Békével a tökéletes boldogság felé vezető úton

2022. január 19. 12:15

2022. január 19. 12:15
Csender Levente

Úgy jött el az új év, hogy észre se vettem, az első hetek is elsuhantak, mielőtt bármit megtervezhettem volna. Mire édesanyám töltelékes káposztája és a lányommal sütött diós kalács elfogyott, már bokáig jártunk 2022-ben. Így telt el az elmúlt év is, egy pillanat volt az egész, a legnagyobb hozadéka, hogy ismét alkotótársa lehettem Böjte Csabának, s ebből újabb könyv született, a Böjte Csaba füveskönyve 2. – Boldogsághoz segítő gondolatok. Sokat tanultam az elmúlt két évben Csaba testvértől, nemcsak a könyvben leírtakból, hanem az együtt töltött idő alatt is, amíg a könyv készült, amíg utazgattunk Erdély-­szerte, közösen gombászhattunk, részt vehettem az alapítvány mindennapjaiban. A felnőtt életem legnagyobb próbatételén mentem keresztül, s ha nem így alakul, lehet, hogy megroppantam volna, de így alakult, s ezért is hiszem, hogy a Jóistennek gondja van rám is. Néha olyan súlyokat pakol a hátamra, hogy azt hiszem, már nem bírom el, aztán meglepődöm, hogy jé, megy ez is. Nem arra terel, amerre én akarok menni, hanem arra, ami nekem a legjobb.

Ez évre nincsenek nagy vágyaim, csak békét szeretnék, a munkához szükséges nyugalmat, hogy a vállalt feladataimat teljesíteni tudjam. Megtalálni azt a belső egyensúlyt és békét, amelyet a felbolydult külvilág nem tud megborítani, no meg a boldogságot.

Megígérem magamnak, hogy a maratonokat negyedévente lefutom, dolgozom, írom a regényem, nyári sátrazást tervezek a gyerekeimmel, kajaktúrát, fesztivált, mert lassan kamaszok, ideje kivinni őket az éjszakába. Ja, meg a továbbtanulás egy autizmussal élő gyerekkel. Egyelőre nem látom a lehetőségeket, de bízom benne, hogy arra is lesz megoldás. Folyamatos küzdelem ez, nem nagyon lehet leülni. Nem a tökéletességre törekszem, hanem a teljességre. Csak egészség legyen, mondták a régiek. Testi, lelki és szellemi egészség. Anélkül nincs semmi. Meg hogy ezek mind egy irányba mutassanak. S legyen elég hitem, hogy a terveimet jó végre tudjam vinni. Legyen elég szeretet bennem embertársaim felé, hogy ne csak kapni, hanem adni is tudjak. Tegyem le, amit cipeltem, ami már nem épít, ajánljam Isten kegyelmébe, s lépjek tovább. Ennyit kérek csupán 2022-re: Uram, tégy engem a te békéd eszközévé, ahol gyűlölet lakik, oda szeretetet vigyek, ahol sértés, oda megbocsátást, ahol széthúzás, oda egyetértést, ahol tévedés, oda igazságot, ahol kétely, oda hitet, ahol kétségbeesés, oda reményt, ahol szomorúság, oda örömet. Uram, add, hogy inkább én igyekezzek vigasztalni, mint hogy vigaszt várjak. Inkább én törekedjek másokat megérteni, mint hogy megértést óhajtsak. Inkább szeressek, mint hogy szeretet igényeljek. Mert önmagunkat elfelejtve találjuk meg magunkat. Ha megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot…, szól bennem a Szent Ferencnek tulajdonított ima.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!