Több ezer embert mentett meg a református Jó Pásztor misszió a II. világháború idején

2012. december 8. 18:29

Több ezer ember, köztük sok gyerek életét mentette meg a Ravasz László református püspök által szervezett Jó Pásztor misszió a II. világháborúban a zsidóüldözések idején - hangzott el az embermentésről rendezett csütörtöki budapesti konferencián, melyen a téma aktualitásáról is szó esett.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a zuglói Református Zsinati Székházban tartott rendezvényen reményét fejezte ki, hogy 70 év távlatában őszintén és reálisabban lehet beszélni az akkori „embertelen időszakról”. A püspök – Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a parlamentben elhangzott szavaira utalva – azt mondta, a konferencia szervezésekor még nem gondoltak arra, hogy „kiabáló aktualitása” is lesz az emlékezésnek, amiért a magyar Parlamentben olyan szavak „hangoztak el és hangozhattak el”, amelyek „méltán és joggal” elemi erejű tiltakozást és felháborodást váltottak ki.

 

Bonhardt Attila ezredes, a Hadtörténelmi Levéltár és Irattár igazgatója szerint is „újra felvetődnek olyan hangok”, amelyeknek – szavai szerint – megálljt kell parancsolni. Horváth Erzsébet, a Károli Gáspár Református Egyetem docense az 1942 októberében Ravasz László püspök által kezdeményezett Jó Pásztor misszió embermentő tevékenységét ismertette. Elmondta, hogy a segítők szociális és lelki gondozással, a munkaszolgálatra rendeltek családjainak támogatásával, árvaotthonok szervezésével és azok fenntartásával, az üldözöttek menekítésével, keresztlevelek, menlevelek kiállításával, családfák készítésével ezreket mentettek meg az üldöztetések és a deportálások elől.

 

Kitért arra is, hogy Ravasz László püspök volt az első egyházi vezető, aki – 1944. április 4-én - tiltakozott a zsidókkal való bánásmód és a zsidóellenes rendszabályok miatt. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke lelkészek példáin keresztül azt mutatta be, hogy – legyen bármilyen színű a diktatúra – mindenhol embernek lehet maradni, és meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel másokon segíteni lehet.

 

Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető tanára Mester Miklósról, a Sztójay-kormány „zsidómentő államtitkárának” – szavai szerint a közvélemény előtt eddig szinte ismeretlen – tevékenységéről beszélt. Elmondta, hogy az államtitkár közbenjárására több mint 2 ezer zsidó embert „mentesítettek” a rájuk egyébként érvényes intézkedések alól, és Mester Miklós több különböző zsidómentő kísérletet is „menedzselt”.

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/5875

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, öregem, az volt az egyik központi probléma 1945 után, hogy hozzád hasonló stílusú és objektivitású figuráknak volt a kezében a fegyver és a bíráskodás.

Ha Te keresnél bárkit fegyverrel a kezedben, simán letagadnám az illetőt, és megpróbálnám megmenteni előled.

Basszus, még a Vatikán és a reformátusok között sem tudsz különbséget tenni, de igazságról és számonkérésről dumálsz. Az OPNI meg bezárt.

Válaszok:

Ennél már csak az szomorúbb amikor itt "buzgó hazafik" gyalázzák és rágalmazzák a zsidómentöket... És többek emlékmüvét is megrongálják.

Pedig nem lehet eleget megemlékezni azokról akik nagybetüs emberek maradtak, az embertelen idökben is. Nemcsak hálával és elismeréssel, de mély alázattal is gondolok mindnyájukra.

A kegyelem egy szép dolog. Kár, hogy itt föleg a náci gyilkosokkal kapcsolatban merül fel... Különben inkább a halálbüntetést hiányolják sokan...

Öszintén szólva, én se tudom mindig, hogy éppen egy katolikus vagy egy református zsidózik-e errefele, szent odaadással...

Válaszok:

"Öszintén szólva, én se tudom mindig, hogy éppen egy katolikus vagy egy református zsidózik-e errefele, szent odaadással..."

Lenne egy kérdésem és egy észrevételem.

A zsidózás az pontosan mit jelent?

Tévedés azt hinni ,hogy a mandin minden szembejövő keresztény.Vannak itt ateisták, ősmagyarok, jelentsen ez bármit és így tovább. Tőlük abszurdum elvárni hogy szeressék a duzurokat, csak mert felebarátaik. Tiszteletet elvárni viszont lehet, annak aki ezt kiérdemli, aki nem az vessen magára.

Tudod, én ezen az egészen akkor gondolkodtam el, amikor Roger Schützről, a taizei közösség alapítójáról dicséretként olvastam, hogy a háború alatt zsidókat bújtatott, a háború után meg szökött német hadifoglyokat.

Lehettek a szökött hadifoglyok között SS-ek? Lehettek.

A Vatikán is a háború alatt épített ki egy embermentő hálózatot. Róma zsidósága pl. nagyrészt megmenekült.

Hogy a Vatikán a háború után is működtette, hogy nem szolgáltatta ki a hozzá fordulókat Sztálinnak, az akkor sem szégyen, ha a hozzá fordulók között valódi gyilkosok is voltak.

Akkor már nagyobb szégyen a Vlaszov-hadsereg sorsa. Egymillió orosz hadifogoly volt, akit nem Sztálin győzött meg arról, hogy Hitlernél minden jobb, hanem Hitler arról, hogy Sztálinnál minden jobb. Jó kis dilemmák ezek, nem?

Ezeket az embereket a győztes szövetségesek cakumpakk kiadták Sztálinnak, és Sztálin mindet meggyilkolta.

Részemről inkább a Vatikán.


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés