Eretnekségnek ad utat Ferenc pápa teológusok szerint

2017. szeptember 24. 21:00

Egy új dokumentumban arra szólítják fel az egyházfőt teológusok és más egyházi személyek, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek megítélésük szerint hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

2017. szeptember 24. 21:00

Téves egyházi tanítással és ebből eredő eretnekséggel vádolja Ferenc pápát a több nemzetközi katolikus internetes oldalon közétett dokumentum, amely az egyházfő Amoris laetitia (A szeretet öröme) kezdetű apostoli buzdításának, „tévedéseinek” korrekcióját szorgalmazza az egyházfőtől.  

A 25 oldalas, pénteken éjfélkor közzétett dokumentumot eddig hatvanketten írták alá többségükben világi katolikus teológusok és egyházi személyek, közöttük Bernard Fellay, az egyház konzervatív szárnyát képviselő lefebvrianusok vezetője. Az aláírók között egy bíboros sem szerepel. 

A több nyelven közölt felhívást Ferenc pápához intézték arra szólítva fel az egyházfőt, hogy javítsa ki A szeretet öröme kezdetű apostoli buzdításának hét pontját, amelyeket részletesen elemeznek. Ezek megítélésük szerint hamisak és eretnekségre adnak lehetőséget, ezért az egyházfőnek el is kell határolódnia korábbi kijelentéseitől.

Gyermeki kötelességtudat

A dokumentum több nemzetközi katolikus honlapon és blogon megjelent, valamint egy külön erre létrehozott internetes oldalon (correctiofilialis.org). A dokumentum címe azt sugallja, hogy szerzői „gyermeki” kötelességtudattal és tisztelettel javítják ki a pápát. Leszögezik az egyház iránti hűségüket, az egyházfőt azonban csupán imájukról biztosítják. A dokumentumot augusztus 11-én személyesen Ferenc pápának juttatták el, de mivel az egyházfő nem válaszolt, most nyilvánosságra hozták. 

A szeretet öröme apostoli buzdítást Ferenc pápa 2016-ban jelentette meg az egy évvel korábban a családról rendezett püspöki szinódust követően. A szinódus témáihoz útmutatásként szolgáló pápai dokumentum egyik kezdettől vitatott pontja az áldozás szentsége volt az egyházi esküvő után elvált és polgárilag újraházasodott hívők esetében.  

A korrekciókat követelő dokumentum kijelenti, hogy Ferenc pápa „közvetetten vagy közvetlenül megengedte, hogy az isteni törvényekhez való engedelmesség lehetetlenné és nem kívánatossá váljék, mintha az egyháznak néha el kellene fogadnia a házasságtörést, mivel ez nem egyeztethető a katolikus vallás gyakorlásával”. 

Kételkedés

A dokumentum aláírói között szereplő Ettore Gotti Tedeschi az IOR vatikáni bank egykori elnöke, akit 2012-ben bocsátottak el a Vatikánból, úgy nyilatkozott, „teológusok kéréséről van szó, amely nem eretnekségről beszél, hanem azt állítja, hogy egyes kijelentések eretnekséget sugallhatnak”. 

