Boris Johnson, a sztoikus?

2020. szeptember 24. 00:52

Zárójelbe tenné a brexitmegállapodás jelentőségét Boris Johnson arra az esetre, ha a kilépést szabályozó nemzetközi szerződések jelentős érdeksérelemmel járnának a britek számára. Habár a brit kormányfőt a nemzetközi jog megsértésével vádolják, éppen e jog, illetve Seneca és Cicero siethet a segítségére.

2020. szeptember 24. 00:52

Dobozi Gergely írása a Mandiner hetilapban.

 „Pacta sunt servanda”, vagyis a „megállapodásokat teljesíteni kell” – szól az örök érvényű jogelv, amely a római jogfejlődés óta a szerződő felek közötti kölcsönös bizalom alapja.

Peter Paul Rubens: (Pszeudo-) Seneca mellszobra (1600 és 1626 között).<br>Fotó: metmuseum.org
Peter Paul Rubens: (Pszeudo-) Seneca mellszobra (1600 és 1626 között).
Fotó: metmuseum.org

Felmerül tehát a kérdés: mi sarkallja a nemzetközi közösséget arra, hogy bizalomvesztést helyezzen kilátásba egy olyan állammal kapcsolatban, mint az Egyesült Királyság, amelyet évszázadok óta a jogállami gondolkodásmód zászlóvivőjeként tartanak számon?

Noha 2020 eleje óta az Egyesült Királyság papíron már nem az Európai Unió tagja, számos kérdés maradt megválaszolatlanul. Ezek egyike, hogy a két fél milyen feltételekkel kapcsolódjon egymáshoz a jövőben úgy, hogy egyfelől az Egyesült Királyság, másfelől pedig az uniós közös piac integritása is megmaradjon.

Attól tartva, hogy a britek hátrányos helyzetbe kerülhetnek az alkufolyamat során, Boris Johnson miniszterelnök egy úgynevezett belső piaci törvényjavaslattal (Internal Market Bill) húzná keresztbe a meglévő megállapodást, jogosítványokat adva minisztereinek az EU-val kötött szerződésbe foglalt vállalások felülbírálására.

Johnson aggályai nagyjából két fő problémafelvetés mentén húzódnak: sérülhet egyfelől az ország területi integritása, ha belföldön eltérő vámszabályok lépnek életbe, másfelől csorbát szenvedhet a politikai integritás is, ha a kormányzat mellett Brüsszel is dönthet arról, kinek adható támogatás, és kinek nem.

A lépéssel kapcsolatban nemtetszését fejezte ki a nemzetközi közösség – ezen belül nyilvánvalóan az uniós fél –, de kisebbfajta lázadás ütötte fel a fejét a brit konzervatív tory párton belül is. A fellázadt képviselők jellemzően azt kérték számon Boris Johnson javaslatán, hogy tervezete önkényesen tenné zárójelbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kilépési megállapodás jelentőségét, rontva a szigetország nemzetközi tekintélyét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!