik megírták a történéseket. Most is ez folyik itt a közvetlen közelünkben, például Ukrajnában. Kik uszították fel az ukránokat? Csak egy kicsit kell utána járni, és máris megtudhatjuk, ha akarjuk. Nem folytatom, mert minek. Mindenki maga tanulmányozza a dolgokat. Az a legjobb és a legtisztább. Amire jut, az lesz az ő igazsága. Bárcsak nekem nwe lenne igazam!
bambuci
2014. január 26. 18:52
ÉRdekes: http://www.szombat.org/hirek-lapszemle/2412-elveszett-eletek És még Castró is: http://www.szombat.org/politika/4160-fidel-castro-zsido-felmenoi
decens
2014. január 26. 18:33
Egyébként meg segítsen már valaki: egy cikk tetszik-nem tetszik opciója mit takar? Tetszik a cikk tartalma, egyetértek a benne leírtakkal, vagy nem tetszik a benne megfogalmazottak, nem értek egyet a leírtakkal. Merthogy néha nagyon érdekes eredmények vannak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!