Korábban 2016 szeptemberében négy bíboros szorgalmazta A szeretet öröme szerintük kétes pontjainak korrekcióját hangsúlyozva, hogy ezek zavart okoznak az egyházban és a hívőkben. Mivel Ferenc pápa nem válaszolt Carlo Caffarra azóta elhunyt bolognai érsek, a német Walter Brandmüller, az amerikai Raymond Leo Burke és a közben szintén meghalt Joachim Meisner német bíboros idén májusban újabb közös levelet írt neki, amelyre Ferenc pápa ismét nem reagált.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. február 04. 14:38
A kíváncsiságotok, tolakodó, bizalmaskodó! Te, ti, a legszemélyesebb Istenélményemre, Istenélményeimre!!! vagytok kíváncsiak, holott tudomásotokra hoztam hogy, - nektek - biztos NEM mondom el. Ugyanakkor feltettem egy igazán NEM bizalmas kérdést, amire nem kaptam választ, vajon miért? A kérdésem úgy szólt, hogy melyik felekezetbe, gyülekezetbe, vagy szektába tartoztok. Ezt mindketten azóta is titkoljátok. És még te mersz Szent Pálra hivatkozni? A zsidóságából megtért Pálra? Aki sosem titkolta a múltját? Miféle gyülekezetbe tartoztok, amelyiket így kell titkolni, miközben a Katolikus Egyház tévtanításairól, téveszméiről beszéltek folyamatosan! A Katolikus Egyház 2000 éve őrzi és tanítja Jézus tanait, az Újszövetséget, a Biblia egészét, amit szent, Istentől sugallt könyvnek tart és nem mazsolázgat belőle mint ti, kényetek kedvetek szerint. Ami kényelmetlen nektek, azt elvetitek, elhagyjátok, mert szűk nektek az a kapu. Ami könnyű, széles járható út az megtartjátok. Bár Jézus pont az ellenkezőjéről beszél.
I_Isti
2023. február 04. 14:36
A Szentírással ellentétes hagyományt kukázni kell, minél hamarabb. Legjobb még ma, úgyis ma estétől Jóm Kippúr van...
Sulammit
2023. február 04. 14:36
Látom nagy dolgok foglalkoztatnak. Olyan nagyok, hogy szekula commentjére egy szavad sincs, te kis hittérítő. Miért a katolikusokkal foglalkozol? Nincs munkád a gyülekezetedben? Szép munka lenne szekulát megtéríteni, miért nem fogsz hozzá? Ja, hogy nincs elég tudásod hozzá! Így már értem, hogy miért maradtál ki a vele való vitából. Nem értem, hogy mi a problémád? Mit honnan szedtem? "1Kor 15,1.11 – Az igét az apostolok mindig is hirdették, és nem leírták." "Na, ezt meg honnan szedted? Ebben a levélben Pál apostol pontosan azt mondja, hogy:" Hol látsz ellentmondást? Nem tudnál véletlenül, - persze véletlenek nincsenek - úgy hozzám szólni, hogy ne személyeskedj? Ha egy számodra idegen nővel így tudsz csak beszélni a Szentírásról, az egy szegénységi bizonyítvány rólad. Azt elfelejtetted odabiggyeszteni a szmájli után, hogy bibibííííííííííí! Ne haragudj, de nem tudlak komolyan venni. Még jó pár dologban különbözünk Pál és én. De, le tudom írni. Ez a legkevesebb különbség köztünk. Pál diktálta a leveleit, nem maga írta, mert görögül nehézkesen írt. De ne dumálj mellé, ha a címhez is hozzá tudnál szólni....nagy kérés ugye? Csak a Biblia, vagy a Biblia és a Hagyomány?
I_Isti
2023. február 04. 14:35
"Mk 16,15 – Jézus szavait hirdetni kell minden embernek." Tényleg! Ezért hirdetem neked, hogy Jézus Krisztus, az én Uram egyébként azt is mondta, hogy "Apostolok Cselekedetei:1:8 Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig." TE személyesen mikor "vettél erőt", mikor "jött el a Szent Lélek rád"?, és hogyan, miben nyilvánult meg? "1Kor 15,1.11 – Az igét az apostolok mindig is hirdették, és nem leírták." Na, ezt meg honnan szedted? Ebben a levélben Pál apostol pontosan azt mondja, hogy: "1. Eszetekbe juttatom továbbá, atyámfiai, az evangyéliomot, melyet hirdettem néktek, melyet be is vettetek, melyben állotok is, 2. Amely által üdvözültök is, ha megtartjátok, aminémű beszéddel hirdettem néktek, hacsak nem hiába lettetek hívőkké. 3. Mert azt adtam előtökbe főképpen, amit én is úgy vettem, hogy a Krisztus meghalt a mi bűneinkért az írások szerint; 4. És hogy eltemettetett; és hogy feltámadott a harmadik napon az írások szerint; 5. És hogy megjelent Kéfásnak; azután a tizenkettőnek; 6. Azután megjelent több mint ötszáz atyafinak egyszerre, kik közül a legtöbben mind máig élnek, némelyek azonban el is aludtak;" Vagyis hirdette az evangéliumot, aztán pont ebben a levélben leírja, hogy "Mert azt adtam előtökbe főképpen," -- és ezután leírja, hogy mi az evangélium központi üzenete, mi a leglényegesebb része. Ez mondjuk alaposan megkülönböztet TÉGED és Pál apostolt, mert Pál le tudta írni az evangélium lényegét, TE meg nem tudtad leírni. :-D Értem én azt a görcsöt, amivel a Biblia kinyilatkoztatása fölé kell emelnetek a vallásotoknak a téveszméit, de egyébként nagyon szerény véleményem szerint nem érdemes. Ráadásul pont ez a levél pont azt is kijelenti, hogy nem az eucharisztia által és nem a római katolikus egyház által van üdvösség, hanem az igehirdetés által: "az evangyéliomot, melyet hirdettem néktek," ... "Amely által üdvözültök is..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik