Erdő: Gondoljunk a menekült gyerekekre

2015. december 25. 08:55

A Szent István Bazilikában tartott karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter kiemelte: Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. A bíboros figyelmeztetett: emlékezzünk karácsony estéjén a háború elől menekülő gyermekekre, akk a menekülttáborokban fagyoskodnak.

2015. december 25. 08:55

Jézus a várva várt szabadító, aki minket is megszabadít fáradtságunktól, önzésünktől és attól a félelemtől, hogy értelmetlen és hiábavaló az életünk – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István Bazilikában.

A karácsonyi éjféli szentmisén Erdő Péter kiemelte: Jézus születésének titka elárulja az ember hivatását. „Arra születünk, hogy mi is bekapcsolódjunk az isteni élet és szeretet közösségébe”. Jézus mutatja meg, hogy felismerhetjük és szerethetjük őt minden gyermekben, minden magányos, beteg, szegény emberben és mindenkiben, akivel életünk során találkozunk – tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter szólt arról, hogy bár egyszerű szófordulatnak hangzik az evangéliumi kijelentés: „beteltek a napok”, amikor Máriának szülnie kellett, „a hívő hagyomány az évszázadok során mégis mélyebb értelmet talált benne”. Eszerint „a gondviselő Isten a világ kezdetétől meghatározta az időt, amikor emberként meg akart születni”.

Az „egyház közössége” azt az emléket is őrzi, hogy Jézus éjfélkor született. A legősibb keresztény emlékeket idézi tehát a pásztorjáték, amely az álmukból felriadó pásztorokról beszél. „Az éjféli születés hagyományára emlékezünk azzal is, hogy karácsonykor évről évre éjféli szentmisét tartunk” – tette hozzá.

Erdő Péter homíliájában emlékeztetett arra: nem véletlen, hogy az Üdvözítő béke idején akart megszületni. A béke mindenkinek kell ahhoz, hogy megvalósítsa mindazt, amiért Isten teremtette, a háborúnak azonban a védtelen gyermekek a legkiszolgáltatottabbak. „Gondoljunk hát karácsony éjszakáján azokra a gyerekekre, akik kénytelenek voltak szüleikkel együtt elmenekülni otthonaikból a háborúk és üldözések elől, és menekülttáborokban fagyoskodnak” – kérte a bíboros.

A szentmisén részt vett mások mellett Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bokros Birka
2016. december 27. 05:49
Hát a Jobbikban is tiszta magyar zsidó hazafiak foglalnak és foglaltak helyet. Hajrá a megtért Szegedi Csanád. :D
Bokros Birka
2016. december 27. 05:48
Csak nem a hittudós nép egyenes ágú áskenázi leszármazottjához van szerencsém? :D
Bokros Birka
2016. december 27. 05:48
Drága gojj mester! Erdő Péter őseiről mesélt Kossuth Lajos, amikor a máramarosi zsidó csürhét emlegette beszédében.
írmag
2016. november 01. 10:13
Római katolikus magyarként először a nálunk utcán élő megfagyottak és a saját fűtetlen lakásaikban hasonló sorsú embertársaink életfeltételeit látom szükségesnek megoldani és arról beszélni. Aztán, ha marad lehetőségünk, akkor a gyermek és felnőtt korú menekültek életét segítsük adományainkkal, de tömegszerű befogadásra, mi magyarok, Európának régóta üldözöttei, a megmaradt kis hazával sajnos, alkalmatlan terep vagyunk. Laudetur Jesus Christus in aeternum! Amen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik