Zenei utazás Kelet és Nyugat között

2022. május 25. 20:11

2022. május 25. 20:11
null

Valahovits Szilvia írása a Mandiner hetilapban.

Kisiskolásként, majd a gimnáziumi éveim alatt is énekeltem iskolai kórusban, akkor talán még nem tudtam megfogalmazni, hogy miért szerettem annyira, egyszerűen csak örömöt szerzett a közös éneklés. Többen a kórusból azért gyakoroltak és tanultak énekelni, hogy bekerüljenek a mai napig méltán híres Magyar Rádió Gyermekkórusába. Engem nem a profi szint elérése vonzott a kórusba, inkább a közösséget szerettem, azt, hogy megtanultam figyelni a másikra, és azt is, hogy miként legyek jó csapatjátékos. Mostanában egyre kevesebbet hallani tradicionális kórusokról, éppen ezért megy mindig élményszámba Magyarország legnépszerűbb vokális együttesét, a Szent Efrém Férfikart hallgatni. Az énekegyüttest húsz évvel ezelőtt indította útjára a Liszt-díjas és érdemes művész Bubnó Tamás; kezdetben bizánci rítusú egyházzenére specializálódtak, de Liszt Ferenc és Bartók Béla darabjain keresztül a magyar férfikar hagyományaival is foglalkoztak. Kevesen tudják, de nem véletlenül választották Szent Efrém nevét, az éneklés mellett küldetést is megfogalmaztak: a szír szent, akit a Szentlélek hárfájának is hívtak, énekével sok embert vezetett vissza az igaz útra.A nyolctagú együttes béketeremtő küldetésének tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását a Kelet és a Nyugat között, és ez napjainkban aktuálisabb, mint valaha. Koncertjeikkel az egyházzenét is könnyebben fogyaszthatóvá teszik, így a fiatalabb nemzedékhez is el tudnak juttatni elfeledett darabokat. A férfikar saját sorozatot is életre hívott Orientale Lumen – Kelet világossága címen, amelyben világhírű szólisták és együttesek vendégeskednek. A húszéves jubileumi kórusgálájuk sztárfellépője, a 2021-es The Voice mágikus hangú gospelénekes finalistája, Victor Solomon Amerikából érkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra június 11-én, hogy együtt ünnepelhessen az együttessel és a négyszáz meghívott énekessel. Egészen biztos vagyok abban, hogy a nézőknek ezen a nyári estén különleges zenei utazásban lesz része a Kelet és a Nyugat között.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!