Váratlanul leváltja az egyház második emberét Ferenc pápa

2017. június 30. 21:24

Leváltja vasárnap Ferenc pápa a vele szemben álló bíborosok csoportjához tartozó, az egyház második emberének számító Gerhard Ludwig Müller bíborost, a Hittani Kongregáció vezetőjét – írja több, a Vatikánhoz közel álló lap. Az is kiderül, ki lehet Müller bíboros utóda.

2017. június 30. 21:24

Leváltja az egyház második emberét, Gerhard Ludwig Müller bíborost, a Hittani Kongregáció vezetőjét Ferenc pápa június 2-án, vasárnap – értesült római forrásokból a LifeSiteNews és a Rorate Caeli.

Müllernek ekkor jár le az öt éves terminusa, amire még XVI. Benedek nevezte ki, ugyanakkor az utóbbi évtizedekben a kongregáció összes vezetője hivatalban maradt 75 éves koráig, amikor minden egyházi vezetőnek kötelező kérvényeznie a nyugdíjazását. Ratzinger bíboros II. János Pál pápasága alatt viszont 78 éves koráig maradt a Hittani Kongregáció élén, ami után pápává választották. Müller bíboros jelenleg 69 éves.

Müller bíboros leváltásának oka az lehet, hogy az utóbbi években egyre inkább a Ferenc pápát kritizáló, „konzervatív” bíborosokkal értett egyet, és több interjúban is burkoltan kritikát fogalmazott meg a Szentatyával szemben. Egyszer még arra is utalást tett, hogy Ferenc pápa nem igazán képzett teológus.

A leváltásról szóló információ először a spanyol nyelvű Clarin, majd az olasz Corrispondenza Romana hasábjain jelent meg a múlt héten. Müllert várhatóan a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend patrónusának nevezi ki az egyházfő. Korábban a pápa, mikor eltávolította a Vatikánból egyik fő bírálóját, Raymond Leo Burke amerikai bíborost, akkor őt a Máltai Lovagrend patrónusának nevezte ki. 

A Clarin szerint Müller helyére a bostoni kapucinus szerzetes bíboros, Sean O’Malley  kerülhet, aki a pápa nyolctagú bíborosi tanácsának is tagja (habár a bíborosi hivatal épp azt jelenti, hogy a pápa tanácsadója a viselője). Másik két lehetséges jelöltnek nevezik a Raztinger-tanítvány Chistoph Schönborn domonkos szerzetes bécsi érseket és bíborost, valamint Victor Fernandez érseket, Ferenc pápa közeli munkatársát, aki egyes források szerint a sok vitát kiváltó pápai buzdítás, az Amoris Laetitia valódi szerzője.

Római források szerint Ferenc pápa egyre jobban elszigetelődik mind a Vatikánban, mind a világegyházban, mivel egyre kevesebb püspök ért vele egyet mindenben.

A Hittani Kongregáció feladata az egyház tanításának védelmezése és magyarázata.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. november 19. 22:45
Müller bíboros úrnak igaza van. Ferenc pápa nem egy képzett teológus. Nagy kár, hogy Benedek pápa lemondott.
kurbitalis
2022. november 19. 22:43
A papi nősülés még hagyján. De a buzik esketése, a migráncsok lábmosása, a betolakodó barbárok támogatása és járulékos elemei a népirtásban való közreműködés, a háborús bűncselekmény határát súrolja.
Neville
2021. április 03. 01:09
Az eretnek szektát épp a Vatikánban szervezik. Tisztára mint az ariánus időkben, mikor a hierarchia tetején csomó szentháromságtagadó csücsült, a hit őrzőit meg minden fontos pozícióról kiszorították. Aztán az is elmúlt, ez is el fog.
Bokros Birka
2021. április 03. 01:09
Ferenc sátán B listázik, mint kommunista elődei. Nem tűr más véleményt, övé a hatalom, Istent játszik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik