Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2016. november 11. 17:44

Hatezer rászoruló zarándokolt Vatikánba az „Öröm Európai Találkozójára”. Ferenc pápa pénteken együtt imádkozott a zarándokokkal és bocsánatot kért a szegényekről elfeledkező keresztényekért. Elmondta, hogy az egyház a szívén viseli a szegények ügyét. A pápa a hajléktalanokból álló magyar zarándokcsoportokkal is találkozott, akik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a szombathelyi Karitász szervezésében jutottak el Rómába.

Bocsánatot kért a szegényektől elforduló keresztényekért Ferenc pápa, aki egész Európából érkezett hatezer rászorulóval találkozott a Vatikánban pénteken, közöttük több mint nyolcvan magyar zarándokkal is, főként hajléktalan emberekkel. 

A Szent Márton ünnepnapján a vatikáni audienciateremben tartott találkozón Ferenc pápa spanyol nyelven mondott rögtönzött beszédében kijelentette, bocsánatot kér a szegényektől elforduló keresztényekért. „Bocsánatot kérek az Evangéliumot nem olvasó keresztényekért, bocsánatot kérek tőletek minden egyes alkalomért, amikor egy keresztény egy szegénnyel szemben elfordul” – fogalmazott Ferenc pápa. Hangsúlyozta, hogy nem csak a katolikusoknak, hanem minden kereszténynek egy, a szegényekért cselekvő egyházat kell akarnia. 

A szegények az egyház szívében vannak

Hozzátette, a szegények nem rabszolgák és nem méltóság nélküli emberek. „A szegények az egyház szívében vannak” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő úgy fogalmazott, a szegények egyben példaképek is, mivel „amikor nagy gazdagságot birtokolsz, megfeledkezel a szegényről, amikor szegény vagy, kezet tudsz nyújtani a szenvedőnek”. 

A találkozó végén Ferenc pápa néma imát mondott az őt körülvevő zarándokokkal, akik az egyházfő vállára tették a kezüket vagy pápai ruháját fogták meg.

A hatezer résztvevő szombaton a római városfalakon kívüli Szent Pál-bazilikában imavirrasztáson vesz részt, majd koncerten Ennio Morricone karmester vezénylésével. Vasárnap Ferenc pápa mutat be nekik szentmisét a Vatikánban.

Magyar hajléktalanok is találkoztak a pápával

Budapestről negyvenen érkeztek Rómába. Harminc hajléktalan ember zarándokolt el Vatikánba a Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes és az általa alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérőivel. Egyikük ajándékot is adott át a pápának.

Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről, valamint Kemenesfalváról további negyvenen érkeztek a szombathelyi egyházmegyei Karitász vezetésével. A magyar zarándokcsoport tagjai felemelőnek és egyedüli élménynek nevezték a Ferenc pápával való találkozót.

A periféria pápája

A Ferenc nevet választó katolikus egyházfő megválasztása óta a társadalom peremén élő, a kortárs társadalom és kultúra által „selejtezett” embereket felkaroló egyházat hirdeti. A november 20-án lezáruló irgalmasság szentéve utolsó találkozóját Ferenc pápa a fedél nélküliekkel, rászorulókkal, szegényekkel tartja, ahogyan tavaly is – a szentév kezdetén – a Szent Péter-bazilika szentkapujának megnyitása után az első útja a legnagyobb római menhelyre vezetett.

Ferenc pápa zuhanyzókat állított fel a Szent Péter tér szomszédságában, menhelyet nyitott a Vatikán közelében, és folyamatosan pénzadományokkal segíti a Rómában és a világ számos részén az utcán élő embereket. 

(MTI) 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/26350


Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintHát annak nyilván az, aki szerint az iszlám az emberiség utolsó reménye.

De a katolikusoknak ő Krisztus földi helytartója.


A Jobbik nélkül szebb a Jövő!


Abban, hogy egy pápa támaszt akar nyújtani a szegényeknek, semmi kivetnivelót nem látok. A migránsválságot nem ő gerjesztette, nem is ő fogja megoldani. Ő vallási vezető és nem ideológiai vezető.


Egyre gyengébb, drágám! ;)


Nem tudom milyen anyagot nyomsz, de nagyon kemény lehet!!

Válaszok:
formaegy | 2016. november 12. 08:28
Counter | 2016. november 13. 10:12

Nem Uram, azok szolgálják részben akarva, akaratlanul is a sátán szándékait, akik Ferenc pápa személyét támadják. S akik Krisztus földi helytartójának személyét támadják, azok egyben Krisztus egyháza és Krisztus ellen mennek.

Vajon az a sátán, akire rámutat az ember és az jár a világosságban, aki a másik személyét, lelket akarja rombolni? Vajon ki a vádló, kinek a szándékait támogatja a lélek rombolása, Jézusét vagy a gonoszét?

Ismerjük fel a gyümölcsöket és forduljunk el a világosság irányába.

Két urat egyszerre nem lehet szolgálni. A gyümölcseiről ismerni meg minden fát, ahogyan Jézus tanítja.

Látniuk kell a keresztényeknek, Ferenc pápát támadják, hiszen Krisztus nyomdokaiban jár, evangéliumi úton haladva. Aki maga is Krisztust helyezi a középpontba, nem a saját emberi akaratot, érdeket. Krisztust követi, nem csak szavakban, hanem tettekben, Szentlélek vezetésére törekedve. Ez a kereszténység, ez képezi Krisztus követését. Ez pedig sokaknak nem tetszik, nem véletlenül. Nem tetszik az álkeresztényeknek, farizeusoknak, nem tetszik azoknak, akiknek adott saját érdekeiket kellene feladniuk, nem tetszik magának a gonosznak sem.

Az egyház vonatának kisiklatására is úgy lehet törekedni leginkább, magát Krisztust is úgy lehet támadni részben, ha a gonosz a vonat vezetőjét próbálja meg kiiktani.

Jézus előre megmondta, követőit gyűlölni, támadni, üldözni fogják a világban. Itt van hát közöttünk a lélekgyilkosság is, a gyűlölet szítása is, az egyház megosztására törekvés, Krisztustól tanításaitól való eltávolítás, amelyek mind a sötétség eszközei, céljai.

Az utolsó szó viszont Krisztusé, mindenki irányába.

A ma keresztényeinek is fel kell ismerniük Jézus útját, a helyes utat. Kérni kell ehhez Jézus segítségét, vezetését.

Lesznek olyanok a mában is, akik támadni fogják Krisztus apostolait, Krisztus egyházát, olyanok is, akik akár alattomos eszközökkel, módszerekkel, keresztény álarcok mögül fognak manipulálni, támadni, megtéveszteni másokat. Lesznek olyanok, akik az egyház egysége ellen fognak tenni, megpróbálva sokakat eltávolítani Jézus követésétől, az egyházat a felszínesség, a farizeusság, akár részben/egészben az emberközpontúbb kereszténység irányába próbálva meg mozgatni, ami viszont már nem kereszténység, nem Krisztus követés.

Igen, lesznek olyanok akik a szeretetlenség irányába mozdulnak el, akikben mind jobban kihűl a szeretet, akik Krisztustól helyezkednek majd mind távolabb. A Szentírás ír a bekövetkező eseményekről.

Ahol viszont a másik oldalon elhangzik egy ígéret: Aki végig kitart Krisztus mellett, az üdvözül - az nem lesz az enyészeté a következő évszázadokban, évezredekben, soha. Kincseket nem ide kell gyűjteni, nem világi kincseket kell gyűjteni ehhez.

Mi vezet a helyes út irányába? A megtérés. Jézusnak átadni az életet, már a Szentlélek vezetésére törekedve, Krisztus követővé válni, mint ahogyan Ferenc pápa is teszi.

El kell döntenie minden magát kereszténynek vallónak, Krisztus kívánja követni vagy mást. Két úton egyszerre senki nem fog tudni haladni.

Válaszok:
hhonor | 2016. november 12. 08:13
zsoltkom | 2016. november 12. 11:14
hhonor | 2016. november 13. 08:51

Attól még senki nem lesz keresztény, hogy templomba jár, hogy keresztény kitűzőket hord, de attól sem, hogy magáról vagy megnyilvánulásairól azt hirdeti, hogy azok a keresztény értékek védelmezői.

Ahogyan az sem mérvadó, hogy kinek és minek mennyien tapsolnak.

Az számít, hogy ki hordozza magában Krisztust, hogy ki törekszik megélni mindennapjaiban Krisztus tanításait, hogy kitart ki Krisztus mellett, minden körülmények között.

Ahol ez a valaki lehet akár egy útszéli hajléktalan is, majd önmagában, éljenzők nélkül, mint ahogyan majd önmagában volt Krisztus is, amikor keresztre feszítették, amikor ellene vonultak a vádlók, tömegek, de az Igazság nála maradt - ami viszont mindent visz.


Természetesen azt gondolsz amit akarsz.

De azt azért meg én kérdezném tőled, hogy biztosan ismered a pápa összes nyilatkozatát??
Mert ha csak abból indulsz ki, amit a Mandineren olvasol, az nagyon kevés információ.

Teljesen biztos vagy abban, hogy a pápa nem mondott olyat amit te hiányolsz tőle??


Ferenc pápa Jézust képviseli, Jézust hordozza.

Ott sorakoznak Jézus tanításainak megnyilvánulásai életében, a hétköznapokra vonatkozóan is, hát részint ez a probléma sokak számára, arra mutatva rá, hogy ha a keresztények Jézust kívánják követni, akkor fel kell venniük a keresztet a hétköznapokban is, a keresztények megnyilvánulásaikból Jézusnak kell visszaköszönnie, már nem csak akkor, ha magunk akarjuk, saját kényelmünk figyelembe vétele mellett, nem elegendő a templomba járás, a kereszténységről csak beszélni, arra hivatkozni, a tanítások követését csak olykor piszkálni.

Sokan magunk definiálunk saját magunk részére kereszténységét. Azon Krisztus tanításokat tartjuk meg és akkor, ha az nekünk tetszik. Vagy éppen saját magunk által teremtett külsőségeknek adunk túlzott teret, jelentőséget, háttérbe szorítva Krisztus valódi szándékait, nem vesszük észre már azt sem, hogy Jézus miért jött le a földre, miért áldozta életét. Így hát támadni kell, Ferenc pápa személyét, közvetve egyben Jézus és Jézus tanításai ellen menni.

S közben a másik oldalon, a támadók, az ítélkezők milyen keresztény mintákat tudnak felmutatni? Krisztus követőt? Nem, helyette prioritásosan a személy és lélek ítéletét, vádolását, mert Jézus tetteit, tanításait hogyan lehetne amortizálni, nyíltan, "keresztényként"?

Nyilván a gonosznak sem tetszik a dolog, mert a világosság a sötétségtől veszi el a teret. Minél nagyobb területen gyújt fényt a lámpás, minél fényesebb a lámpás, a sötétség annál nagyobb veszélyben van.

A tanítások egyértelműsítik a helyzetet, ahogyan a Krisztus követők megélt tapasztalatai is, nem lehetnek kétségei a keresztényeknek, mindenki aki Krisztus felé közeledik támadások fogják érni, különböző irányokból, egyházon kívülről és belülről, adott esetben "lehetetlen" helyzetek által, minél erősebb lámpássá válik valaki, minél jobban Krisztushoz hajol valaki, annál nagyobb mértékű támadások, gáncsolások, megpróbáltatások érhetik a világból.

A végső győztes viszont csak Krisztus lehet, így a kitartás mellette győzelemre, üdvösségre vezet (nem a földi életben, néhány évre, évtizedre, kényelmet teremtve, hanem már utána, mindörökre), még azon esetben is, ha a követőket is megfeszítik egyesek, mint magát Krisztust.

Akarjuk-a a kereszténységet? Eldöntendő a kérdés. Két út van, igen vagy nem. Ha igen, térjünk meg, adjuk át életünket Krisztusnak, hívjuk be az életünkbe, tegyen azt életünkkel, amit Ő akar. Kérjük a Szentlélek vezetését és rá fogunk döbbenni, hogy Jézus, Szent Ferenc, II. János Pál, Benedek, Ferenc pápa, ... nyomdokaiban fogunk megindulni, utánuk, de már a helyes irányba, keresztény úton.

Válaszok:
hhonor | 2016. november 13. 09:32

A katolikusoknak is fel kell ismerniük a helyzetet, a lelkek megkülönböztetéséhez kérve Jézus segítségét, akiknek meg kell maradniuk egységben, Jézus mögött, nem szabad hogy megvezessék, manipulálják, megosszák azok a hangok, amelyek támadnak, vádolnak, rágalmaznak, gyűlölködnek, hamisan ténykednek, akik nem megvitatni akarnak adott dolgokat, hanem ha kell személyt, lelket amortizálni és önös érdekeket képviselni, adott esetben egyre távolodva Krisztustól - ezen hangok jöhetnek egyházon kívülről, de ne legyenek illúzióink, miközben az egyház maga szent, tagjai maguk emberek, Szentlélek követésre törekvés nélkül, Jézus követésre törekvés nélkül, ahogyan a múltban úgy a jelenben is azok jöhetnek egyházon belülről is, a mérvadók viszont mindig Jézus tanításai és szándékai, amelyekhez Ferenc pápa is hozzákötötte életét.

Válaszok:
hhonor | 2016. november 13. 17:39

Katolikus találkozó

Milyen örömteli lett volna, ha a keresztény értékeket magukénak valló magyar médiák is jelezték volna előre ill. beszámoltak volna (vagy beszámolnának a következőkben) a tegnap lezajló katolikus eseményről, amelyen ezrek vettek részt anyaországi és határon túli magyarok részvételével Budapesten, Erdő Péter bíborossal, Székely János püspökkel, Katona István, Fábry Kornél, Mohos Gábor, Varga Laci atyáékkal, ..., keresztény megtért közösségekkel:

"Tüzes lélekkel a jégpalotában – 25. országos találkozójukat tartották a magyar karizmatikusok"
http://www.magyarkurir.hu/haza.."

A lezajlott programról:
http://mkkm.hu/sites/default/f..

Korábbról:
https://www.youtube.com/watch?..
https://www.youtube.com/watch?..

Hanganyag - kincstárak:
http://mkkm.hu/hangtar
http://szentimreplebania.hu/va..

Válaszok:
hhonor | 2016. november 13. 18:12

Isten országa közöttetek van
https://www.youtube.com/watch?..

Virrasztás
https://www.youtube.com/watch?..
https://www.youtube.com/watch?..

Napfívér Holdnővér, Szent Ferenc megtérése
https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
hhonor | 2016. november 13. 18:32

(jav.: Napfivér)

Válaszok:
ancilla | 2016. november 19. 23:12

Te mindig saját magaddal szoktál beszélgetni? :DHozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó