Uniós krízismenedzsment német módra

2020. június 24. 18:24

Július elsején Németország veszi át az Európai Unió soros elnökségét. A fél évet minden bizonnyal a koronavírus gazdasági hatásainak kezelése fogja dominálni, de a német elnökség arra is felhasználhatja ezt az időszakot, hogy más területeken is kedvező változásokat érjen el Berlin számára.

2020. június 24. 18:24
null

Németh Olívia írása a Mandiner hetilapban.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Horvátország féléves vezetése után július 1-jén Németország veszi át, ezzel megkezdődik a következő, Portugáliával, majd Szlovéniával folytatódó elnökségi trió.

Német válságkezelés jön

A német elnökség legfontosabb feladata kétségkívül a koronavírus-járványt követő gazdasági kilábalás elősegítése lesz. A járvány és gazdasági hatásainak kezelésére gondolva Németország uniós nagykövete, Michael Clauß nem véletlenül nyilatkozott úgy, hogy a német elnökség sikerének mércéje az lesz, mennyire sikeres a krízismenedzsmentben.

Most már biztos az is, hogy a német vezetésre marad a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére szolgáló pénzügyi eszközben (Next Generation EU) való tagállami megállapodás elősegítése, miután a június 19-ei csúcson nem született döntés a részletekről. Az eszköz tárgyalása együtt zajlik a következő hétéves költségvetés megvitatásával, amely már a járvány előtt is megosztotta az országokat.

A koronavírus-járvány és gazdasági hatásainak kezelése mindent felülír, ugyanakkor a német elnökség vélhetőleg nem fogja elszalasztani az alkalmat, hogy más prioritások terén is befolyásolni tudja az unió jövőjének alakulását. 
Ez már csak azért is kiemelt jelentőségű, mert bár a vírus egy minden tagállamot megrázó, külső válságot hozott, az Európai Unió belső válságáról és jövőjéről szóló, koronavírus előtti diskurzusok korántsem vesztették aktualitásukat, csupán másra irányul a reflektorfény.

A német elnökség számos olyan témában is előrelépést sürgethet, amely hosszú ideje vitát gerjesztett a tagállamok között, legyen szó például az új migrációs politikáról, a klímavédelemről vagy a britek kilépését rendező brexitmegállapodásról.

Bőven volt kihívás a járvány előtt is

Érdemes felidézni, hogy már a járvány kirobbanása előtt megújításról, új kihívásokról és az unió belső válságának megoldásáról lehetett olvasni. Akkor a britek kiválása, a klímaváltozás és a zöldátállás, a digitalizáció gyakorlati megvalósításának kérdései, illetve február végén a görög–török határon uralkodó migrációs helyzet és török nyomásgyakorlás uralta a közbeszédet. Mindezzel párhuzamosan pedig bejelentették, hogy az uniós intézmények és tagállamok bevonásával átfogó konferenciasorozat indul Az Európai Unió jövőjéről szóló konferencia címmel, amelynek célja, hogy mélyebben és átfogóan lehessen vitatkozni az integráció jövőjéről és megújításáról.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. június 26. 13:54
Semmi jót nem várhatunk! Max a német érdekek érvényesítését....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!