Hála és köszönet a Keresztszülőknek a 10 év munkájáért!!

2017. január 13. 12:30

Gyermekvédelmi munkám során tapasztaltam, hogy a sok kicsi sokra megy! Mikor az évi kiadásainkat elosztottuk a gyermekek létszámával és 356-al, az év napjainak számával, én magam is meglepődtem, hogy milyen kevés pénzből lehet megmenteni egy-egy gyermeket

2017. január 13. 12:30
Böjte Csaba
Naputánjáró

„Egy gyermek, ha testi, lelki, szellemi integritása, épsége veszélyben van, akkor kérheti, várhatja a közösség segítségét, szolidaritását! A moldvai magyar gyermekek szerintem veszélyben vannak, nemzeti identitásukat idegen erők befolyásolják, ősi gyökereikről le akarják szakítani őket, ezért is, de szociális okokból is indokolt, hogy összefogjunk értük!

Gyermekvédelmi munkám során tapasztaltam, hogy a sok kicsi sokra megy! Mikor az évi kiadásainkat elosztottuk a gyermekek létszámával és 356-al, az év napjainak számával, én magam is meglepődtem, hogy milyen kevés pénzből lehet megmenteni egy-egy gyermeket. Egyben az az összeg mit ki kell adni gyermekvédelemre ijesztően nagy, de ha sokan, sokszor vállalunk egy-egy kis áldozatot, akkor meglepő, hogy milyen könnyen lehet hatalmas dolgokat valóra váltani! Ezért indítottuk el a keresztszülői programot elsőként a Szent Ferenc Alapítványnál, majd a moldvai csángó magyar oktatás számára is.

Ahogy a kezdeményezés kezdett beérni és egyre többen csatlakoztak a rendszerhez, úgy láttam jónak, hogy válasszuk teljesen kétfelé a két alapot, és így lett önálló jógi személy a Moldvai Keresztszülők Egyesülete. Mivel az egyesület születésénél ott bábáskodtam, ezért nagy szeretettel köszöntöm a 10 éves, viharokban edzett szervezetet, köszönöm minden tagjának a munkát és a nagylelkűséget! Hiszem, hogy az ki minden pohár vizet számon tart, a ti erőfeszítéseteket is figyelemmel kíséri, és akárcsak kétezer évvel ezelőtt a néhány kenyeret, halat ahogy nagylelkűen megszaporított, úgy most is a Moldvába szakadt, rekedt eleink gyermekeinek gondjait, bajait is, segítségetekkel nagylelkűen megoldja!

Szeretettel biztatlak benneteket, hogy tartsatok ki a nagylelkű döntésetek mellett, ugyanakkor kérem az oktatásért felelős moldvai tanárokat, hogy őrizzék meg az egységet, ne szakadjanak kisebb egyesületekre, alapítványokra, mert ha a tábortüzet tápláló fahasábok egymástól eltávolodnak, akkor a tűz talán még egy darabig pislákol, de előbb-utóbb ki fog aludni!

Imádságos szeretettel,
Böjte Csaba testvér

(Böjte Csaba atya levele a Moldvai Csángómagyarok Egyesület keresztszülői programjában résztvevő támogatóknak, akik lehetővé teszik a csángó gyerekek magyar nyelvű oktatását.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2021. szeptember 02. 14:54
Unom már ezt az irodalmi divatlibát.
packó_
2021. szeptember 02. 14:54
Minden tiszteletem Böjte Csabáé!
Sulammit
2019. március 17. 18:42
A probléma ott van, Zsolt, hogy nem tudom, hogy hány évtizede vagy házas, kettő biztos, de még mindig nem tudod, hogy hogyan kell beszélni, hogyan beszélj egy nővel. Az Orbán gyűlöletedet pedig beszéld meg magaddal, vagy a hasonló gondolkodásúakkal, ne velem. A címet még egyszer elolvasva, nem értem a problémádat. A keresztszülőknek ad hálát Csaba testvér. Milyen juttatásokat adott Orbán, amit nem kellett volna, szabadott volna elfogadnia? Nem értem, hogy miről beszélsz? Azért az beszédes ám, hogy te dec. 3-án leálltál velem vitatkozni, arról, hogy miért tartottam jó dolognak, hogy a magyar diplomatáink, nem koccinthattak, úgy mint Medgyessy. Vagyis Böjtét elítéled, Szijjártót is, csak a szocikat nem, Basescut nem. Ezt a mondatot, hogy: „Utál benneteket mindenki az EU-ban!” Egy neves angol riporter mondta Pontának amikor meginterjúvolta. Kérdésként tette fel. "miért van az, hogy mindenki utálja a románokat...? Írhattam volna bocskorosokat is, bojár helyett. Minden okom, (történelmi) és személyes meg van arra, hogy ne szeressem a románokat. Hacsak a Házsongári temetőre gondolok, elfog az indulat. Te bizonyára jól tudod, hogy mi folyik ott, vagyis csak szeresd nyugodtan őket, ha magyarként képes vagy rá. https://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Boj%C3%A1r Mi lenne, ha egyszer, - úgy véletlenül - egy cikkhez szólnál hozzá, és nem a cikkhez commentelőket gyepálnád? Mert azt teszed. Az élő fába is belekötsz! Az utolsó mondatodra reagálva, - hülye vagy!
kortárs
2019. március 17. 18:36
Erdős Virág a prolik költője: Buta de nagyon tud gyűlölni. Csak szánalommal tudjuk segíteni őt és rajongóit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik