Pedofilügyek: újabb két papot függesztett fel egy amerikai érsek

2012. május 23. 15:56

Charles J. Chaput philapelphiai érsek újabb két papot függesztett fel szexuális visszaélések miatt – írja a Catholic News Agency.

2012. május 23. 15:56

Hugh P. Campbell és George J. Mazzotta felfüggesztését május 20-án hozta nyilvánosságra az érsekség. A 77 éves, nyugdíjas Campbell saját maga jelentette fel önmagát még 2011 decemberében. Ezután eltiltották a hívekkel való foglalkozással, jelenleg elvonultan él egy plébánián. A 73 éves Mazzotta ellen 2010 májusában kezdték meg a vizsgálatot,ő is elvonultan él egy plébánián. Az érsekség mindkét esetet jelentette a civil hatóságoknak is.

Mindkét papnak megtiltották, hogy papi ruhát viseljenek, hogy nyilvánosan papi szolgálatot lássanak el és hogy nyilvánosan papként lépjenek fel. Mindketten elfogadták, hogy az „imával és bűnbánattal teli”, visszavonult életet kell élniük, rendszeres felügyelettel. A szexuális visszaélések miatt felfüggesztett papoknak rendszerint ezt rendeli el a Vatikán, akár börtönbe kerülnek, akár nem. 

A philadelphiai érsekség még 2011-ben függesztett fel 26 papot, miután egy megrendelt, független jelentés szexuális visszaélések vádjával illette őket. minden pap ügyét egyesével kezdte el megvizsgálni az akkori érsek, Justin F. Rigali, aki azonban már 2010-ben elérte a 75 éves nyugdíjkorhatárt, amikor a katolikus főpapoknak be kell nyújtaniuk lemondásukat. Ezt a pápa 2011-ben fogadta el, az új érsek Chaput lett. 
 
Ő most májusban a 26-ból öt papról döntött úgy, hogy nem térhetnek vissza a szolgálathoz, az öt pap a Vatikánhoz fellebbezhet. Három másik papról viszont úgy találta, hogy továbbra is szolgálhatnak papként, kilenc, azóta elhunyt papról pedig nem tudtak érdemi döntést hozni. 
 
Az érsek május eleji sajtótájékoztatóján hozzátette: teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal, és minden esetet jelentenek. Az érsekséget a gyermekekkel szembeni visszaélés szakértőinek két csoportja is segíti az esetek vizsgálatában, amelyekben rendőrök, orvosok, tapasztalt ügyészek és az áldozatok ügyvédei is helyet kaptak. Minden egyes ügyben, amiben döntenie kellett, húsz főnyi, két külön csoportba szervezett szakértői testület véleményét kérte ki Chaput érsek, aki személyesen hozott döntést minden egyes esetről. 
 
Tavaly az egyházmegye felállított egy vizsgálóbizottságot, amelynek vezetője egy volt philadelphiai ügyész is. Ugyancsak felállítottak egy testületet, amely az áldozatokkal foglalkozik, és amelyet ugyancsak ennek az ügyésznek egy volt munkatársa vezet. Az egyházmegye plébániai szinten is lépéseket tett a gyermekek biztonságának előmozdítása érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FOB
2012. május 25. 14:25
Összesen nincs 8000 rabbi az USA-ban!
Kal
2012. május 25. 14:25
Pennsylvania a keleti part egyetlen állama, ahol a melegek jogainak védelme messze elmarad a többi észak-keleti állam gyakorlatától (ld.: http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2012/may/08/gay-rights-united-states ). Ez persze nem jelenti azt, hogy feltétlenül emiatt halmozódnak ott a pedofil ügyek, de az a képmutató gyakorlat, amit a konzervatív fundamentalista egyházak követnek a szexuál-etika területén, a melegágya (!) lehet az ilyen jellegű visszaéléseknek. Erről írtam a kaleidoscope blogon is.
smogger
2012. május 25. 13:46
Ez lehetetlen. Talán zsidó rabbik lehettek, de katolikus papok bizonyosan nem!
FOB
2012. május 25. 13:46
Ez csak valami bibsi-libsi ármánykodás lehet. A katolikus papok természetesen szeretik a gyerekeket. (Ki így, ki úgy.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik