Pápá Pápa

2013. február 12. 08:37

Hiába 85 éves Joseph Ratzinger, hiába beteg, ez nem lehet elég ok egy pápa lemondására.

2013. február 12. 08:37
Pálfi Zsuzsanna

Nem firtatom a történelmi lemondás okait. Lehet olvasni botrányokról, korrupcióról, a változás szükségszerűségéről, egyfajta kényszerről. Erről én, a kívülálló, felelősen nem alkothatok véleményt. Abban azonban mégis látok valami szükségszerűséget, hogy 600 év után most valaki feláll, és azt mondja,nem csinálom tovább, nem megy tovább. Még akkor is, ha a kor vagy a betegség a bejelentett indok. A lemondás hírének egyik kommentelője kicsit ironikusan megjegyezte: »Ha Isten földi helytartója is lemond, akkor mi lesz velünk, egyszerű halandókkal?«

Szerintem a pápai hivatal épen és egészségesen is lehetetlen hivatal, lehetetlen elvárásokkal, nemhogy egy öregen és betegen. És még mindig nem a teológiai háttérről beszélek, hanem arról, ha valaki katolikus hitének tanítását követve végiggondolja a pápa feladatait. A hivatal messze emberfelettit kíván.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2013. február 20. 23:17
"Miért veszi át a világi sajtó most egyszeriben a római szakzsargont?" Nem most veszi át, már rég átvette. De nincs ebben semmi érthetetlen. Ahol a külsőség, a látvány, a műsor a lényeg, az a közeg tökéletesen megfelel a show business, s a szenzációhajhász sajtó világának. Egymásra találtak. Egy nyelvet beszélnek. Egymást segítik: a sajtó hálás a katolikus egyháznak a témáért, a katolikus egyház meg a sajtónak a propagandáért. Kölcsönös előnyök, jó üzlet... :) Így érthető, hogy most másról sem olvasol, mint erről az egyébként a "ki nem szarja le" kategóriába tartozó témáról nyolcezerötszáz változatban. Mintha tényleg az a lemondás volna a világ legfontosabb eseménye.
morfondír
2013. február 15. 01:30
"Erről én, a kívülálló, felelősen nem alkothatok véleményt." Akkor mégis miért? Ugye tetszik tudni a néninek, hogy buta tetszik lenni?
Türelem
2013. február 15. 01:30
Egy bevallotan kívülálló miért foglakozik olyan témával amihez nem ért, felekezetileg sem érintett, legfeljebb Júdás vérvonalán.
Farkas Árpád
2013. február 14. 19:28
Miért veszi át a világi sajtó most egyszeriben a római szakzsargont? Miért beszél Isten földi helytartójáról? Nem értem. Egyébként nem mindenkinek az. pl. a protestánsok vagy a keleti ortodoxok sem ismerik el annak. Miféle képmutatás ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!