Együttműködik a kormány és a Bankszövetség

2011. november 04. 10:48

A kabinet és a Magyar Bankszövetség képviselői ezután havonta találkoznak majd, hogy a bankrendszert és a gazdaságot érintő kérdésekről, így a devizahitelesek problémáiról, a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv) juttatott források bővítéséről, a lakáshitelezés felpörgetéséről, illetve a pénzügyi szektor szabályozásában szükséges változásokról egyeztessenek.

2011. november 04. 10:48

A kormány és a Bankszövetség közötti első, csütörtöki találkozó után Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szász Károly, a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) elnöke és Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke együtt tartott sajtótájékoztatót.

Matolcsy arról beszélt, hogy a tervezett gazdasági bővülés teljesüléséhez új forrásokat kell pumpálni a rendszerbe. Az otthonteremtési program jövőre 0,2-0,4 százalékponttal járulhat hozzá a GDP növekedéséhez, a Magyar Fejlesztési Bankot hatvanmilliárd forinttal feltőkésítik, amely az állami pénzintézet hitelezésének hatszázmilliárdos bővítését teszi lehetővé. Szükség van arra is, hogy a bankok több forrást helyezzenek ki a kkv-szektorban, illetve növeljék aktivitásukat a lakáshitelezésben. Matolcsy elképzelhetőnek tartja, hogy a hitelintézetek jövőre, illetve 2013-ban annyival csökkenthetnék a bankadó alapját, amennyivel ebben a két szegmensben növelik a hitelállományukat.

Szász Károly arról beszélt: a PSZÁF adatai szerint szeptember 29. és október 23. között 23 ezer ügyfél élt a végtörlesztéssel, ez közel 134 milliárd forint hitelállományt érintett, a bankoknak pedig 33 milliárd forint veszteséget okozott. Igényét további 43 ezer adós jelezte a bankoknál, amely csaknem 296 milliárd forint hitelt takar és még 71 milliárd forint mínuszt jelent a pénzintézeteknek.

Patai Mihály, a bankszövetség elnöke elmondta, hogy hat bank (Erste, FHB, CIB, K & H, OTP, Raiffeisen) vezetőjéből létrejött az a munkacsoport, amely két héten belül kidolgoz egy több elemből álló javaslatcsomagot a lakossági frankhitelprobléma megoldására. Ennek része lehet az árfolyamgát rendszerének átdolgozása. A törlesztőrészletek rögzítését Patai jó példának nevezte arra, amikor a bank, az adós és az állam együtt vállal szerepet a probléma megoldásában - írja a Népszabadság.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jag3
2011. november 05. 22:55
Itt megtalálod ugyanezt egy lülföldi kereskedelmi bank esetén: https://www.raiffeisen.hu/documents/global/raiportal/pdf/financial/new_financial/eves_feleves_jelentesek/2011_feleves.pdf Megjegyzés: a kihelyzett hiteleket a Raiffeisen betét, saját tőke és kötvényállománya ebben az esetben is lefedi,
Winston Smith
2011. november 05. 10:39
"Kötelező tartalékráta - a kereskedelmi bankok gazdasági szervezetek, de felettük a jegybank áll – a banki tevékenységet külön jogszabály írja elő. - lényeg : a betétek x %-át jegybankpénzben kell tartani A betét származhat: vállalkozásoktól, lakosságtól, jegybanktól. Tartalékráta = (készpénz + jegybanki betét)/kereskedelmi bank összes betéte" _________________A KERESKEDELMI BANK ÖSSZES BETÉTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!_____________________ A tartalékráta nagysága általában 10% körüli. (MOST HAZÁNKBAN 2-5%) A tartalékráta szerepe: 1.ker. bankok likviditásának biztosítása: amikor a banknak likviditási gondja van – készleteiket be tudnák fektetni de korlátja van, félő, hogy túl sok pénzt fektetnének be. 2. ker. bankpénz-teremtési korlát: ha a jegybank emeli a rátát, kevesebbet tud kivételezni a bank, kevesebbet áramoltathat a gazdaságba. www.freeweb.hu/vidaviktor/felev_7/PENZUGYTAN_jegyzet.doc
jag3
2011. november 05. 01:22
Egyébként úgy tudom a bankoktól is megkövetelik a kettős könyvelést. Ott pedig olyan, hogy "tőkeáttétel" nincs. Van Forrás meg Eszköz és a kettő között egy szép nagy egyenlősségjel.
jag3
2011. november 05. 01:13
másik példa: lakáshiteles Takarékszövetkezet. Van 17 M forint betétje (forrása) azon problémázik a Portfolió, hogy bármennyire szeretnék is a Takarékszövetkezetek ennyi betétből nem lesz végtörlesztés. Nos vegyük az idézett cikkben emlitett 10 ezres tőkeáttételt :o) A fickók minden további nélkül megvehetik a komplett Magyar Államot. És még marad nekik zsebpénz :o)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!