Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. december 8. 14:28

Jézus a libsinek libsi, a radikálisnak radikális, a konzervnek konzerv.

„Jézus gyakran olyan, amilyennek magyarázzuk. Radikálisoknak ő a radikalitás mintaképe, aki szigorúan odacsap, megmond, helyre tesz, ha éppen arra van szükség. Liberálisoknak Jézus a liberális prototípusa. Sokat beszél a szabadságról, szombaton is jót tesz, elfogadó hangon szólal meg. A konzervatívok is találnak rajta fogást. Ehhez Krisztus törvényhez való viszonyát veszik elő, azt hangsúlyozva, hogy megőrizte a múlt számos elemét.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert egy-egy beszélgetésben néha elsütik valamelyik verziót: »Én azt mondom, Jézus volt az első liberális« – hangzott egy ismerősöm szájából a minap. Egy másik pedig szentül meg van győződve róla, hogy Jézus kizárólag »igazi radikálisnak nevezhető, mi más is lehetett volna«. Az ilyen megjegyzések persze nem Jézusról szólnak, hanem arról az illetőről, aki saját világlátását és adott esetben politikai nézeteit kívánja viszontlátni Krisztus figurájában. A libsinek libsi, radikálisnak radikális, konzervnek konzerv.

Szerintem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy Jézust egyik kategóriába sem igazságos bezsúfolni. Viselkedése és tanításai alapján nehéz is lenne. Jézus mindegyik, miközben egyik sem. Konzervatívnak hívjuk, csak mert ragaszkodott örök értékekhez? Süssük rá a radikális bélyeget, mert példázatai provokatívak és szókimondóak voltak? Soroljuk a liberálisok közé, mert beszélt a szabadságról?

A fenti »három kategóriából« mindenki megtalálhatja azt a típust, amelyre azután »igéket vadászhat« a Szentírásban, hogy igazolja a saját véleményét.”

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/26997


Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint"A konzervatívok is találnak rajta fogást."
Neked sem ment a pisateszt, mi?


Egyes kommentekből sugárzik a butaság. Egy PISA teszt eredményének az előjele biztos mínusz lenne.


Hogy tisztábban lássunk, mi nem volt Jézus?


A szerző bemutatkozik

"Nős, kétgyermekes ember vagyok, aki elfoglaltságait tekintve is az egyház köreiben dolgozik. Teológusként leginkább Alister McGrath, Hans Küng, John Lennox, John H. Walton, Wolfhart Pannenberg és Walter Brueggemann meglátásai hatották rám, a számos más kortárs és klasszikus gondolkodó mellett, akiket olvasok. Szeretem a szépirodalmat és a science-fictiont, de a hit és tudomány kapcsolatáról szóló, illetve természettudományos ismeretterjesztő műveket is szívesen böngészem. Ugyancsak előszeretettel tanulok saját főiskolai hallgatóimtól."
http://megmondoka.blogspot.hu/..

Válaszok:
Super Partes | 2016. december 8. 17:55
bagolyvár | 2016. december 9. 10:58

És mi van a kinyilatkoztatással?
Elég disszonáns a cím a tartalommal. Jézus a vakoknak is felnyitotta a szemét.Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó