Papi pedofília: megszüntették az eljárást a lyoni érsek ellen

2016. augusztus 02. 15:59

Megszüntette hétfőn a francia ügyészség a vizsgálatot Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek ellen, akivel szemben korábban rendőrségi vizsgálat indult papi pedofília elhallgatása miatt.

2016. augusztus 02. 15:59

Az ügyészség szerint nem volt elegendő bizonyíték Barbarin ellen, illetve a francia jogszabályok alapján néhány vádpont már el is évült - írja az Euronews.

Lyon érseke ellen január végén kezdődött az eljárás, amikor a jelenleg a 70-es éveiben járó Bernard Preynat pap beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a Lyon külvárosában rábízott gyerekeket. Még másik két eset is terítéken volt.

A Cruxnow egyházügyi szakportál ugyanakkor nemrég azt írta: Barbarint felesleges okolni bármilyen elhallgatásért. Mind 2006-ban, mind 2014-ben, amikor egy-egy papjáról kiderült, hogy pedofíliával vádolják, szigorú felügyeletet rendelt el és együttműködött a rendőrséggel. 

Preynat 1991-ben már fel volt egyszer függesztve. Barbarin 2007-8-ban hallott az ügyéről, és kikérdezte a papot. Nem volt más választása, mint hinni neki, hogy azóta semmi nem történt. Ez lehet, hogy rossz lépés volt, de egyáltalán nem ugyanaz, mint ismert ügyeket elhallgatni. Amikor pedig egy állítólagos túlélő megkereste őt, megkérte, írja meg a történetét a Vatikánnak. 

A Cruxnow szerint ha Barbarin eleget tett volna a lemondását követelő hangoknak, akkor olyan felelősséget ismert volna el, ami nem az övé.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2016. szeptember 12. 17:57
Azért kicsit gyomorforgató, hogy milyen mértékben ráhagyják a csuhásokra, hogy rendezzék az ilyen disznóságokat berkeken belül. Mindenki mást szinte bárhol a világon bilincsbe verve visznek el pedofíliáért és gondoskodnak róla, hogy a sitten első nap úgy vágják korpáson, hogy a szeme kiugorjon, de a drága katolikus egyház csak áthelyez, penitenciát szab ki, elmélkedésre utasít, meg a faszom tudja, milyen hülyeséggel keni el egy-egy ocsmány szarházijuk disznóságait.
raber
2016. augusztus 20. 16:51
Vagy van pedofília, vagy nincs - már úgy értem egy konkrét esetben. Nagyrészt ki sem lehet deríteni hitelt érdemlően. De adu-ásznak jó lesz a vád. Aki nem támogatja a Vatikán új trendjét: a világállamot, világvallást, bevándorlást, miegymást, azt majd odadobják koncként a médiának és igazságszolgáltatásnak.
Sulammit
2016. augusztus 03. 23:22
Ja, "sétálgat", ráadásul stólában. Hol élsz te? 8 falut is el kell látnia egy egy papnak. Van is nekik idejük edzőteremre.
Sulammit
2016. augusztus 03. 23:22
Igen? Az a fiatal srác, aki a papi hivatás mellett dönt, tanul 7 évig vagy még tovább, legfeljebb elfárad. Vagyis a tyúkból lesz a kakas? Mert ezt állítod. Pedofilt a családokban keress, ne a papok között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik