Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Irgalmasság
2017. február 15. 18:52

Fennen hangoztatott irgalmát kérik számon a Rómában felbukkant poszterek Ferenc pápán. A Vatikán félhivatalos lapját kifigurázó lap is megjelent az Örök Városban. Bíborosok egy csoportja ezt követően hűségesküt tett a pápának. A rendőrség nyomoz.

Hol van az irgalmad? – teszik fel a kérdést Ferenc pápának azok a poszterek, amelyek február elején öntötték el Rómát, több száz példányban. A plakátok pontos szövege: „Hé Feri! Beavatkozol a kongregációkba, papokat helyezgetsz, lefejezted a Máltai Lovagrendet és a Szeplőtelen Fogantatás Ferenceseit, bíborosokat ignorálsz... hol az irgalmasságod?”

A plakátokon való üzengetés a hatalom felé nagy divat volt ötszáz évvel ezelőtt Rómában, legyen szó a világi vezetőkről vagy a pápáról, ám a modern időkben ismeretlen módszer, amelyet a jelek szerint most felelevenítettek bizonyos római egyházi körök. A római rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Mindezek után már furcsaság is történt a Vatikán háza táján: a L’Osservatore Romano-t, a Vatikán félhivatalos lapját és benne Ferenc pápát karikírozta ki egy vicclap a hétvégén, a kiadvány címlapját imitálva; az eredményt e-mailen küldték körbe egyháziaknak. A karikatúra szerint a pápa válasza négy bíboros eldöntendő az, hogy „igen is, meg nem is”. Kritizálva a pápa interjúadási módszerét a lap azt írja: Ferenc pápa interjút adott egy ateista újságírónak, aki azt nem rögzítette sehogyan sem, ellenben a pápa engedélyezte neki, hogy azt vegyen ki belőle és tegyen bele, amit csak akar.

Mindezek után február 13-án, hétfőn azzal kezdte a Ferenc pápa és szűkebb bíborosi tanácsa közös ülését Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, a tanács koordinátora, hogy a tanács tagjainak nevében teljes támogatásáról biztosította Ferenc pápát; minderről aztán sajtóközleményt is kiadtak.

Erről szólnak a plakátok

A plakátok szövege több, a közelmúltban történt vatikáni intézkedésre utal. Miután 2010-ben a pápa kinevezte az afrikai Robert Sarah bíborost az Istentiszteleti Kongregáció prefektusának, a bíboros pedig többször kifejezte szimpátiáját a XVI. Benedek pápa által támogatott liturgikus megújulás iránt, magyarán a latin nyelv és a kelet való misézés („háttal a népnek”) támogatójának tűnt fel, most Ferenc pápa egyszerre kinevezett 27 új tagot a kongregációba, akik mind a progresszív, „lazább” liturgia támogatói. 

Nemrég kiderült, hogy utasította Gerhard Müller bíborost, a Hittani Kongregáció vezetőjét arra, hogy rúgjon ki három munkatársat a kongregációból. Amikor Müller végre elérte, hogy Ferenc pápa fogadja, és kifogásolta, hogy három szerinte nagyszerű munkatársát rúgatja ki a pápa indoklás nélkül, a pápa a hírek szerint annyit válaszolt: én vagyok a pápa, megtehetem.

Még pontifikátusa kezdetén Ferenc pápa vizsgálatot indított a Szeplőtelen Fogantatás Ferencesei ellen, akik arról voltak ismertek, hogy rendszerint a szentmise kivételes formáját, a tridenti rítust celebrálják. 2013 óta Ferenc pápa kézivezérléssel irányítja a rendet. 

A dubia

Úgyszintén a mai napig nem hajlandó egyértelmű és hivatalos választ adni négy magasrangú bíboros dubiájára, azaz hivatalos formában megfogalmazott kérdésére arra vonatkozólag, hogy miként kell értelmezni az Amoris Laetitia című, 2016-ban kiadott apostoli buzdításának egyes kitételeit (főleg egy lábjegyzetet), amelyek önmagukban félreértésre adnak okot azzal kapcsolatban, hogy áldozhatnak-e az elváltak és újraházasodottak.

Az ilyen bizonytalanságokra, amelyek nem szoktak felbukkanni pápai megnyilatkozásokban, általában az a válasz, hogy az egyház hagyományával összhangban álló olvasat a helyes, ugyanakkor a német püspökök és sokan mások is máris úgy értelmezik a szöveget, mint ami engedélyezi az áldozást az említettek számára.

Ferenc pápa nagyon felháborodott a négy bíboros kérdésén, amely egyébként régi egyházi hagyományt követett, habár régóta nem volt precedens arra, hogy nyilvánosságra hozzanak egy dubiát. A négy bíboros (Carlo Caffarra, Raymond Burke, Walter Brandmüller és Joachim Meisner) azért döntöttek a nyilvánosságra hozatal mellett, jóval azután, hogy a dubiát megküldték a pápának, mert így remélték, hogy esetleg választ kapnak.

Ferenc pápa és köre azzal védekezik, hogy mások már választ adtak a dubia kérdésére, miközben annak épp az a lényege, hogy végső és egyértelmű választ csak a pápa adhat, mivel neki van megfelelő felhatalmazása rá, minden más magyarázat kétségbe vonható.

Legutóbb épp február 15-én jött az ügyben a legújabb fordulat: miután Müller bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője többször leszögezte, hogy az egyház tanítása szerint nem lehet áldozáshoz engedni az újraházasodottakat, Francesco Coccopalmerio bíboros, a a jogi szövegek értelmezéséért felelős vatikáni hivatal vezetője bemutatta könyvét az Amoris Laetitiáról, amelyben azt fejtegeti, hogy bizonyos esetekben mégis lehetséges az áldozás. 

A Szuverén Máltai Lovagrend ügye

A plakátok ugyanazon a napon jelentek meg, amelyen Ferenc pápa kinevezte Angelo Becciu érseket a Máltai Lovagrendben folytatandó vizsgálat lefolytatására. Ferenc pápa saját ideiglenes delegáltjával töltötte be a Szuverén Máltai Lovagrend vezetői székét, miután felszólítására lemondott tisztségéről a Lovagrend nagymestere, Matthew Festing, aki lemondatta a lovagrend nagykancellárját, Albrecht Boeselagert, mivel Boeselager tudtával és jóváhagyásával a lovagrend karitatív szervezete évek óta óvszert és más fogamzásgátlókat osztott Afrika szegényeinek. Miután Ferenc lemondatta Festinget, Boeselagert visszahelyezte tisztségébe.

Míg a korábban tárgyalt kinevezések és eltávolítások megtételére a pápának kétségkívül joga van, a Szuverén Máltai Lovagrend belügyeibe való beavatkozással az a baj, hogy a rend: szuverén. Azaz a Máltai Lovagrend egy szuverén állam a nemzetközi jog szerint, mely majdnem 100 állammal tart önálló diplomáciai kapcsolatot, és az ENSZ-ben is önálló megfigyelői státusza van, épp úgy, mint a Vatikánnak. A rend ezért levélben fejezte ki Ferenc pápa azt, hogy kétli, hogy a pápának joga lenne a személyi ügyekbe való beavatkozáshoz.  

A pápa annyit tehet elméletben, hogy ha úgy látja, az egyház tanításával ellentétesen cselekszik a rend, akkor megvonja tőle az elismerést. Személyi ügyekben annyi jogköre van, hogy ő nevezi ki a lovagrend patrónusát, ami szimbolikus tisztség, és jelenleg a Ferenc ellenfelének tekintett, általa a Vatikánból eltávolított Raymond Leo Burke bíboros tölti be, miután Ferenc pápa ezzel a kinevezéssel szabadult meg tőle. 

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/28505


Összesen 88 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintA Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hírportálja valamiért kimaradt

"Tiltakozást váltottak ki a Ferenc pápa ellen Rómában kiragasztott plakátok (február 7.)

Február 4-én, szombaton reggel az olasz főváros számos utcájában olyan plakátokat ragasztottak ki ismeretlenek, amelyeken a pápa haragos arckifejezéssel látható. Az aláírás nélkül megjelent plakát Ferenc pápa intézkedéseit kritizálja. Római dialektusban és tegező formában azt kérdezi Ferenc pápától, hova lett az irgalmassága: „Felügyelet alá helyeztél egyházi kongregációkat, eltávolítottál papokat, lefejezted a máltai lovagok rendjét és Szűz Mária ferenceseit, tudomást se vettél bíborosokról.”

Az engedély nélkül kiragasztott plakátok egy részét már a járókelők letépték egyet nem értésük jeleként, a maradékot az önkormányzat lefedette. Az olasz terrorizmusellenes nyomozóhatóság (Digos) nyomozást indított az utcai térkamerák felvételei alapján.

Az olasz katolikus napilap szerint valószínűsíthető, hogy az akció mögött azok a kisebbségben lévő egyházi csoportok állnak, amelyek nem értenek egyet Ferenc pápa tanításával, reformjaival, az átláthatóságra való törekvésével.

Agostino Vallini, a római egyházmegye pápai helynöke szomorúságának adott hangot, amiért ilyen névtelen, minden tiszteletet nélkülöző kritika jelent meg Ferenc pápa tevékenységéről: „A keresztény hívek és a város lakói nem azonosulnak ezekkel az igazságtalan vádaskodásokkal, és ismételten kifejezik megbecsülésüket, gyermeki tiszteletüket, hálájukat Róma püspökének, Szent Péter utódának személyes evangéliumi tanúságtételéért, evangelizációs tevékenységéért, és azért, hogy közel áll az emberekhez, különösen a szegényekhez.”

Az Egyházon belül és a közösségi oldalakon is rengeteg reakció érkezett, az emberek szeretetükről biztosítják Ferenc pápát. Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője Twitter-üzenetében azt kifogásolta, hogy a pápa elleni tiltakozást egyesek álnépies nyelven írták, mert azt a látszatot akarják kelteni, hogy az egyszerű emberek véleményét fejezi ki, miközben nekik maguknak fűződik érdekük hozzá. Véleménye szerint ez éppen annak a jele, hogy a pápa helyesen cselekszik, és ezzel sok bosszúságot okoz. Mások kevésbé finoman fejezték ki magukat a Twitteren, kifejezve a plakát alkotóinak rosszindulatát. Volt, aki egyenesen a gonosz lelkek művéről, más fasisztákról beszélt. Egyesek szerint olyan ez, mintha kitüntetést kapott volna a pápa, azt jelzi, hogy a falak, a rasszizmus ellen cselekszik.

Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa is ellenérzésének adott hangot, szerinte a plakát „az ördög műve, aki meg akar osztani minket”. A Tgcom24 online hírcsatorna kérdésére a bíboros elmondta, hogy az egyházi életben nem szabad ilyen módon cselekedni, és nem is szabad reklámot csinálni azoknak, akik névtelenül állnak elő véleményükkel. A bírált intézkedésekkel (a Máltai Lovagrend és a Szűz Máriának szentelt dél-olaszországi ferences rend ügye, a bíborosok levele) kapcsolatban kijelentette: „A pápa vezeti az Egyházat, ha probléma van, intézkednie kell.”

Válaszok:
Zalailáma | 2017. február 16. 09:15
Zalailáma | 2017. február 16. 09:27
Zalailáma | 2017. február 16. 09:35
raber | 2017. február 16. 10:50

bizony, bizony, nagyon nyakatekerten van megfogalmazva, de Ferenc éppenhogy a katolikus hitelvek szerint eljáró vezetőt távolította el és az óvszert osztogatót helyezte vissza. Ferenc rombolja a házasság intézményét, minden lépésével.Meg az egyházat.


"A lényegben egység , a többiben sokféleség , de mindenben szeretet" / Szent Ágoston / .


Ezt a szervilis híradást be is lehetett volna linkelni a Kurírból.

Ennél a résznél az '50-es évek kommunista propagandája jutott az eszembe - sajnos itt tart a Vatikán:

"Az Egyházon belül és a közösségi oldalakon is rengeteg reakció érkezett, az emberek szeretetükről biztosítják Ferenc pápát. Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője Twitter-üzenetében azt kifogásolta, hogy a pápa elleni tiltakozást egyesek álnépies nyelven írták, mert azt a látszatot akarják kelteni, hogy az egyszerű emberek véleményét fejezi ki, miközben nekik maguknak fűződik érdekük hozzá. Véleménye szerint ez éppen annak a jele, hogy a pápa helyesen cselekszik, és ezzel sok bosszúságot okoz. Mások kevésbé finoman fejezték ki magukat a Twitteren, kifejezve a plakát alkotóinak rosszindulatát. Volt, aki egyenesen a gonosz lelkek művéről, más fasisztákról beszélt. Egyesek szerint olyan ez, mintha kitüntetést kapott volna a pápa, azt jelzi, hogy a falak, a rasszizmus ellen cselekszik."


Elég szomorú, hogy Ön is megeszi a Kurír híradását. Javaslom, hogy olvasson más katolikus hírportálokat is, úgy közelebb kerül a nyers, brutális valósághoz:

http://remnantnewspaper.com/we..

http://www.katholisches.info/2..

Én inkább azon gondolkodnék el, hogy miként lehetséges az, hogy azok a balliberális médiumok, amik élen jártak a korábbi pápák ekézésében, azok most egyöntetűen támogatják Luciferencet és "reformjait", míg az ezzel szembeszállókat (mindenekelőtt a Dubia aláíróit), ahol tudják, gyalázzák, és kommunista tempó szerint a kicsinálásukat javasolják a pápának:

http://www.katholisches.info/2..


A Máltai Lovagrend belügyeibe való pápai beavatkozás hátteréről, mozgatórugóiról itt lehet részletesen olvasni:

http://www.katholisches.info/2..

A pápa tehát nemcsak az eretnekség bűnével kacérkodik az Amoris Laetitia kapcsán, de derék balos módjára nem átall egyházi és nemzetközi jogot is áthágni annak érdekében, hogy szabadkőműves céljait elérje, a katolikus tanításhoz, hitigazságokhoz és liturgiához ragaszkodó ellenzékét megsemmisítse. Zsarnoki ténykedését pedig az irgalmasság és jópofizás propagandájával leplezi - már akinek tudja.

És akkor még nem beszéltünk Európa muzulmán megszállásban való közreműködéséről.


Hámondjuk engem érdekelne, hogy mégis, miért nyomoz a rendőrség.

Válaszok:
szodabár | 2017. február 16. 10:43

A plakátokon persze nyilván szándékosan egy igen negatív beállítású pápa-fotót látunk, de ez még nem tűnik rendőrségi ügynek.

De igazából a posztolót piszkálom: ha világosan elmagyarázná, mi a sztoriban a rendőrségi ügy, hogy én, a magyar paraszt is értsem, akkor ez egy értelmes poszt lenne. Így meg nem.


Katolikusként köszönöm ezt a kommentet, protestáns testvérem! Egyre inkább úgy tűnik nekem, hogy egy konzervatív katolikus közelebb áll hitében és értékrendjében egy konzervatív protestánshoz, mint egy liberális katolikushoz. Szégyen az, ami a Vatikánban manapság zajlik, ha Luciferenc ezt így folytatja, akkor az újabb egyházszakadáshoz fog vezetni.

Válaszok:
szerafim | 2017. február 16. 14:30
Öreg | 2017. február 16. 19:05

Az evangélikusok valóban teljesen szét vannak esve: nagy lelkesedéssel ünneplik a reformáció jubileumát, de ha így folytatják, 100 év múlva sehol sem lesznek.

A magyarországi reformátusoknál meg az a probléma, hogy a református dominanciájú kormány bizonyos tagjai szinte kegyúrként rátelepedtek a református egyházra. Mindenféle megbízatás és választás nélkül diktálnak az egyházuknak - ha valami, hát ez a protestáns szabadság megcsúfolása.

Úgyhogy - valljuk meg - valamennyien csehül állunk: nem tehetünk mást, imádkozzunk erősen, és térjünk vissza a "tisztes mérték, szent szeméremhez", ahogy a katolikus keresztúti ének mondja...


Tökéletes a meglátásod: a viszály és a zavar a katolikus egyházban jelenleg óriási. Úgy látom, hogy a szabadkőművesek elérték céljukat: legfőbb ellenségüket, a katolikus egyházat nem kívülről kívánják megsemmisíteni, ahogy korábban, hanem megszerezve a legmagasabb pozíciót saját szolgálatukba állítják azt.

A második vatikáni zsinattal kezdődően tulajdonképpen egy belső puccs zajlik a katolikus egyházban: előbb a liturgiát, most pedig az alapvető hitelveket hígítják föl. Mindezt úgy, hogy az átlag katolikus bízva papjaiban kritika nélkül követi liberálissá vált elöljáróit, válik öntudatlanul nem-katolikussá.

Korábban azt gondoltam, hogy a bíborosok a szokásos katolikus fáziskésés miatt éppen akkor választottak meg egy kivénhedt '68-ast pápának, amikor a világ éppen kezd kigyógyulni az e nemzedékhez tartozó politikusok nemzet- és kultúravesztő maszlagaiból.

Most már azonban az az erős meggyőződésem, hogy egy formális vagy informális összeesküvés révén a szabadkőműveseknek sikerült a főhatalmat is megszerezni az egyházban. Most zajlik éppen a "reakciós" konzervatívok kicsinálása a hierarchiában, azoknak, akik megpróbálják megtartani a szekeret a régi kerékvágásban. Attól tartok, ez fog rövid távon egyházszakadáshoz vezetni - ez pedig amúgy is komoly trauma, de a jelenlegi világpolitikai helyzeteben egyenesen életveszélyes.

Válaszok:
szerafim | 2017. február 16. 22:20

Kedves szerafim! Miért lenne a szabadkőműveseket emlegetni "minimum közröhej"?!

Ha például utánaolvas a XVIII. század végi Pest-Buda szellemi elitjének, akkor gyorsan kiderülhet, milyen döbbenetes kapcsolati hálót működtettek. Kevesen tudják, de a Deák téri evangélikus templom is azért épült olyan istálló formájúra, mert ahhoz a megrendelők számára a szabadkőműves szentélyek ideálja szolgált modellül (ld. a gyülekezet és a pesti nagylelkűséghez címzett páholy pecsétjének kísérteties hasonlóságát).

De nemcsak itt, hanem a jezsuiták és a szabadkőművesek között is határozottan kitapintható az elvbarátság, sőt a kooperáció ill. személyi összefonódások min. a II. világháború utáni időktől fogva. Elég csak elolvasni Nagy Töhötöm Jezsuiták és szabadkőművesek c. visszaemlékezését (különösen azért, mert ő maga Buenos Airesben lett szabadkőműves), melynek kapcsán érdemes elmerülni ebben a cikkben, ill. a hozzá fűzött kommentárokban:

http://www.katholisches.info/2..

De ha elmélyed Pedro Arrupe és Adolfo Nicolás jezsuita generálisok, illetve a szintén jezsuita Martini bíboros életrajzaiban, akkor szerintem hamar rájön, hogy szamárság volt közröhejnek minősíteni a szabadkőművesek vatikáni befolyását, sőt hatalomra kerülését.

De ha már egyszer Luciferenc misézési szokását emlegette: észrevette, hogy átváltoztatáskor soha nem térdel le, holott más alkalmakkor furcsa módon képes erre?

https://www.gloria.tv/article/..

Én sajnos nem találok erre más épkézláb magyarázatot, mint hogy Luciferenc nem hisz az átváltozásban és/vagy Jézus istenségében. Ha van jobb ötlete, kedves szerafim, akkor szívesen látom. Addig viszont kénytelen vagyok azt gyanítani, hogy ez is egy szabadkőműves hitvallás a "pápa" részéről, ami párhuzamba állítható a szintén szabadkőműves Annibale Bugnini érsek által kivitelezett 1970-es liturgiareform mozgatórugóival:

http://www.katholisches.info/2..

Válaszok:
szerafim | 2017. február 17. 00:44

Tökéletesen egyetértek. A "pápa" véleményem szerint eretnekké vált, de ezt óvakodik nyíltan megvallani: ha hosszabb ideig marad Péter trónusán, attól tartok, elkerülhetetlen lesz az egyházszakadás.

Az Amoris Laetitia kapcsán egyértelműen időt akar nyerni, ezért nem válaszol a föltett kérdésekre. Obskúrus megfogalmazásaival teret ad az eretnek értelmezések elterjedésének, így aztán azok de facto elfogadottá válnak a katolikus egyházban. Innen visszatérni a helyes kerékvágásba szinte lehetetlen, akárcsak a tudatosan félrevitt liturgikus reform esetében.

De ki tudja: ember tervez, Isten végez. Mi tegyük a kötelességünket és imádkozzunk.


Ez valóban érdekes, bár ahogy utánaolvastam most, nem találtam semmi személyes megnyilvánulást a részéről a csoda kapcsán. Tény, hogy mint segédpüspök ő vizsgáltatta ki az esetet, de ebből én még nem vonnék le komolyabb következtetést. Bízom benne, hogy a sokrétű vizsgálatok Bergogliót is meggyőzték, hogy itt nem babonaságról van szó.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó