Nem állítanak szobrot, boldog az önkormányzat

2012. június 28. 22:10

A XIII. kerület önkormányzatát „megnyugvással tölti el”, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Prohászka Ottokár Szobráért Alapítvány visszavonta a helyi szoborállítással kapcsolatban beadott kérelmét – közölte az önkormányzat.

2012. június 28. 22:10

A XIII. kerület önkormányzatát „megnyugvással tölti el”, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Prohászka Ottokár Szobráért Alapítvány visszavonta a helyi szoborállítással kapcsolatban beadott kérelmét – közölte az önkormányzat sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel. Üdvözölték azt is, hogy a tiltakozásuk, a tevékeny közreműködésük, a szobor felállítása ellen szerveződő mozgalom és a lakossági összefogás meghiúsította, hogy a kerület „politikai csatározások színtere legyen” – olvasható a közleményben. Hozzátették, bíztak abban, hogy a javaslat nem valósul meg, és méltányolják a kérelem visszavonását.

A Tízezren a XIII. kerületi Prohászka-szobor ellen nevű Facebook-csoport csütörtök délután azt közölte az üzenőfalán, hogy egy közmeghallgatáson Tóth József (MSZP), a kerület polgármestere beolvasta Kemény Győzőnek (az alapítvány kuratóriumi elnökének) nyilatkozatát, amelyben az visszavonja kezdeményezését a Fővárosi Közgyűlésnél.

A Jobbik korábban azt javasolta, hogy Prohászka Ottokár püspök 1947-ben ledöntött szobrát az eredeti helyén, a Károlyi-kertben állítsák fel újra. A Fővárosi Közgyűlés azonban április 25-i ülésén levette napirendjéről az előterjesztést, amit Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azzal indokolt, hogy a szobor felállítása egy másik budapesti helyszínen folyamatban van. A megjelölt XIII. kerületi, a Lehel téri templom előtti terület a fővárosé, így az emlékműről is a főváros hivatott dönteni.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2012. június 29. 12:43
Csodálkoztam is, hogy a XIII. ker-ben akarják feállítani, ott lakik a legtöbb "kissebbség"! Ettől függetlenül, szégyen, hogy "egyesek" megszeppenve behódoltak, de a nem igazi magyarok már csak ilyenek!
trendo
2012. június 29. 07:48
Az a véleményem, hogy a közterek szimbólikus elfoglalásával (emlékmű, szobor állítás, a közterület átnevezése) illene mértékletesen élni. Többéves hercehurcát, fölösleges feszültséget, netán pereskedést, sőt, illegális szabotázsakciókat, szoborrongálást stb. lehetne megelőzni, ha ezügyben valódi tárdalami vita alakulna ki. A kezdeményezést, szándékot nem a női WC ülékéjének alsó felén kéne meghirdetni,(ahol csak keveen látják:) és aztán áterőltetni a döntést valami fórumon suttyomban, hanem pl. aláírásgyűjtéssel illendő nyomatékosítani, sőt, legcélszerűbb helyi népszavazásra bocsájtani. Ha a dologgal a lakosság zöme egyetért, akkor kell csak nekilátni ilyesminek. No persze, tudom, hogy ez általában nem így ment a múltban, közelmúltban, és sok hibát elkövetett mindkét oldal e téren. De nem árt megfontolni, hogy az ilyen aktusok, ha nagyszámú ember nem ért velük egyet, akkor nagyon kontraproduktívak lehetnek.
gabuci
2012. június 28. 23:34
Azért ez szép mikor bedobnak valami f*ságot, rágódunk rajta, aztán visszavonják. Addig sem avval foglalkozunk, h a fidesz söpredék szétlopja az országot. Most éppen a földeket
xoxoro
2012. június 28. 23:06
XIII. kerületi Önkormányzat... Hogy én miket tudnék 1-2 ottani semmirekellőről mesélni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!