A térkép, ami igazán számít

2023. február 08. 18:51

A totális globalizáció csupán mítosz. A világgazdaság legfontosabb trendje valójában a regionalizáció. Csak minden ötödik ország és minden negyvenedik multi épít valóban globális ellátási láncot. A többiek a szomszédságukra összpontosítanak – és ők teszik jól.

2023. február 08. 18:51
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Shannon K. O’Neil a latin-amerikai térség vezető szakértője a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai agytrösztnél (a szervezet leginkább az utóbbi évtizedek legbefolyásosabb külügyi folyóirata, a Foreign Affairs kiadójaként ismert). Az információs elithez kötődő szerzők esetében különösen értékelendő, amikor veszik a bátorságot megkérdő­jelezni a globalista mitológiát vagy annak bármely, „davosi konszenzus” övezte tartópillérét. O’Neil most pontosan így tesz The Globalization Myth. Why Regions Matter (a globalizációs mítosz – miért számítanak a régiók) című könyvében, amelyben nem kevesebbet állít, mint hogy a globalizáció túlértékelt jelenség. Bár a világ 1900 óta valóban egyre nemzetközibbé vált, szerinte „közel sem annyira, mint ahogyan azt a globalizáció narratívája sugallja”. A világgazdaság legfontosabb trendje valójában a regionalizáció. Mire alapozza ezt?

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!