Több ezer embert mentett meg a református Jó Pásztor misszió a II. világháború idején

2012. december 8. 18:29

Több ezer ember, köztük sok gyerek életét mentette meg a Ravasz László református püspök által szervezett Jó Pásztor misszió a II. világháborúban a zsidóüldözések idején - hangzott el az embermentésről rendezett csütörtöki budapesti konferencián, melyen a téma aktualitásáról is szó esett.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a zuglói Református Zsinati Székházban tartott rendezvényen reményét fejezte ki, hogy 70 év távlatában őszintén és reálisabban lehet beszélni az akkori „embertelen időszakról”. A püspök – Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő a parlamentben elhangzott szavaira utalva – azt mondta, a konferencia szervezésekor még nem gondoltak arra, hogy „kiabáló aktualitása” is lesz az emlékezésnek, amiért a magyar Parlamentben olyan szavak „hangoztak el és hangozhattak el”, amelyek „méltán és joggal” elemi erejű tiltakozást és felháborodást váltottak ki.

 

Bonhardt Attila ezredes, a Hadtörténelmi Levéltár és Irattár igazgatója szerint is „újra felvetődnek olyan hangok”, amelyeknek – szavai szerint – megálljt kell parancsolni. Horváth Erzsébet, a Károli Gáspár Református Egyetem docense az 1942 októberében Ravasz László püspök által kezdeményezett Jó Pásztor misszió embermentő tevékenységét ismertette. Elmondta, hogy a segítők szociális és lelki gondozással, a munkaszolgálatra rendeltek családjainak támogatásával, árvaotthonok szervezésével és azok fenntartásával, az üldözöttek menekítésével, keresztlevelek, menlevelek kiállításával, családfák készítésével ezreket mentettek meg az üldöztetések és a deportálások elől.

 

Kitért arra is, hogy Ravasz László püspök volt az első egyházi vezető, aki – 1944. április 4-én - tiltakozott a zsidókkal való bánásmód és a zsidóellenes rendszabályok miatt. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke lelkészek példáin keresztül azt mutatta be, hogy – legyen bármilyen színű a diktatúra – mindenhol embernek lehet maradni, és meg lehet találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel másokon segíteni lehet.

 

Haraszti György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető tanára Mester Miklósról, a Sztójay-kormány „zsidómentő államtitkárának” – szavai szerint a közvélemény előtt eddig szinte ismeretlen – tevékenységéről beszélt. Elmondta, hogy az államtitkár közbenjárására több mint 2 ezer zsidó embert „mentesítettek” a rájuk egyébként érvényes intézkedések alól, és Mester Miklós több különböző zsidómentő kísérletet is „menedzselt”.

 

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/5875