Vallásközi párbeszéd: ortodox megállapodás született

2016. december 9. 19:05

A konstantinápolyi patriarchátus és a kormány budapesti dialógusközpont létrehozásában állapodott meg. Az új Múzeum utcai centrum liturgikus, oktatási, szociális és karitatív célokat is szolgál majd, ám a legfőbb cél a vallások közötti párbeszéd elősegítése lesz – nyilatkozta a megállapodást aláíró Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Együttműködési megállapodást kötött közfeladat ellátásáról a kormány a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátussal. A megállapodást Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Arszeniosz Kardamakisz ausztriai metropolita, magyarországi és közép-európai exarcha írta alá pénteken Budapesten.

Balog Zoltán kiemelte: Magyarország és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus több mint ezeréves történelmének meghatározó eseménye a megállapodás, amelynek értelmében a patriarchátus dialógusközpontot hoz létre Budapesten. A központ célja a vallások közötti párbeszéd elősegítése, amelyre ma igen nagy szükség van Európában.

A kormány támogatja a működtetést

Az épületben lesz köznevelési intézmény, könyvtár, továbbá szociális és karitatív tevékenységet is végez majd benne az egyház. Emellett liturgikus szolgálatra is alkalmassá teszik az épületet, hogy segítsék a Magyarországon élő ortodox vallású görögök vallásgyakorlását - tette hozzá a tárcavezető.

Balog Zoltán ígéretet tett arra, hogy a kormány támogatja a centrum kiépítését és működtetését. 

A pátriárka is ápolni szeretné a keresztény gyökereket

Arszeniosz Kardamakisz arról beszélt, hogy több mint öt év munka, közös gondolkodás előzte meg a most aláírt megállapodást. Az exarcha megköszönte a kormánynak, Balog Zoltánnak és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárnak, hogy lehetőséget kapnak arra: több mint 1000 év után újra gyökeret ereszthetnek Magyarországon. „Közös a célunk: segíteni akarunk, szolgálni az itt élő embereket és ápolni keresztény gyökereinket, és elősegíteni a párbeszédet” - tette hozzá.

A központ egy korábbi kormányhatározat értelmében a VIII. kerületben, a Múzeum utca 11. számú épületben kap majd helyet.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/27034