Szokatlan módon kritizálják Ferenc pápát, nyomoz a rendőrség

2017. február 15. 18:52

Fennen hangoztatott irgalmát kérik számon a Rómában felbukkant poszterek Ferenc pápán. A Vatikán félhivatalos lapját kifigurázó lap is megjelent az Örök Városban. Bíborosok egy csoportja ezt követően hűségesküt tett a pápának. A rendőrség nyomoz.

2017. február 15. 18:52

Hol van az irgalmad? – teszik fel a kérdést Ferenc pápának azok a poszterek, amelyek február elején öntötték el Rómát, több száz példányban. A plakátok pontos szövege: „Hé Feri! Beavatkozol a kongregációkba, papokat helyezgetsz, lefejezted a Máltai Lovagrendet és a Szeplőtelen Fogantatás Ferenceseit, bíborosokat ignorálsz... hol az irgalmasságod?”

A plakátokon való üzengetés a hatalom felé nagy divat volt ötszáz évvel ezelőtt Rómában, legyen szó a világi vezetőkről vagy a pápáról, ám a modern időkben ismeretlen módszer, amelyet a jelek szerint most felelevenítettek bizonyos római egyházi körök. A római rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Mindezek után már furcsaság is történt a Vatikán háza táján: a L’Osservatore Romano-t, a Vatikán félhivatalos lapját és benne Ferenc pápát karikírozta ki egy vicclap a hétvégén, a kiadvány címlapját imitálva; az eredményt e-mailen küldték körbe egyháziaknak. A karikatúra szerint a pápa válasza négy bíboros eldöntendő az, hogy „igen is, meg nem is”. Kritizálva a pápa interjúadási módszerét a lap azt írja: Ferenc pápa interjút adott egy ateista újságírónak, aki azt nem rögzítette sehogyan sem, ellenben a pápa engedélyezte neki, hogy azt vegyen ki belőle és tegyen bele, amit csak akar.

Mindezek után február 13-án, hétfőn azzal kezdte a Ferenc pápa és szűkebb bíborosi tanácsa közös ülését Oscar Rodriguez Maradiaga bíboros, a tanács koordinátora, hogy a tanács tagjainak nevében teljes támogatásáról biztosította Ferenc pápát; minderről aztán sajtóközleményt is kiadtak.

Erről szólnak a plakátok

A plakátok szövege több, a közelmúltban történt vatikáni intézkedésre utal. Miután 2010-ben a pápa kinevezte az afrikai Robert Sarah bíborost az Istentiszteleti Kongregáció prefektusának, a bíboros pedig többször kifejezte szimpátiáját a XVI. Benedek pápa által támogatott liturgikus megújulás iránt, magyarán a latin nyelv és a kelet való misézés („háttal a népnek”) támogatójának tűnt fel, most Ferenc pápa egyszerre kinevezett 27 új tagot a kongregációba, akik mind a progresszív, „lazább” liturgia támogatói. 

Nemrég kiderült, hogy utasította Gerhard Müller bíborost, a Hittani Kongregáció vezetőjét arra, hogy rúgjon ki három munkatársat a kongregációból. Amikor Müller végre elérte, hogy Ferenc pápa fogadja, és kifogásolta, hogy három szerinte nagyszerű munkatársát rúgatja ki a pápa indoklás nélkül, a pápa a hírek szerint annyit válaszolt: én vagyok a pápa, megtehetem.

Még pontifikátusa kezdetén Ferenc pápa vizsgálatot indított a Szeplőtelen Fogantatás Ferencesei ellen, akik arról voltak ismertek, hogy rendszerint a szentmise kivételes formáját, a tridenti rítust celebrálják. 2013 óta Ferenc pápa kézivezérléssel irányítja a rendet. 

A dubia

Úgyszintén a mai napig nem hajlandó egyértelmű és hivatalos választ adni négy magasrangú bíboros dubiájára, azaz hivatalos formában megfogalmazott kérdésére arra vonatkozólag, hogy miként kell értelmezni az Amoris Laetitia című, 2016-ban kiadott apostoli buzdításának egyes kitételeit (főleg egy lábjegyzetet), amelyek önmagukban félreértésre adnak okot azzal kapcsolatban, hogy áldozhatnak-e az elváltak és újraházasodottak.

Az ilyen bizonytalanságokra, amelyek nem szoktak felbukkanni pápai megnyilatkozásokban, általában az a válasz, hogy az egyház hagyományával összhangban álló olvasat a helyes, ugyanakkor a német püspökök és sokan mások is máris úgy értelmezik a szöveget, mint ami engedélyezi az áldozást az említettek számára.

Ferenc pápa nagyon felháborodott a négy bíboros kérdésén, amely egyébként régi egyházi hagyományt követett, habár régóta nem volt precedens arra, hogy nyilvánosságra hozzanak egy dubiát. A négy bíboros (Carlo Caffarra, Raymond Burke, Walter Brandmüller és Joachim Meisner) azért döntöttek a nyilvánosságra hozatal mellett, jóval azután, hogy a dubiát megküldték a pápának, mert így remélték, hogy esetleg választ kapnak.

Ferenc pápa és köre azzal védekezik, hogy mások már választ adtak a dubia kérdésére, miközben annak épp az a lényege, hogy végső és egyértelmű választ csak a pápa adhat, mivel neki van megfelelő felhatalmazása rá, minden más magyarázat kétségbe vonható.

Legutóbb épp február 15-én jött az ügyben a legújabb fordulat: miután Müller bíboros, a Hittani Kongregáció vezetője többször leszögezte, hogy az egyház tanítása szerint nem lehet áldozáshoz engedni az újraházasodottakat, Francesco Coccopalmerio bíboros, a a jogi szövegek értelmezéséért felelős vatikáni hivatal vezetője bemutatta könyvét az Amoris Laetitiáról, amelyben azt fejtegeti, hogy bizonyos esetekben mégis lehetséges az áldozás. 

A Szuverén Máltai Lovagrend ügye

A plakátok ugyanazon a napon jelentek meg, amelyen Ferenc pápa kinevezte Angelo Becciu érseket a Máltai Lovagrendben folytatandó vizsgálat lefolytatására. Ferenc pápa saját ideiglenes delegáltjával töltötte be a Szuverén Máltai Lovagrend vezetői székét, miután felszólítására lemondott tisztségéről a Lovagrend nagymestere, Matthew Festing, aki lemondatta a lovagrend nagykancellárját, Albrecht Boeselagert, mivel Boeselager tudtával és jóváhagyásával a lovagrend karitatív szervezete évek óta óvszert és más fogamzásgátlókat osztott Afrika szegényeinek. Miután Ferenc lemondatta Festinget, Boeselagert visszahelyezte tisztségébe.

Míg a korábban tárgyalt kinevezések és eltávolítások megtételére a pápának kétségkívül joga van, a Szuverén Máltai Lovagrend belügyeibe való beavatkozással az a baj, hogy a rend: szuverén. Azaz a Máltai Lovagrend egy szuverén állam a nemzetközi jog szerint, mely majdnem 100 állammal tart önálló diplomáciai kapcsolatot, és az ENSZ-ben is önálló megfigyelői státusza van, épp úgy, mint a Vatikánnak. A rend ezért levélben fejezte ki Ferenc pápa azt, hogy kétli, hogy a pápának joga lenne a személyi ügyekbe való beavatkozáshoz.  

A pápa annyit tehet elméletben, hogy ha úgy látja, az egyház tanításával ellentétesen cselekszik a rend, akkor megvonja tőle az elismerést. Személyi ügyekben annyi jogköre van, hogy ő nevezi ki a lovagrend patrónusát, ami szimbolikus tisztség, és jelenleg a Ferenc ellenfelének tekintett, általa a Vatikánból eltávolított Raymond Leo Burke bíboros tölti be, miután Ferenc pápa ezzel a kinevezéssel szabadult meg tőle. 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. szeptember 04. 10:36
"Azaz a Máltai Lovagrend egy szuverén állam a nemzetközi jog szerint," Az Iszlám Állam meg nem az. a nemzetközi jog szerint. Miközben a valóságban a máltai lovagrend nem is állam az Iszlám Állam meg állam. Kérdés, hogy a nemzetközi jog-e a fontosabb vagy a valóság? Akkor érdekes módon nem számított a nemzetközi jog, amikor a nemzetközi jog szerint az amerikai Egyesült Államok megagresszióskodta Irakot 2003-ban.
3M..
2019. szeptember 04. 10:36
Az ördög napszámosa. Szebb Jövőt!
Gerebenes Ramon
2018. március 24. 15:58
Ameddig bizonyítékok nélkül az empíriának és az alapvető józan észnek ellentmondó "dogmákat" mantráznak,pl. több gyereket megszülő nő szüzessége,vízen járás,csoda hegyek, fiktív lények és régen elporladt ember istensége, imádása,mesebeli országok lsd. menyország stb.,ráadásul ezekből a kamukból jól megélnek,nos addig mutatkozik némi gond a rendszerrel.
szerafim
2018. március 24. 15:24
Hát! Ez a konzervatív-liberális párosítás nem tudom mennyire elfogadható... Valaki vagy katolikus vagy nem az! Ilyen értelemben egyházszakadás VAN! Csupán az a kérdés, hogy ki van bent és ki van kint? És Ferenc? Egyébként van egy óriási tévedés! A mindenkori PÁPA Krisztus HELYTARTÓJA a földön és NEM Krisztus személyesen!!! Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a pápára, mint ABSZOLUTRA, pedig ő csak szolgája a hívek hitének! De nem kiszolgálója az aktuális divatoknak! Ferenc kétségbeesetten igyekszik megfelelni és ez elég kétségbeejtő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik