Orbán ebben az interjúban rántotta le a leplet a magyar–kínai-csúcstalálkozóról

2024. május 11. 17:37

A CCTV-nek adott interjút a kormányfő.

2024. május 11. 17:37
Orbán Viktor, Hszi Csin-ping

A kínai állami televíziónak, a CCTV-nek adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök. Az apropót természetesen az adta, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök három napra Budapestre látogatott és tárgyalt a magyar államfővel, Sulyok Tamással és a magyar kabinet tagjaival, így a kormányfővel.

A kínai delegáció budapesti vizitjének apropóját pedig az adta, hogy a 2024-es esztendő a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulója.

Orbán: Fontos találkozó volt, magasabb szintre kell helyezni az együttműködést Kínával

Az interjú elején szóba került, hogy Hszi Csin-ping elnökként először jött Magyarországra, s egy nagyon barátságos fogadtatásban volt része már a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is. Orbán azt mondta, fontos látogatás ez, mert a két ország kapcsolatát egy újabb, magasabb szintre kell helyezni, szóval elengedhetetlen volt már a kínai vezető budapesti vizitje.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar miniszterelnök 2009-ben találkozott először Hszi Csin-pinggel, akkor még alelnök volt, s az ő meghívására érkezett Kínába. Akkor döntöttek úgy, mindent megtesznek annak érdekében, hogy szorosabbra fűzzék (személyes, nemzeti és történelmi alapokon) a két ország közötti együttműködést. Azóta ez volt a nyolcadik találkozó a felek között.

Szóba került, miért mondta a miniszterelnök a ferihegyi reptéren a kínai elnöknek, hogy „üdvözöljük itthon”. Orbán azt felelte, Magyarország egy ősi nemzet, egyben a legkeletibb ország Nyugaton, ebből is adódik nyitottságunk a Kelet irányába.

Ezt is ajánljuk a témában

Majd a riporter rákérdezett arra is, miért mondta a kínai elnök, hogy Orbán régi barátja, mire a kormányfő úgy fogalmazott, teljes mértékben megvan arról győződve, hogy

a világnak erős vezetőkre van szüksége, a kínai elnök pedig egy erős politikai vezető.

Úgy folytatta, ahogy Hszi Csin-ping családi háttere, úgy az övé is vidéki, falusi, így a kínai vezető ismeri az élet azon dimenzióját, amit jómaga is. Ez is egy jó alap kettejük között. Egy másik fontos, közös pont kettejük között a kormányfő szerint az az, hogy a kínai elnök is a népét szolgálja, ez a politikai vezetőség alapja, úgymond.

Orbán: Európa legfontosabb ügye most a háború és béke kérdése, mi is békepártiak vagyunk

Ezt követően kerültek elő az interjúban a kínai és a magyar felek között felmerülő témák, így Oroszország ukrajnai háborúja. „A legfontosabb ügy itt, Európában az a háború és a béke kérdése – fogalmazott Orbán. – Kína és Magyarország soha nem támogatta a háborút. Mert azt gondoljuk, hogy a háború rossz dolgokat hoz az embereknek. Tehát a béke sokkal jobb, a harmónia sokkal jobb, az együttműködés sokkal jobb. Szóval reméljük, hogy Kína fontos béketeremtő pozíciót vagy szerepet fog betölteni a jövőben.”

Orbán Viktor, CCTV
Orbán Viktor a CCTV-nek adott interjút
Forrás: Facebook

A második témakör, ami felmerült a felek között, a gazdaság volt. A miniszterelnök hangsúlyozta, e terület számos szegmensében ma Kína a legjobb, a legerősebb. „És mi, magyarok a világ legjobb dolgait szeretnénk.” Elektromobilitás, informatika, vasútfejlesztés – sorolta Orbán a szegmenseket, ahol Kína domináns szerepet tölt be minden tekintetben. Itt említette meg a kormányfő a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, amelyben a kínaiak is részt vesznek. Ez 2026-ra készülhet el. A miniszterelnök később kiemelte, van egy új gazdasági motor a világban, úgy hívják, hogy Kína. A kínai gazdaság más országok számára is hatalmas lehetőség. A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok, így a két ország vállalkozásai előtt tehát nyitva állnak az ajtók.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor szerint együttműködésre van szükség egyértelműen, nem elszigeteltségre

A harmadik ügy, s egyben a budapesti látogatás apropója, a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulója. „Az első országok között voltunk, amelyek felvették a diplomáciai kapcsolatot Kínával. (…) Kínában nem veszélyt látunk, sokkal inkább barátokat.” Mint a kormányfő mondta, az elmúlt 75 évből nem emlékszik semmilyen súlyos konfrontációra a két nemzet között, Budapest mindig komoly energiát invesztál abba, hogy kiterjessze a kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal. „Az együttműködés és a kapcsolat mindig jobb, mint az elszigeteltség és a széthúzás” – magyarázta Orbán.

A CCTV arra ugyancsak kíváncsi volt, miként látja a magyar miniszterelnök az globális erőviszonyokat.

Most egy birkózás zajlik, miként szerveződjön és hogyan működjön a világ – reagált a kormányfő.

Szerinte két iskola van, az egyik az izoláción, elszigeteltségen alapszik, vagyis azon, hogy egymásban kockázatot látunk, nem lehetőséget. A másik iskola viszont azt mondja, a legjobb eszköz a békéhez, a harmóniához, a jóléthez az együttműködés. Erre jó példa az Egy Övezet Egy Út (más néven: Új Selyemút) kezdeményezés; nem mellesleg 2010-ben Magyarország ezért indította el a keleti nyitás politikáját.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyébként pedig a világ maga is megváltozott – tette hozzá a miniszterelnök; a Nyugat ugyanis egészen a közelmúltig azt vallotta magáról, hogy vezető, domináns szereplő. Megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a transzatlanti együttműködés a number one. De az elmúlt húsz évben új szereplők jöttek fel a térképre.

A kérdés tehát az, tekint a nyugati világ azokra a szereplőkre, akik kihívói ennek a régi erőközpontnak.

Mit kezd Kínával Magyarország, mikor átveszi hat hónapra az EU vezetését? Orbán elmondta

Majd szóba került Magyarország soros EU-elnöksége. Miként alakulnak a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok, érdeklődött a kínai állami tévé. Orbán leszögezte, az unió a világ legbonyolultabb teremtménye, s Budapest csupán július 1-től érkezik, hogy segítse a közösség előrehaladását.

„Az egyik probléma a kínaiakkal való kapcsolat, ez nem kérdés. Az én feladatom ebben a féléves elnökségben az lesz, hogy javítsam a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatokat, és leállítsam mindazokat a próbálkozásokat, amelyek a köztük lévő kapcsolat mennyiségét és minőségét próbálják visszaszorítani. Bonyolult kérdés, de vannak jó partnereim” – utalt Franciaországra, vagy a nem EU-tag Szerbiára.

Orbán Viktor az interjú végén egy futball-hasonlatot is bedobott – miután mutattak neki egy fotót, amin az látszódik, ahogy a kormányfő fiatalabb korábban focizik. „A labdarúgás lényege ugyanaz, mint bizony a politikáé. Nem az a kérdés, hogy jelen pillanatban merre van a labda. Ezt mindenki látja, egyértelmű. A legfőbb kérdés az az, hogy merre lesz a labda. A látás, az előre gondolkodás a lényeg.”


 

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2024. május 14. 09:30
“…Válaszolok, mint kir2vik Hát persze. Szerencsénk, hogy Orbán saját céljai egyben Magyarország céljai is a siker érdekében….” írja kir2vik. Én meg egy átlag emberként írok, - csak elfogulatlanként. Az országnak nem célja egy olyan rendszer, mely nem juttat el a választóknak a politikai döntéseikhez elegendő információt. - Részben mert a közintézményeket úgy alakítják át benne, hogy ne szolgáltathassanak a közcélok teljesüléséről a kormányra nézve negatív híreket. - Egyáltalán, hogy ne orientáljanak arról, hogy mik is az aktuális közcélok. Illetve, hogy ha mégis kibukik (vagy az ereszen leereszkedik) valami, abból ne lehessen országos botrány. (Jó példa erre a pedofil ügy.) - Hogy a folyamatos (!) kampányukat közpénzből finanszírozhassák. - Hogy ne derüljön ki: az EU támogatásból és a hazai közvagyonból mennyit is vittek haza. - Hogy a buta “békeharcuk” mögött ne lógjon ki a Putyin lába… És már elnézést, de mióta az ország sikere, hogy Orbán hatalomban van, és lop, amennyit elbír!?
2024. május 14. 08:04 Szerkesztve
“… A sajtót baszhatná Orbán, ha az ország nem tapasztalná a saját bőrén, hogy jó a vezetés. Ha elég lenne a komunikáció, itt még az szdsz kormányozna, amikor gyakorlatilag nem is létezett másik oldali sajtó….” - írja Nini. Az első mondatra nagyon röviden. Dehogy csak a sajtó, az kevés lett volna. A független állami intézményrendszer elfoglalása Fidesz kliensekkel. Az alkotmányos jogrendszer megszüntetése. És legfőképpen az ingyenes EU támogatás történelmi mértékű összege. És soha ne feledjük: a Fityma-sajtó arra is jó volt, hogy ne váljon kampánytémává a Fidesz-klientúra gazdagodása. Köztük Orbáné. A másodikra: hazugság. Pont arról van szó, hogy azt a sajtószabadságot szüntették meg, ami az ellenzéki Fidesz számára lehetővé tette, hogy a saját üzeneteit elhelyezhesse a közbeszédbe.
egy genetikusanalattvaló
2024. május 12. 12:56
"trainzforthepeople Akkor ehhez kukázni kellene a kínai reptéri vasút ötletét, amelyik szigetüzemként elépítené a magyar vasúti hálózatba történő csatlakozást. Persze lehet szembemenni a józan ésszel, átnyúlni a magyar vasút (és jövője), a közlekedésszakma és a magyar lakosság és a közérdek felett, de ezt ne nevezzük se szuverenitásnak, se jó üzletnek. Épp ellenkezőleg." Arra a közlekedés szakmára gondolsz, amelyik nevét adta többek között a MÁV Cargo eladásához, ami a Malév recept szerint történt és tudjuk milyen véget ért. A nyereséges üzletágak leválasztása, eladása, a bevétel a pillanatnyi lyukak betömésére sem volt elegendő. Vagy arra a szakmára, ami 30 év alatt nem tudott egy gyors, megfizethető tömegközlekedést kiépíteni a repülőtérig. Ha igen, bölcsebb lenne hallgatni. Annak a szakmának semmi alapja az észosztásra.
2024. május 12. 12:52 Szerkesztve
-zsoltkom- A ráció prófétája részére 2024. május 11. 20:54 "Az IMF „gazdasági” reformokat követelt a hitelekért cserébe." Amikor valamilyen módon a pénzügyi megszorító intézkedések bevezetése a feltétel, ott nem csak arra figyelnek, hogy vissza tudják fizetni a kölcsönkérők a kölcsönt. A megszorító intézkedések beleszólnak az ország mindenkori politikájába/ belügyébe. A demokratizálódáshoz így igenis van köze az IMF-nek, kb. úgy, ahogy indirekt módon meg kell felelni valaminek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!