Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

2012. szeptember 14. 16:23

A katolikus egyházfő szerint a fundamentalizmus valójában a vallások meghamisítása. XVI. Benedek Libanonban beszélt erről. Benedek pápa úgy nyilatkozott: Isten a világbéke megteremtésére ösztönzi az embereket, és e béke megteremtése a vallások feladata.

A pápát Michel Szuleimán maronita keresztény államfő, Nadzsíb Mikáti szunnita muzulmán miniszterelnök és Nabih Berri síita muzulmán parlamenti elnök fogadta. XVI. Benedek háromnapos útján találkozik Libanon keresztény (maronita, szír ortodox, görög-melchita, örmény katolikus) és muzulmán (síita, szunnita, drúz, alavita) közösségének képviselőivel, valamint a káld szertartású és a latin egyház püspökeivel is.

XVI. Benedek méltatta az arab tavasz folyamatait, de felhívta a figyelmet a forradalmak veszélyeire is. A pápa szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a szabadság a helyes irányban haladjon. Benedek pápa úgy nyilatkozott: Isten a világbéke megteremtésére ösztönzi az embereket, és e béke megteremtése a vallások feladata.

A bejegyzés trackback címe: http://kereszteny.mandiner.hu/trackback/4327


13 komment
Összes hozzászóló megjelenítése
A kommentek nem szerkesztett tartalmak,
tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerintVagy inkább a vallások természetes kifutása, mondta Pierre Bayle...


A pápa nagyon tapintatos. Mi azonban tudjuk, hogy melyik fundamentalizmusról van szó.


Elvben eredetileg ha nem is a világbéke, de az európai béke megteremtése valóban az egyház célja volt. Igaz azon az alapon, hogy mindenki egy hitet valljon. Ökumenizmusról nem nagyon esett szó mondjuk a Német Lovagrendben, amikor a letteket téritgették.

Sajnos 2000 év alatt nem túl messzire jutott az egyház a projekttel. Az európai békét J. Stalin és H. Truman politikusok teremtették meg ("kuss legyen, vagy nálatok vivjuk meg az első atomháborút" alapon). Tehát pusztán metafizikai alapon: az európai békéhez a Sátánnak több köze volt.

Válaszok:
Csomorkany | 2012. szeptember 15. 10:36

Meghamisítás önmagában a pápaság is, hisz sehol sincs utalás erre a Bibliában, de a szó szoros értelmében vett fundamentalizmus gyakran szeretetlenséget szül a más hitű emberekkel szemben, bár létezik az ún. bibliai keresztyénség, mely hű a Szentíráshoz, de nem fanatikus a más állásponton lévőkkel szemben.


a katolikus egyház szerint ez lenne a feladatuk. nem hiszem, hogy aki valódi keresztény az bármi mást akarna mint békét, a felebarát tiszteletét és szeretetét


Hát, voltak valódi mélypontok, különösen a XVI. és XVII. század, de azért összességében nem lehet azt mondani, hogy Európában folyamatos háborúskodás dúlt volna 1945-ig.

A Katolikus Egyház jelen volt a Bécsi Kongresszuson, amely 1848-at és az 1871-es porosz-francia háborút leszámítva 100 évre békét teremtett.

Egyik - valódi - XIX. századi szépséghiba sem hasonlítható a II. világháborúhoz.

A Versailles körüli béketárgyalások bölcsei többek között a Vatikánra sem tartottak igényt, és nyilván nem önmagában ezért, de az elképesztő gőgjük miatt, tudjuk, mit értek el.Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó