Nem pihen Ferenc pápa

2017. augusztus 10. 19:26

Nem vesz ki nyári szabadságot, az augusztusi hőséget is a Vatikánban vészeli át Ferenc pápa. Ez nem olyan meglepő, hiszen az egyházfő megválasztása óta nem ment vakációzni.

2017. augusztus 10. 19:26

Ferenc pápa idén sem vett ki nyári szabadságot, és elődeivel ellentétben az augusztusi forróságban sem hagyta el Vatikánvárost. Az olasz sajtó szerint ezzel az egyházfő – aki megválasztása óta egyszer sem ment szabadságra – valójában eltörölte a „pápai vakáció” intézményét.

A Vatican Insider olasz hírportál szerint Ferenc pápa „allergiás” a nyári szabadságra. „Feltételezhetően nem is tudja, mi az, hiszen Buenos Airesben érsekként sem élt soha ezzel. Így a pápák vakációjának története egyelőre lezárult” – írta a vatikáni tudósítók honlapja csütörtökön. Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki 2013-as megválasztása óta nem megy el szabadságra, vagyis nem hagyja el Vatikánvárost még a nyári hónapokban sem, amikor a vatikáni hivatalok egyházi és laikus tagjai is szabadságot vesznek ki, kevesebb a hivatalos esemény és a hívők nagy része is vakációzik. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nyáron sem törölte el a Szent Péter téri audiencák megtartását.

A VaticanInsider emlékeztet, hogy a 13. századtól hagyománynak számított, hogy a mindenkori pápa a nyári forróságban Rómából valamelyik vidéki pápai palotába költözik át. A pápák nyári tartózkodási helye sokáig a Rómától húsz kilométerre található Castel Gandolfo rezidencia volt. A pápai vakáció fogalmát, vagyis azt, hogy az egyházfő is rövid időre kikapcsolódhat a fiatalon pápává választott II. János Pál vezette be, aki legszívesebben a hegyekbe járt síelni vagy kirándulni. A lengyel pápa Castel Gandolfóba már helikopterrel járt, és itt medencét is csináltatott, amely az amerikai lengyelek adománya volt.

Utódja XVI. Benedek szintén mindig Castel Gandolfóban töltötte az augusztust. Ferenc pápa ezzel szemben megnyitotta a turisták előtt a Castel Gandolfo palotáját, amely jelenleg múzeumként működik. A város azóta is sajnálja, hogy a pápa távolmaradásával jelentős idegenforgalmi bevételtől esett el.

„Én is vakációzom, csak megszokott környezetemben: a Vatikánban maradok, igaz nyáron ritmust váltok, többet alszom, azt olvasok, amit szeretek, zenét hallgatok, többet imádkozom (...) nekem ez segít pihenni és kikapcsolodni” – nyilatkozta korábban Ferenc pápa. A vatikáni program szerint Ferenc pápa szeptemberben újabb külföldi útra indul, 6. és 11. között Kolumbiába látogat, novemberben pedig Indiába és Bangladesbe készül, bár ezt az utat a Vatikán még nem erősítette meg.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. október 31. 17:31
Dologidő van még kevés a migráns Európában. (Majd kipiheni magát a nagyobb kereszténymészárlások idején)
békalepcse
2017. október 31. 15:50
Háttérhatalmi választott, mit vársz tőle? Amióta a Magyar apostoli királyok vétó jogát a pápaválasztásnál sikerült eliminálni, azóta a pápai trónt hitszegők bitorolják. Aki nem tudná; A Magyar apostoli királyainknak a pápa választásnál vétó joga volt, ősidők óta, nem véletlenül, amivel meg tudták akadályozni sátáni elemek pápává választását. Ez a pápa maga az antikrisztus. Élet ellenes, új világrend hívő. A keresztényi felebaráti szeretet fordítja ki a sarkából, amikor önfeladásra szólít fel. A biblia sehol nem említ teljes önfeladást más javára, mint ahogy a pápuskánk hirdeti settenkedve. Annak adj, aki maga is tesz érte és nem fogja ellened fordítani a segítséget!
hakos
2017. október 31. 15:49
Igen, valóban sokakban felmerül a kérdés, hogy miért rombolja az egyházat Bergoglio, miért oszt meg, miért botránkoztatja meg a hívőket, ahelyett, hogy megerősítené és vezetné őket? Vajon csak alkalmatlan vagy tudatosan az ellenpólust szolgálja?
hakos
2017. október 31. 15:49
"Az elvilágiasodó illetve langyos, halott hittel rendelkező magát kereszténynek tartó irányaink nem örülnek Ferenc pápának" Na persze. Épp ezek örülnek legjobban, tőlük talán csak az istentagadó, Krisztust gyűlölő, kereszténység-ellenes, balliberális genderőrültek örülnek még jobban. Lagalább egy mondatot leírhatnál, ami nem bla-bla vagy hazugság. Egyébként az ilyen ócska, demagóg "gesztusok" amiket képes produkálni, szinte fájdalmasan kínosak. Kb. az a szint, amikor egy politikus elosztja egy havi fizetését az éhező gyerekeknek. Szerintem egy pápa is nyugodtan vakációzzon, viszont a hivatalát viselje méltó módon, ne úgy mint ez az alkalmatlan bohóc...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik